Word jij de Heks van het Noorden?
19 januari 2023 
2 min. leestijd

Word jij de Heks van het Noorden?

Stel je bent zojuist aangenomen bij een groot Nederlands bedrijf. De afdeling HR vraagt je nog even wat extra persoonsgegevens in te vullen.

Eerste vraag: Wat is je aanspreekvorm?

 1. Zij/haar/haar
 2. Hij/hem/zijn
 3. Hen/hen/hun
 4. Die/hen/hen
 5. Hen/hen/hens
 6. Die/die/diens
 7. Dee/dem/dijr
 8. Ner/ner/nijr
 9. Vij/vij/vijns
 10. Vij/her/zaar
 11. Zhij/zhaar/zhaar
 12. Zem/zeer/zeer
 13. N.V.T.
 14. Anders

Ik vind dit best een ingewikkelde vraag, ook omdat ik natuurlijk veel te oud ben om nog te snappen wat nummer 4 tot en met 14 nu precies betekenen.

Toen ik me er vorig jaar een keer in probeerde te verdiepen, vertelde de dochter van vrienden van ons dat er maar liefst 169 soorten van sæcksualitijd zijn, en ze ging ze daarna een voor een benoemen.

En nu ja, hoewel ik - ondanks mijn zekere leeftijd echt wel een vrije geest ben - waren de meeste vormen niet zo'n mijn ding. Sterker nog, bij 153 van die vormen kon ik me überhaupt niets van voorstellen, dus ik haakte volledig af. 

Vooral door de ongekende keuze uit wie of wat of welke je allemaal kunt zijn, wat Bobs inziens een mensch al snel volledig belemmerd in het maken van een echte keuze. 

En heel flauw gezegd, om mijn goede vriend Paul maar weer eens te kwoten. 

"Als je veel keus hebt, kun je maar beter gaan biljarten."  Want dat is wel een overzichtelijk spelletje.

Terug naar die lijst. Ik hoorde vorige week dus dat degene die was aangenomen uit pure baldadigheid koos voor optie '14. Anders' En daarna als bonus mocht invullen wat dan vanaf nu de aanspreekvorm zou worden. 

Waarop ze koos voor "Heks van het Noorden".

En ze dus bij elke brief, memo of mail die ze krijgt van haar nieuwe werkgever, wordt aangesproken met "Beste Heks van het Noorden". 

En iedereen bij dit bedrijf vindt dat helemaal whokay. Ik weet niet wat jij ervan vindt, en misschien sta ik nu op je groot uitgevallen teenmaat 47 of zo, maar ik moet er zelf vooral erg hard om lachen, omdat je ook best wel een beetje kunt doorslaan in whokaylitiek correct zijn.

En er voor mijn eigen veiligheid - en voordat ik een kudde doorgedraaide agressieve wereldverbeteraars met de eerste tekenen van rabiës achter me aan krijg - er snel aan toe voeg, dat ik never nooit niemand beoordeel of veroordeel die niet gewoon een hij of een zij of onzijdig is of wil zijn. 

Waarbij ik natuurlijk gelijk op mijn falie krijg, omdat ik er het woordje "gewoon" aan heb toegevoegd. Foei. Stoute Bob. 10 zweepslagen.

Wij hebben daarom al een tijdje geleden besloten dat we 'gewoon' niet meer vragen wat de aanhef van jou is. Omdat we je toch al jaren bij je voornaam aanspreken. Of met HR-strijder natuurlijk.

En dat klinkt toch echt het beste in mijn oren.

Omdat het helemaal niet belangrijk is wat nu precies voor jouw voornaam staat. 

Want je bent onze klant, daar zijn we gewoon ongelofelijk blij mee, wie, wat, welke, wiens of waarvan je ook bent.

Whokay slijmerd, genoeg voor vandaag ;-)