Zo kies je eenvoudig de beste kandidaat
08 mei 2023 
2 min. leestijd

Zo kies je eenvoudig de beste kandidaat

Even een maandagmorgen dilemma.

Later op de dag heb je samen met je directeur drie gesprekken met kandidaten voor een van de belangrijkste afdelingen in jouw organisatie. Voor het einde van de dag moeten jullie een keuze maken, want de beste kandidaat moet morgen al beginnen.

Het is een afdeling waar veel aan de hand is, het verzuim is torenhoog, de sfeer is behoorlijk verziekt, omdat de vorige manager zijn handen niet thuis kon houden, en je verwacht nog veel meer onrust, omdat er een forse reorganisatie aan zit te komen. Het team bestaat verder voor bijna 70% uit vrouwen. Dit zijn jouw kandidaten:

  1. Kandidaat een is een aimabele heer op leeftijd die vroeger polio heeft gehad en daarnaast een hoge bloeddruk, bloedarmoede en diverse andere kwalen heeft. Hij is een stevige roker en drinkt teveel Martini.
    Tijdens het gesprek vertelt hij je ook nog, dat hij regelmatig een astroloog raadpleegt om moeilijke zakelijke beslissingen te nemen en dat al zijn huwelijken zijn gestrand omdat hij teveel vreemd gaat
  2. Kandidaat twee heeft een fors overgewicht, heeft last van depressiviteit, heeft verder twee hartaanvallen gehad, is onuitstaanbaar vanaf de eerste minuut, laatdunkend over vrouwen en is al drie keer afgewezen voor een andere functie binnen jouw organisatie.
    Hij ruikt naar Cubaanse sigaren en geeft aan dat hij forse slaapproblemen heeft. Daarom drinkt hij elke dag voor het slapen gaan een aantal glazen. Achtereenvolgens champagne, cognac, port, whiskey gecombineerd met twee slaappillen.
  3. Kandidaat drie is een bescheiden man, die is onderscheiden vanwege zijn diensten voor de maatschappij en het leger. Hij is uiterst charmant, welbespraakt, creatief en behandelt vrouwen overduidelijk met respect.
    Hij houdt van dieren en vertelt enthousiast over zijn hond en de niet onverdienstelijke werkjes die hij in zijn vrije tijd schildert. Hij rookt niet, drinkt slechts af en toe een biertje en houdt van wandelen in de bergen.

Welke kandidaat zou je kiezen?

Vermoedelijk net als iedereen kandidaat nummer drie? 

Als dat zo is. Gefeliciteerd, je hebt zojuist Adolf Hitler aangenomen om de reorganisatie te leiden.

Dit is natuurlijk een klein beetje aangepaste scene uit de briljante Deense film 'Druk', waarin een leerling moet vertellen welke van de drie kandidaten het meest geschikt is om het land te leiden. 

En ook de klas kiest massaal voor Hitler en niet voor Churchill of Roosevelt, die natuurlijk de andere twee kandidaten zijn.

De juiste mensen aannemen op basis van dit soort criteria, kan leiden tot escalaties en misstanden die je van tevoren niet kunt voorzien. Daarom is het beter nieuwe medewerkers te selecteren alsof je een wetenschapper bent.

Waarbij je alle kandidaten niet selecteert op basis van je gevoel, je ongetwijfeld feilloze HSP-voelsprietjes of je morele kompas, maar door je als een rationele wetenschapper te gedragen en alle kandidaten langs de zelfde meetlat te leggen, zodat je niet per ongeluk een narcist, massamoordenaar of dictator aanneemt.

Hoe dat precies werkt leg ik je uit in hoofdstuk 5 van mijn boek 'HR met Ballen', dat het best verkochte HR boek is van 2022. 

Je kunt het boek bestellen via deze link. 

Bestel 'HR met Ballen' >>>