Wat je niet moet vergeten als je naar een onbewoond eiland gaat
27 januari 2022 
2 min. leestijd

Wat je niet moet vergeten als je naar een onbewoond eiland gaat

Ik droomde vannacht dat ik moest vluchten naar een onbewoond eiland in de Stille Oceaan.

Het was iets met huismijt en enge blaarziektes waar mensen moordlustig van werden of zo, en ik geloof dat ik zelfs even als een krijsend verken gegild heb in mijn slaap, maar daar gaat het nu even niet om.

Ik moest namelijk kiezen wat ik mee nam: een boek met het verzameld werk van schrijfkunstenaar A.F.Th. van de Heijden of een dik boek met al het werk van Isaac Asimov.

Feit: al voor mijn twaalfde heb ik al het werk van Asimov gelezen. Dat moest wel stiekem, want de strenge bibliothecaresse wilde niet dat ik steeds bij de volwassen boeken zat te neuzelen. 

Nu stond de saaienfiksjon van Asimov bij mij in de bieb zo'n beetje naast Jan Wolkers, waar toen nog twee zwarte voetjes op de zijkant stonden als waarschuwing voor Nederpurn.

Anniewee, hoe mooi de Tandeloze Tijd reeks van A.F.th ook is, ik kies 100% - zonder enige twijfel in mijn grote teen - voor Asimov. 

Behalve dat ik denk dat de Foundation trilogie bij de twintigste keer nog steeds leuk is om te lezen, schreef hij een onmisbaar boek voor alles wat met Robots (en mensen) te maken heeft.

In het boek I, Robot beschrijft hij de drie wetten die robots moeten volgen. Voor het geval je ze niet kent:

  1. Eerste Wet: Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of, door niet te handelen, toestaan dat een mens letsel oploopt.
  2. Tweede Wet: Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Eerste Wet.
  3. Derde Wet: Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet.

En ja, dit soort wetten zouden politici ook eens moeten lezen voordat ze live Risk in oostbloklanden gaan spelen.

Maar wat ik dus denk, is dat als je op een onbewoond eiland zit - en trouwens vooral ook gewoon in de bewoonde wereld - dat het goed is om alvast een paar gedragsregels te hebben. 

Basisregels waar je je aan houdt. Niet tien en zeker niet honderdduizend zoals we hier in Nederland hebben, maar gewoon drie. 

Nu zit ik de afgelopen maand elke dag te schrijven in mijn boek en terwijl ik de regels van Asimov nog een keer doorlas, dacht ik. 

Kan ik niet een afgeleide maken voor HR?

Dus de drie gouden regels of wetten voor HR? 

En welke zouden dit dan moeten zijn? Wat zijn dan de drie regels die alles wat met HR te maken heeft beschrijven. Ik vind het wel gaaf om hier over na te denken. Samen met jou bij voorkeur.

Daarom een vraagje: Heb je ideeën over wat die drie regels zouden moeten zijn? Of heb je al gouden regels waarmee je nu werkt? 

Ik ben ontzettend benieuwd.

Mail je me ze? Dat mag naar dit adres.

De beste wetten neem ik op in mijn nieuwe boek. Inclusief een dikke dankjewel voor de inspiratie.

Tot morgen.