Zelfhulpboekgeluk
23 juli 2020 
3 min. leestijd

Zelfhulpboekgeluk

Confession time.

Vroeger keek ik altijd als eerste in de boekenkast van iemand bij wie ik voor het eerst thuis kwam.

Want, toon mij jouw boekenkast en ik vertel je wie je bent.

Grofweg had je twee soorten boekenkasten. Een vol boeken over Hitler en andere oorlogsnarigheden, en eentje waar de zelfhulpboeken een beetje besmuikt onderin stonden te pronken. Meestal onder Wolkers, ’t Hart en Reeve.

En dan ging ik helemaal stuk over wat sommige vrienden, of hun ouders, dan wel niet lazen:

’21 sæckswarcklessen van dokter Spock voor de 21-ste eeuw’

‘Macraméwijsheden voor zevendedagszondaars’

‘Lijnen zonder tierelantijnen’

Het is inmiddels een paar decennia later. En ik ben dus dol op zelfhulpboeken.

In mijn queeste om een beter Bobmensch te worden, verslind ik die zelfhulpboeken per kilo. Soms twee per week.

De edele kunst van ‘Not giving a f*ck’, ‘Think and grow rich’, ‘Rich dad, poor dad’, ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’, ‘Ikigai’, ‘De ladder’, ‘Focus aan/focus uit’, ‘Eet die kikker’, ‘The four hour workweek’, ‘Ik ben ok, jij bent een sukkel’, ‘Superslaap’, alles van Verne Harnisch. En natuurlijk heul veul marketingboeken on the side met flink wat toefjes ondernemerschap. Het afgelopen jaar alleen al las ik er misschien wel honderd.

Als ik tegenwoordig een nieuw net uitgekomen zelfhulpboek zie, dan begin ik soms net als de honden van Pavlov al te kwijlen. Ik ben volledig geconditioneerd.

Mijn ogen gaan automatisch van links naar rechts, ook al heb ik nog geen regel gelezen. Ik zoek mijn stiltekoptelefoon om me af te kunnen sluiten. Daarna wil ik niets liever meer dan een uurtje werken aan een beter Bobmensch.

Het is zelfs zo erg, dat ik tegenwoordig alleen maar een zelfhulpboek open hoef te slaan en ik voel me al beter. Want zelfhulpboeken staan vol met mooie zinnen, die erop gericht zijn je beter te laten voelen.

Ze staan vol met beloftes. Doe maar één ding anders, dan komt alles goed. Volg mijn methode, want die werkt wel. Ook ik was ooit een loser en werkte 80 uur per week voor nada voor een d*ck van een baas, maar dankzij mijn methode heb ik nu een bedrijf met zeven nullen.

Dat werkt allemaal niet, hoor ik je nu sceptisch denken. Ik snap dat.

Want werkt alles? Nee, natuurlijk niet. Maar, een deel zeker wel.

En stel nu, dat je elke dag maar een klein beetje aan jezelf werkt en je dan iedere dag één procent beter zou worden dan de dag ervoor? Dan ben je na één jaar dus een 34 keer betere versie van jezelf. Reken hem maar even na en laat je hem daarna even inwerken?

34 keer beter dan 365 dagen geleden. Met een uurtje per dag zelfhulpnetflixen.

Snappiehum?

Oké, jij hebt geen tijd om net zo maf te zijn als ik. En al he-le-maal geen tijd om elke dag een uurtje te lezen, een podcast te luisteren of iets te oefenen. Want jij doet Netflix, familie, drukke baan en hebt een zelfverzonnen in beton-gegoten-giga-uitvluchtenlijst van vier kantjes?

Maar een uurtje per week moet lukken toch? Zeker met de Wet van elf tip die je de vorige keer van me kreeg.

Het goede nieuws is, dat zelfs als je maar een uurtje per week aan jezelf werkt – dat is dus een willekeurige Netflix episode even overslaan of feeksboek een dagje skippen – en je zou daardoor één procent per week groeien, dan betekent dit nog steeds dat je na een jaar een tweederde betere versie bent van jezelf. En dat zonder de deur uit te gaan, of zelfs maar een druppel te zweten.

Niet slecht toch, voor iets meer dan een weekje flink overwerken?

Want reken maar dat dit impact heeft, op hoe je over jezelf denkt, hoe je collega’s naar je kijken en wie weet, ook voor je volgende salarisgesprek?

Succes en ik ben benieuwd wat deze tip je oplevert.

Oh ja, omdat ik dankzij al die zelfhulpboeken veel tijd over heb, kunnen mijn collega’s samen op vakantie en neem ik een paar weken hun werk over.

Dus, als je de komende weken mij ook eens live aan de lijn wilt krijgen, bijvoorbeeld bij het vinden van een arbodienst of als je een RI&E of PMO wilt gaan uitvoeren, dan is de kans nu dus best groot 😉

Kijk maar eens op HR Navigator

Tot morgen, dan vertel ik je wat je allemaal kunt bereiken als je vroeg opstaat.

Ps. Welke zelfhulpboeken lees jij? En wat heeft jou echt verder gebracht? Ik ben heel benieuwd. Laat je het me weten door een reply op deze mail te sturen? Ik verloot het boek ‘Schaamteloos delegeren’ van Taco Oosterkamp onder de inzenders!