Zeldzame veugels spotten in het stadspark
02 juli 2020 
3 min. leestijd

Zeldzame veugels spotten in het stadspark

Elke ochtend ergens tussen half acht en acht uur loop ik op een meter of 100 van mijn huis het stadsbos in.

Er zijn nog niet veel mensen buiten, je hoort alleen de voegels kwetteren, de wind ruist door de oude, vaak tientallen meters hoge bomen.

Zelfs na 20 jaar is het nog een sensatie als het stadsbos, waar Joost van den Vondel nog een gediggie over schreef, je lijkt te omarmen.

Maar nu is er iets raars aan de hand. Want sinds een paar weken hoor ik af en toe een schreeuw. Niet zo maar een schreeuw, maar een schreeuw die zo Freddy Krueger is, dat ik elke keer denk dat ik figurant in het schilderij van Edvard Munch ben geworden.

Ik ben al drie keer het bos rondgerend. Want misschien dat Bobby Z een damsel-in-distress moet redden? Of dat ik ineens oog-in-oog kom te staan met een eeuwenoude Japanse vechtsportsekte, waarbij bomen bij het krieken van de dag met het onderste kootje van de kleine teen omver geharikiriet moeten worden?

Of simpeler, iemand die zijn sportelastieken van bol.com niet zo lekker om die boom bond en ze BOING-BOOM-TSJAK in een edel lichaamsdeel kreeg?

Het was voorwaar een groot en ongetwijfeld eeuwenoud mysterie. Zelfs de lijst met 25 zeldzaamste veugels gaf geen soelaas. Want de reuzenibis, de kakapo, de kagoe, of de baardtrap, hoe graag ik ook zou willen, die leven niet bij mij om de hoek.

En toen op een ochtend, terwijl ik de 48 trappen bij de oude orangerie had bestegen en mijn ouwe kadaver bovenop de heuvel stond uit te hijgen, hoorde ik ineens weer die ijzingwekkende schreeuw.

En daar tussen de bomen stond ie, de meest zeldzame voegel ter wereld. Waarvan ik zeker wist dat niemand hem ooit gezien had, een die zo zeldzaam was als een onontdekt Fabergé-ei.

De zeldzamert had blauwe vleugels, de gele borst stak stoer vooruit, een korte bruine kuif naar rechts en daaronder, twee pootjes met grijze sokjes in… parmantige theefaas.

En terwijl de vreemdsoortige diep ademhaalde, ging zijn borst vooruit, knielde hij half op zijn rechter djiezus-nijk, hief hij zijn hoofd ten hemel en stootte zijn vleugels naar voren. Er kwam er een donderend geraas vanuit de tenen, dat overging in een trommelvliesverpletterend geschreeuw vanuit zijn wijdopengesperde bek.

En terwijl ik, mijn handen beschermend over mijn oren deed en het glas van mijn zonnebril in duizend stukken brak, wist ik…

Ik hebt um ontdekt.

De oerkreetvogel van Amersfoort…

Als het gaat om arbo en preventie zoeken sommige organisaties ook de volstrekt unieke aanbieders. De one-of-a-kind arbodienstverlener die de perfecte match is met hun vraag.

Maar het kan ook zijn dat een ‘gewone’ huismus, pimpelmees of roodborstje meer dan voldoende is voor je.

Hoe het ook voor jou is, als jij wilt weten welke bijzonder en minder bijzondere arbovogels er allemaal zijn…

Maar vooral als jij wilt weten welke arbovogel voor jouw organisatie het meest geschikt is, dan schrijf je je in voor de extra zomer-editie van de gratis online workshop over inkoop van arbodienstverlening en preventie.

Marco en ik vertellen je alles wat we weten over het selecteren van een nieuwe arbodienst. En dat is veel, want in de afgelopen tien jaar hielpen we al meer dan 11.000 organisaties bij het vinden van een arbodienst.

In deze gratis online workshop vertellen we je ook welke manieren er allemaal zijn om je arbo en preventiebeleid in te richten.

Omdat al onze workshops binnen no-time vol zaten, hebben we een extra zomereditie van onze populairste workshop gepland. Die is 14 juli.

Wees er snel bij, want er is plaats voor maximaal 10 deelnemers en vol = vol.

Bekijk de details of meld je direct aan

Meedoen?

De workshop is gratis, maar er zijn wel wat spelregels.

Zo is de online workshop bedoeld voor HR-professionals van organisaties met 100 werknemers of meer. Omdat we concreet aan de slag gaan met jouw actuele vraag en er heel veel interactie is, heeft het alleen zin om mee te doen als je echt op zoek bent.

Je krijgt van ons trouwens ook wat huiswerk vooraf en je mag alleen meedoen als je dat braaf gemaakt hebt 😉

Dus ben je consultant, op zoek naar werk, heb je tijd over of geen echte vraag? Of wil je alleen maar achterover leunen, maak je nooit je huiswerk en wil je vooral de wijsneus uithangen? Dan heeft het geen zin om je aan te melden.

Oh ja, de workshop is gratis, maar niet vrijblijvend. Dus ben jij zo iemand die zich overal voor aanmeldt, maar nooit komt opdagen? Weet dan dat je in dat geval wél een factuur van ons krijgt.

Ben je je wel aan het voorbereiden, zoek je een arbodienst maar heb je geen idee waar te beginnen? Heb je een behoorlijk verzuimprobleem? Ben je ontevreden over de resultaten van je huidige arbodienst? Of heb je de afgelopen coronamaanden niets gehoord van je arbodienst, behalve een factuur, en baal je daar behoorlijk van? Klik dan hieronder op de link.

Bekijk hier alle details of meld je direct aan