Bidden is niet goed voor zieke mensen.
Want mensen die een bypass operatie hebben gehad en die wisten dat er voor hen gebeden werd, hebben vaker last hadden van ernstige complicaties.
Huh? Hoe dan?
Nou, al die biddelarij zorgt blijkbaar voor extra prestatiedruk. Omdat er voor hen gebeden wordt, hebben mensen het idee dat ze nu wel moeten gaan presteren.
Presteren als in snel beter worden, geen ontsteking krijgen, binnen no-time van de IC af want er staat 5 dagen voor je herstel, dus als je dat in 3 lukt ben je een winnaar, en dan door naar de revalidatie afdeling, en dan weer binnen een paar dagen naar huis en dan en dan en dan... weer de levensmarathon rennen.
Ofwel, is beter worden nu ook al een wedstrijd geworden? Een die je moet winnen? Bijvoorbeeld door het aantal dagen te tellen dat je in het ziekenhuis ligt?
"Owh, lig jij hier al 10 dagen, ik ben hier nog maar 3 en mag morgen al naar huis."
Maar beter worden lukt dus helemaal niet zo goed als je weet dat er voor je gebeden wordt. Wij mensen zijn dan ineens bang dat ons lichaam toch niet zo goed zal reageren op al die gebeden.
Ondanks al onze rationaliteit en wetenschap hebben we toch een beetje FOMO als het op geloof aankomt.
Want hé, stel dat er wel 'iets' is daarboven en dat dat 'iets' mij overslaat?
Nee bid maar niet voor mij, want dat zorgt alleen maar voor stress en dat is niet goed voor mijn herstel.
Het punt van dit alles voor jou als HR-strijder?
Nou wat je zelf wilt. Je kunt er alle kanten mee uit.
Om te beginnen hoop ik dat er niemand voor jou een gebedje aan het opzeggen is, in de hoop dat dit jouw HR-plan beter maakt. Want echt hè, jouw plan is namelijk al goed genoeg.
Kijk liever naar hóe je jouw plan brengt. Het hóe bepaalt namelijk voor 90 procent of zo het succes van jouw plan.
Ik hoop ook niet dat jij en je manager elke avond devoot op de knietjes aan de bedrand zitten om te bidden voor een blik nieuwe medewerkers.
Nee zeg, schrijf liever goede vacatureteksten en schrap die slaapverwekkende clichés. Ja ook die over dat het zo leuk is dat je elke vrijdag met elkaar in het bubbelbad met champagne zit. Serieus?
Kijk ook gelijk even of je je werk slimmer kunt inrichten. Tip: schrap elke dag een taak en kijk of het iemand opvalt als je die niet meer doet. Grote kans dat 40% van je tijd bestaat uit dingen waar alleen jij in geïnteresseerd bent. Ik zeg, skippen die hap.
Of trek, als het echt niet anders kan, een lean & mean crackhead naar binnen om overbodige taken weg te snijden.
En ik hoop vooral ook dat je verzuim niet torenhoog is en dat jij eerst op je knieën moet voordat jouw arbodienst in actie komt.
Zeker dat laatste is echt niet nodig. En ook niet acceptabel. Maar het gebeurt dus wel. Want we horen de laatste tijd steeds vaker dat een spreekuurtje pas over 8 weken heel normaal is.
Maar dat is dus niet normaal, zeker niet als je denkt dat de klachten te maken hebben met werkdruk en stress.
Want als je vermoeden hebt van verzuim als gevolg van stress, dan moet je arbodienst die medewerker binnen twee weken zien en dus niet pas over 8 weken. Hoef je ook helemaal geen schietgebedje voor te doen, want dit staat gewoon in de richtlijnen van elke geregistreerde bedrijfsarts.
Toch zijn er arbodiensten die zich verschuilen achter tekorten en met kleffe handjes boven hun hoofd wat schietgebedjes naar de arbohemel richten.
Is dat bij jou ook het geval en kom je liever in actie dan dat je een schietgebedje doet.
Vul dan de arbodienst selectie vragenlijst in op onze website. Dan vinden we daarna voor jou een arbodienst.
Een arbodienst die niet machteloos de gevouwen handen ten hemel spreidt, maar een die gewoon ouderwets de handen uit de mouwen steekt. Ik geloof weet namelijk dat dat een stuk beter werkt.