Zijn jouw medewerkers ook zo 'grappig'​
08 oktober 2020 
2 min. leestijd

Zijn jouw medewerkers ook zo 'grappig'​

Ik ben in mijn leven wel zo’n beetje voor alles uitgemaakt. Vieze Turk. Vuile flikker, en later voor achterlijke punker en zelfs korpsbal met bril.

Nu doet schelden geen pijn zeggen ze, maar daar ben ik het nogal totaal niet mee eens.

Er was zelfs een tijd dat al dat schelden gepaard ging met flinke klappen. Werd ik in elkaar gemept. Soms elke week. Blauwe ogen, bloedneuzen en een gekrenkt ego.

Want als het heel slecht weer was, stapte ik soms in de bus in plaats van 16 kilometer te fietsen. En bij de bushalte stonden dan de ‘schattige’ puberkindertjes van de Utrechtse steenfabriekarbeiders uit het dorp.

Die rookten al vanaf hun twaalfde. En van al dat roken, stonken ze nogal uit hun ranzige muiltjes, waar verder alleen maar plát geproat uit kwam.

Die snavelwalm rook ik vooral heel goed als ze hun puistenkoppen op een paar centimeter van mijn gezicht brachten om me uit te schelden of te bedreigen.

Soms hadden ze een variant op hun scheldwoorden, maar het was altijd iets met “vies” of “smerig“.

Wat ik dus ook vond van hun laadklepmeur. En wat doe je dan als je wordt bedreigd? Dan zeg je gewoon:

“Rot op. Je meurt uit je smikkel.”

En tja, als je je grote muil niet kunt houden, dan krijg je dus klappen. Eigen schuld, dikke bult zeiden ze dan in de jaren tachtig. Maar ja, ik kreeg ze ook als ik mijn bekkie wel dichthield.

En het hield pas op toen ik naar de alleenstaande bijstandsmoeder van een van die bullies ben gegaan en overstuur jankend iets heb geroepen als: “Als die zoon van jou nog een keer met zijn tengels aan me komt, sla ik met een voorhamer zijn zwakzinnige hersenpan in.” Wat ik op dat moment ook zeker gedaan zou hebben.

Elke dag worden er tienduizenden werknemers gepest. Door hun lieve collega’s, die echt niet allemaal afstammen van paffende steenfabriekarbeiders.

Het lijkt zo onschuldig, een grapje hier en een grolletje daar. Totdat je de cijfers ziet, want pesten op het werk is een nogal kinderachtig probleem van ruim 900 miljoen Euro.

900 miljoen is namelijk de schadelast van al die geinige-moet-toch-kunnen- grapjes op de werkvloer. Dat zijn de kosten van verzuimende medewerkers die er letterlijk ziek van worden.

In totaal gaat het om 4 miljoen extra verzuimdagen. Per jaar.

En daar mag je gerust nog bij optellen het extra verloop, de verziekte werksfeer, de verminderde productiviteit. En dat niemand jouw organisatie nog gaat aanraden op een verjaardagsfeestje.

Pesten op het werk komt in bijna alle bedrijven voor, in alle lagen en niveaus. Daarom hebben we samen met Pesten op het werk expert Gerrie Vogels een nieuwe masterclass gemaakt over dit thema. Daarin vertellen we je:

  • Hoe je op een hele simpele manier zelfs de meest onzichtbare maar oh zo destructieve manieren van pesten herkent.
  • Waarom sommige organisaties veel gevoeliger zijn voor pestgedrag en hoe je er op een hele simpele manier achterkomt of dit bij jou ook zo is.
  • Hoe het komt dat veel organisaties de vertrouwenspersoon als excuustruus gebruiken om maar geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor pestgedrag.
  • Waarom pesten op het werk vaak niet gezien wordt en hoe je voortaan kunt voorkomen dat pesten op het werk een probleem wordt.

Je kunt deze masterclass nu bestellen met een fikse korting en betaalt geen € 125,– maar slechts € 87,–.

Bestel de masterclass ‘Pesten op het werk

Of kies gelijk voor een jaarabonnement en krijg toegang tot alle 12 masterclasses, inclusief de extra bonus masterclasses t.w.v. € 396,– en elke maand een feedbacksessie met andere HR-professionals.

Bekijk het jaarprogramma