Woordkannonade
26 augustus 2022 
1 min. leestijd

Woordkannonade

In de tweede wereldoorlog werd een Duitse Spion eenvoudig ontmaskerd door hem de onmogelijk Nederlandse tongbreker 'Scheveningen' te laten uitspreken.

Het schijnt namelijk dat alleen wanneer je geboren en getogen bent in ons kikkerlandje, je dit woord op de juiste manier kunt uitspreken.

In alle andere gevallen klinkt je woordkannonade alsof er een paar kuub zand achterin je huig is gelost en je tegelijkertijd een blaffende vis nadoet.

Het woord Scheveningen is dus een woord om iemand te ontmaskeren. Elke taal heeft wel een of meerdere van dit soort woorden. Zo'n woord noemen ze een Sjibbolet.

Ik ben al een tijdje aan het nadenken wat de Sjibbolets voor onze HR-wereld zijn, maar een echt lekker woord als Scheveningen heb ik nog niet gevonden. Ik vermoed dat jij ze ook niet hebt?

Dus rest mij en jou niets anders dan vooral op te blijven letten als je een vraag hebt over ons vakgebied.  Bijvoorbeeld als het over een verzuimverzekering gaat.

Komt een verzekeringsadviseur bijvoorbeeld gelijk met zijn oplossing of een offerte, terwijl je feitelijk nog niets verteld hebt over wat je vraag of probleem is? Dan zou de rode vlag uit moeten gaan.

Want iemand die zonder ook maar één vraag te stellen gelijk zijn product naar voren schuift, is geen adviseur, maar een dozenschuiver. En tja, een doos is echt iets anders dan een advies.

Want soms is zo'n verzekering echt noodzakelijk, maar in veel gevallen heb je helemaal geen verzekering nodig. Alleen, om daarachter te komen, moet jouw adviseur je wel even een paar vragen stellen.

Dat gaat wel iets verder dan wat het bankrekeningnummer is voor de automatische incasso.

Het zijn vragen waar je echt even over na moet denken, vragen die ook niet per se leuk zijn.

Welke risico's je bereid bent te lopen bijvoorbeeld. Hoe goed je kunt inschatten wat je risico's zijn. En ook op welk moment je in de problemen zou komen als het mis gaat.

Een paar van die vragen staan in de Quick Scan Verzuimverzekeringen, die je in een paar minuten invult. Je hoeft daar gelukkig niet voor naar de Scheveningse pier, maar alleen maar te klikken op deze link.