Wordt het de Koelreuteria paniculata vanmiddag
25 april 2023 
2 min. leestijd

Wordt het de Koelreuteria paniculata vanmiddag

De afgelopen dagen hebben mijn lief en ik een klein dilemma.

We moeten namelijk kiezen tussen de Heptacodium miconioides, de Koelreuteria paniculata of de Amelanchier lamarckii.

Mocht je niet zo thuis zijn in de wereld van dode talen, het gaat hier om een boompje die op een mooie plek in onze opgefriste tuin moet komen. 

Om precies te zijn: de Zevenzonenboom versus de Krenteboom versus de Chinese Vernisboom a.k.a. als de Lampionboom. En een boompje kiezen, dat is nog geen sinecure.

Want ze bloeien allemaal in het voorjaar, de een wit, de ander geel. De Zevenzonenboom krijgt een prachtige bast en kleurt purper in het najaar, maar de Lampionboom heeft dan weer vruchten die de hele winter blijven hangen en kleurt prachtig oranje. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

We hebben nog een paar uur om een besluit te nemen, want einde middag komt onze tuinman het lijstje met nieuwe aanplant met ons doornemen.

Wat ik fijn vind aan onze tuinman, is dat hij ons van tevoren een paar opties heeft gegeven. Hij had namelijk ook kunnen zeggen: "Kijken jullie nog even welke boom je wilt?"

Voordat je het weet, ben je dagenlang bezig om alle 5000 in Nederland groeiende boomsoorten te bekijken, om er - nadat je eindelijk je keuze gemaakt hebt - achter te komen dat die reuzenboom helemaal niet past op die postzegel die je voortuin is en bovendien al het leven uit de borders wegzuigt, zodat die eruit ziet alsof er een kudde verdwaalde bizons overheen is gestampt.

Maar gelukkig gaf onze tuinman alleen maar de keuze uit drie boomsoorten. Bomen waarvan die wist dat die zouden passen op dat klein stukkie in onze voortuin en ook nog mooi kleurt bij de rest van de tuin, en zelfs de kleuren van de kozijnen. Ook vertelde hij in grote lijnen al iets over de boom, zodat het voor ons gemakkelijker kiezen is. 

Nu hoeven we alleen nog maar even de keuze te maken en het liefst allebei dezelfde.

Zoals mijn tuinman werkt, zo werken wij bij HR Navigator feitelijk ook als het gaat om het helpen van onze klanten bij het vinden van de beste arbodienst, bedacht ik me.

Want tuurlijk, je kunt prima zelf gaan grasduinen tussen alleen al de 172 gecertificeerde arbodiensten. Kijken welke kleur ze in het voorjaar hebben en of ze mooie vruchten dragen.

Alleen, de meeste arbodiensten passen gewoon niet in jouw voortuin. Ze zijn veel te groot, of gewoon te klein, of ze hebben niet eens een kantoor bij jou in de buurt. En als ze al passen, hebben ze vaak helemaal geen capaciteit en kunnen dus niet leveren wat je vraagt.

Beetje zonde van al dat speurwerk toch? Ben je dagen bezig geweest met websites van arbodiensten bezoeken - waar je trouwens toch al niet zoveel informatie vindt - spreek je al die aanbieders, om er dan achter te komen dat ze helemaal geen zin of tijd hebben om hun voeten bij jou in de klei te zetten.

Misschien heb je dat al ervaren? Of wil je voorkomen dat dat je gebeurt? 

Dan is het misschien een idee om ons als jouw arbo tuinman in te schakelen. De afgelopen jaren beplantten en onderhielden we al meer dan 19.000 voor- en achtertuintjes. We weten dus niet alleen precies welke arbodienst er wél in jouw tuin past, maar we weten ook of ze nog capaciteit hebben. 

Ben je op zoek naar een arbodienst die samen met jou ervoor gaat zorgen, dat je tuin groeit en bloeit als nooit tevoren? Begin dan eerst gewoon eens met het invullen van onze arbodienst vragenlijst.

Daarin vertel je wat je precies zoekt in een arbodienst, maar ook wat jouw grootste uitdagingen zijn als het gaat om verzuim en inzetbaarheid. Daarna gaan we samen met jou op zoek naar de beste arbodienst voor jouw organisatie. En we helpen je altijd. Of je nu een klein dakterras met een paar potten hebt, of een paar hectare woestenij.

Vind de beste arbodienst voor mij >>>