Zo vind je een schaap met vijf poten
03 mei 2022 
1 min. leestijd

Zo vind je een schaap met vijf poten

Ooit zag ik een schaap met vijf poten. 

Aan de linkerkant van haar blatende lijfje, net naast haar voorpoot, hing een extra uitstulpinkje. 

De andere schapen moesten niets van haar weten, dus stond het arme schepsel helemaal allenig in een wei waar nauwelijks een grasprietje te zien was, met alleen een klein afdakje om onder te schuilen. Haar wollen vacht vol met haar eigen drek. 

Die vijfde poot was volkomen nutteloos en het schaapke keek me met haar bruine ogen bedroefd aan. Bèèh, deed ze om de tien seconden, wat bij schapen meestal betekent dat ze zich niet heel tof voelen.

Als je weleens een vacature leest - en Gott verhoedt - zo een opstelt, dan is het schaap met de vijf poten best vaak aanwezig. 

Terwijl die vijfde poot dus volstrekt nutteloos is en onder schapen zorgt voor pariatisme. En ook al is dat geen woord, je begrijpt wat ik bedoel.

Hetzelfde geldt voor termen als de creatieve duizendpoot, waarmee dan een alleskunner wordt bedoeld. Nog meer bèèèeeh. Of wat dacht je van startersfuncties waarvoor minimaal vijf jaar ervaring nodig is? Hoe dan?

Bij de overheid kom je meestal helemaal niet in aanmerking voor een functie als je niet al enkele jaren ervaring hebt bij diezelfde overheid. Hoe kom je daar dan wel aan de slag precies? 

Bèèèeeh, bèèèeeh en nog een bèèèeeh

Veel vacatures staan ook nog eens vol met clichétaal. Functies waar iedereen zich in herkent en tegelijkertijd niemand. 

Vaak moet je in het bezit zijn van meer dan tien competenties. En vijftien is ook al geen uitzondering meer. En dan zijn er nog de organisaties waar je minimaal een MBA moet hebben als je afdelingshoofd van een team van twee wilt worden.

Gelukkig ben jij een HR-strijder en weet je wel beter dan dat jij deze vacature-inflatie toelaat in je vacatureteksten. 

Zeker als je op zoek bent naar nieuwe HR-collega's, want die gaan zelden voor clichés.

Als je al een goede tekst klaar hebt liggen voor jouw nieuwe HR-collega en naarstig op zoek bent, check dan even de speciale actie deze week op BG magazine en plaats je vacature op BG magazine, zodat die onder de aandacht komt van meer dan 12.500 kandidaten. 

Deze week betaal je maar € 195,-- voor het plaatsen van de vacature, want je krijgt 100 Euro korting als je de kortingscode 100MEI gebruikt. Dit is de link:

>>> Ik wil een vacature plaatsen op BG magazine met € 100 korting