Welke cliché-vragen stel jij aan sollicitanten?
03 november 2022 
1 min. leestijd

Welke cliché-vragen stel jij aan sollicitanten?

Wat is jouw slechtste eigenschap, Monique?

Welke antwoord geef je als ik je dat vraag?

Zeg je dan zoiets als: "Dat ik heel perfectionistisch ben en mijn werk heel graag goed wil doen."

Dat is een stom antwoord op de stomme vraag wat iemands slechte eigenschappen zijn.

Het is maar de eerste van de vele stomme vragen die vaak gesteld worden als een sollicitant aan de tand gevoeld wordt. Dit soort clichévragen leiden tot niets.

Nu ja, tot cliché-antwoorden, omdat sollicitanten zich voor de spiegel op dit soort vragen hebben voorbereid en er een mooi antwoord op hebben verzonnen. 

En uiteindelijk tot cliché-kandidaten die het beste antwoord hadden op jouw voorspelbare vragen.

Dat kan veel beter. Want sollicitatiegesprekken zijn namelijk hét moment om een kandidaat beter te leren kennen én om jezelf als organisatie neer te zetten. Je wilt erachter komen of deze kandidaat bij de organisatie, de cultuur, het werk en het team past. 

Daarom stel je inhoudelijke vragen, zoals "wanneer was de laatste keer dat je de deadline niet haalde", en "wat voelde je op zo'n moment?".

Of stel eens een vraag als: "Je hebt een hele drukke agenda die week, hoe voel jij je op zondag?", en "met welke werkzaamheden begin je dan op maandag?".

Met dit soort vragen leer je de kandidaat écht kennen en voer je ineens een heel ander gesprek. 

In mijn nieuwe boek ‘HR met ballen’ leg ik je uit hoe je van elk sollicitatiegesprek een perfecte first date maakt. 

Ik vertel je ook hoe je teksten schrijft waar sollicitanten op afkomen als bijen op honing en welke vragen je in plaats van die afgezaagde vragen moet stellen, zodat het selecteren van de beste kandidaten een peulenschilleke wordt.

Op de speciale website van 'HR met ballen' vind je alle informatie over het boek en alleen daar kun je ook de verschillende speciale edities bestellen.

Ps.  Je hebt nog maar 2 dagen om kans te maken op een van de 5 gesigneerde limited editions van het boek, inclusief het ultieme HR survival pakket. Bestel dus vóór morgen 18:00 uur.