Wijze middelvingerles van mijn kapper
14 maart 2022 
2 min. leestijd

Wijze middelvingerles van mijn kapper

Hamad is mijn kapper en elke zes weken hebben we een tof gesprek, niet over koetjes en kalfjes, maar vooral over ondernemen. 

Sinds kort heeft Hamed een nieuw pand, met misschien wel de mooiste winkelgevel van Amersfoort. Met meer stoelen, een kleursalon, meer personeel en Hamed is superblij.

Er was alleen een ding, waardoor hij wekenlang niet kon genieten van zijn nieuwe plannen en er zelfs een paar nachten niet van sliep.

Want zijn buurvrouw in de winkelstraat, die zijn oude kapperswinkel wilde overnemen, trutte vijf maanden lang of ze het nu wel of niet zou doen. En liet het eindelijk klappen op een niet gewit plafonnetje. En dat is een flinke strop, want zijn huurcontract loopt nog even door.

En dus fietste Hamed al allahveedeejend naar zijn huis. 

Maar ergens vlak na het station gebeurde er iets heel aparts. Het licht brak door de wolken en een zware donkere stem sprak ineens tot hem. 

"Waarom ben je zo boos Hamed? Weet je wel hoeveel dat pand waard is? Je gaat het toch niet wegdoen voor een habbekratsie. Leef je droom." 

Terwijl die stem daar zo in zijn hoofd aan het doorratelen was, kreeg Hamed ineens een ander plan.

En zo zaten we afgelopen vrijdag een uur lang te praten over de beste olijfolie, die minstens net zo goed is als de olie die zijn opa nog met een paar ezels perste. 

En de kleurige kruidenmengsels die in zijn zaak vers voor je gemalen gaan worden. Waarbij je je eigen blend in je eigen herbruikbare potje kunt krijgen, en zo gingen het nog even door. 

En hoe hij daar iemand achter die kruidenmengsels kon neerzetten met afstand tot de arbeidsmarkt, die dan een waanzinnige baan zou hebben waar die trots op kon zijn. 

Maar ook als zijn kapsters fysiek wat minder konden, dat ze dan ook gewoon in de winkel konden staan en zo wel gemakkelijk hun pensioen konden halen.

En ik was trots op Hamed. Omdat hij zo zijn besluiteloze ondernemersbuurvrouw de middelste-der-vingers gaf. Maar vooral, omdat hij een rotsituatie om weet te zetten in iets heel moois.

Als HR-strijder heb je ook vast wel eens met tegenslag te maken. En dan kun je dag na dag vloekend en tierend op je fietsje naar huis trappen, of als een stil grijs muisje in een hoekje gaan zitten wachten tot alles beter wordt. Maar je kunt dus ook iets anders doen.

Je tegenslag omzetten in iets moois, net als Hamed.

Je moet er wel een beetje ballen voor hebben. En niet eerst vijf maanden gaan lopen trutten of je nu wel of niet in beweging zult komen. 

Als je ook wel wat meer ballen in je HR-beleid kunt gebruiken, dan heb je nog maar een paar dagen om je aan te melden voor de online mini-training 'Hoe word ik adviseur met ballen?'.

Die training geef ik samen met Pauline Miedema op 21 maart om 13:30 uur.

In deze gratis online mini-training ontdek je: 

  • Wat de eigenschappen zijn van een goede HR-adviseur en hoe je erachter komt wat voor adviseur jij bent. 
  • Waarom je moet stoppen met vaag HR-jargon en hoe je met een paar supersimpele aanpassingen alleen nog maar duidelijke taal spreekt. 
  • Hoe je de oogjes van je manager elke keer weer kunt laten glimmen zodra je met een voorstel komt, zonder dat je foute beïnvloedingstechnieken hoeft te gebruiken.
  • Hoe je ervoor zorgt dat HRM voortaan standaard op de MT-agenda staat en je bovendien steeds als eerste gevraagd wordt mee te denken over strategische HR-vraagstukken. 

Meedoen? Je kunt je aanmelden kan via deze link: 

>>> Aanmelden voor de gratis training 'Hoe word ik HR-adviseur met ballen?'