Zo krijg je jouw werkbijen weer in het gareel
25 mei 2023 
2 min. leestijd

Zo krijg je jouw werkbijen weer in het gareel

Vanmiddag ga ik samen met 25 HR-strijders uit het onderwijs aan de slag om hun HR meer ballen te geven.

Ik zoek alleen nog een korte introductie en nu dacht ik aan dat filmpje dat ik zag over bijen en de unieke manier waarop zij samenwerken tegen een van hun ergste vijanden.

Bijenkolonies worden namelijk regelmatig aangevallen door hoornaars, dat zijn zeg maar wespen op anabolen. Die lusten wel pap van zo'n bijennest en zijn gewoon dol op bij hors d'oeuvres.

Maar in plaats van dat die angstige bijen in een hoekje wegkruipen voor hun laatste uurtje - wat ik meestal doe als er een monster met een prikkebeen op me afkomt dat drie keer zo groot is als ikzelf - doen ze iets heel anders.

Die bijen grijpen elkaar bij de stuifmeelvoetjes en omsingelen die geel-zwarte lopende band moordenaar. En dan gebeurt er iets geks.

Want nadat ze prikkemans hebben ingesloten, gaan ze driftig met hun vleugels wapperen. Niet om te koelen, maar juist om de temperatuur te laten oplopen.

Die temperatuur in de korf loopt langzaam op. Tot 40, tot 41, 42 graden, en die hoornaar die eerst nog de Rockybee uit het uithangen was en zelfs zijn zwarte rechteroog een beetje liet loensen, wordt steeds slomer en slomer.

Tot, precies bij 43 graden, zijn hartje het begeeft en zijn ziel naar het Hornalla vliegt. Want 43 graden, dat is exact de maximale temperatuur die deze bijenmoordenaar aan kan.

De bijen leggen ondertussen ook bijna het loodje, want zij zitten maar een halve graad van hun eigen dood af. Bijen sterven namelijk massaal bij 43,5 graad. Dus de hele bijenkorf ligt inmiddels op de halfdood stand. Gelukkig gaat net op tijd de airco weer aan.

Ik vraag me dan af, wie heeft deze bizarre truc ooit bedacht? Dat je het risico loopt om je hele bijenkorf te laten sterven om één vijand uit te schakelen. Ik heb namelijk nog nooit een bijkundige gezien met een thermometer die allemaal testjes aan het doen was. Nee, zelfs niet in de bijenkorf van Maja.

Dus wie heeft bedacht dat ze alleen kunnen overleven door te accepteren dat ze allemaal kunnen sterven? En wie kon het navertellen, dat als ze niet zouden samenwerken ze dan allemaal vermoord worden?

Ook al hebben ze in het onderwijs te maken met hoornaars in alle soorten en maten, directies, ouders, de inspectie, overijverige overblijfmoeders, om maar een paar stekelige voorbeelden te noemen, het is misschien een net iets te zwaar voorbeeld als introductie voor vanmiddag.

Dus ik verzin zo nog even wat anders. Maar waar samenwerken wel absoluut een voorwaarde is. Waar je zeker nergens komt als je niet gaat samenwerken, dat is bij de begeleiding van zieke medewerkers.

Even los van dat je zelf geen zieke medewerkers mag bevragen vanwege privacyregels en je er meestal simpelweg te weinig tijd voor hebt, heb je er vooral ook gewoon te weinig verstand van. Ja, zelfs als er elke maand een nieuwe dossier op je bureau belandt.

Dus als je niet gaat samenwerken met je arbodienst, loopt de temperatuur gegarandeerd al snel op. Voordat je het weet, is dat dossier een sluipmoordenaar geworden, een die de orde in jouw bijenkorf flink verstoord. Of die misschien wel besmettelijk is, of je anders in elk geval heel veel geld kost. Denk aan 100.000 euro, per dossier.

Omdat we al meer dan 19.000 organisaties hebben geholpen bij het vinden van een arbodienst, weten we inmiddels precies wat er gebeurt als die temperatuur gevaarlijke hoogtes aanneemt.

En we weten ook precies hoe je met een arbodienst moet samenwerken om die verzuimsluipmoordenaar binnen no-time het loodje te laten leggen.

Dus heeft jouw bijenkorf last van verzuim? Of vallen jouw werkbijen de laatste massaal met bosjes neer? Probeer dan eens iets anders. Iets waarvan is bewezen dat het werkt.

Vul snel de arbodienst selectie vragenlijst in op onze website. Dan komen me met onze vleugelwapperende hulptroepen aan vliegen en vinden we voor jou snel een arbodienst die korte metten maakt met alle verzuimvijanden.

Vind de beste arbodienst voor mij >>>