Wat je zegt maakt geen reedt uit
18 juli 2023 
2 min. leestijd

Wat je zegt maakt geen reedt uit

Taal bevat 100.000 woorden waarvan er maar 5.000 regelmatig gebruikt worden. Weinig eigenlijk toch?

Nee dan lichaamstaal. Die bevat naar het schijnt 700.000 signalen. Misschien zijn het er een paar duuzend meer of minder, maar duidelijk is dat er veel meer signalen zijn dan woorden. Even wat voorbeelden.

Als iemand er ontspannen bij zit - maar dan niet slap onderuitgezakt - is dat een teken van zelfvertrouwen. Als iemand er ingezakt bij zit, is dat juist een teken van berusting of teleurstelling.

Kom je iemand tegen die stijf en rechtop staat, dan is diegene dominant of verlangt jouw respect.

Dan de blik van iemand. Die kunnen doden zeggen ze, maar nog veel meer. Als iemand bijvoorbeeld onrustig om zich heen kijkt, wil die persoon waarschijnlijk ergens anders zijn. En wat betekent het als iemand je strak aankijkt zonder te knipperen? In elk geval is dat onprettig.

Leugenaars kijken je trouwens nooit aan, tenzij ze dat geleerd hebben wel te doen, omdat ze dan betrouwbaar overkomen. Maar wist je dat iemand die zonder reden zijn nek aanraakt vermoedelijk ook liegt?

Wat trouwens vrijwel zeker het geval is als iemand de hand op borst of het hart legt en verontwaardigd roept dat hij de waarheid spreekt.

Feit is dat je uit iemands lichaamshouding veel kunt opmaken, meer dan uit woorden alleen.

Dat kun jij niet alleen, maar ook de manager of het MT aan wie je iets probeert uit te leggen of te presenteren. En dat kan ook de medewerker zijn met wie jij als HR-strijder in gesprek bent.

Feitelijk is het zelfs zo, dat wat jij zegt er eigenlijk helemaal niet toe doet. Plat gezegd maakt het geen reedt uit want wat je zegt, telt voor minder dan 10% mee in het totale plaatje van jouw boodschap.

Ofwel hóe je iets zegt is veel belangrijker dan wát je precies zegt.

Dus hoe je erbij staat, je lichaamshouding, hoe je praat, articuleert en intoneert, hoe je beweegt en ja, of je dat nu leuk vindt of niet, ook wat voor kleding je draagt en zelfs hoe hoog of hoe laag je stem is.

Daarom heb ik in mijn boek 'HR met Ballen' ook een hoofdstuk opgenomen over dit onderwerp. Waarin ik je uitleg, dat je nooit kunt overtuigen op inhoud alleen. Hoe frustrerend en oneerlijk dat misschien ook is.

Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk en geef ik een paar simpele tips die je gelijk kunt toepassen, waarbij je je hele lichaam inzet als overtuigingsinstrument, zodat je iedereen meekrijgt, en zodat iedereen enthousiast wordt over jouw plan.

Mijn boek 'HR met Ballen' staat vol met honderden tips die jouw werk als HR-strijder eenvoudiger maken. Die gaan zeker niet alleen over het vak HR, maar ook over jouw leven, hoe je lekkerder in je vel kunt zitten bijvoorbeeld, maar ook over marketing en beïnvloedingstechnieken en nog veel meer.

Dingen die je gegarandeerd in geen enkel ander HR-boek zult tegenkomen, dingen die ook niets met inhoud te maken hebben, maar vooral vertellen hóe je iets kunt doen, zodat je veel succesvoller zult zijn in je rol als HR-strijder.

Je kunt dat allemaal lezen in hoofdstuk 8 en het is misschien wel mijn favoriete hoofdstuk. In elk geval het meest persoonlijke hoofdstuk, omdat ik je meeneem in mijn eigen zoektocht naar hoe ik beter kan functioneren en hoe ik vooral plezier houd in mijn werk en leven, ook als het soms moeilijk of heel zwaar is.

Als je het nog niet hebt, of als je het cadeau wilt geven aan een lieve collega of zo die lekker op vakantie gaat, dan is er deze week een buitenkansje voor je, want deze week kun je namelijk de speciale bundel van het boek bestellen tegen de speciale actieprijs.

Je krijgt dan het papieren boek in lekkere feloranje hardcover, het e-boek én het luisterboek en je betaalt geen € 44,49 maar slechts € 34,99.

Dit is de link om te bestellen. Gebruik bij de checkout wel even de code vakantiestand.

Bestel de speciale bundel 'HR met Ballen' voor de actieprijs >>>