Wat je kunt leren van een anonieme botanicus
08 juni 2020 
3 min. leestijd

Wat je kunt leren van een anonieme botanicus

Met krijt is een pijl op de grond geschreven. Die pijl wijst naar rechts. En naast de pijl staat het woord beuk.

Even verder staat weer een pijl, bij een andere boom. Acacia. Daarna nog een pijl met het woord taxus in blokletters ernaast geschreven.

Een stukje verderop, op misschien wel het mooiste plek van Amersfoort, waar de oude waterpoort de stad in komt, en je over het water de stad in kunt kijken langs het huis met de paarse ramen.

Daar staat in een hoekje, in de schaduw van de eeuwenoude balustrade, een witte krijtcirkel om een klein onooglijk plantje heen. ‘Smalle weegbree‘ staat erbij geschreven.

Sinds een paar weken is er een anonieme botanicus actief. Die plantenkenner is duidelijk op een missie. Namelijk om mij en heel veel andere oplettende wandelaars eens wat anders te laten zien. En en passant de plantenkennis wat bij te spijkeren.

En dat lukt, want thuis heb ik opgezocht wat de smalle weegbree eigenlijk is. Ik dacht dat het gewoon een nietszeggend onkruidig niemendalligje was.

Maar wat blijkt, de weegbree, dat is stiekem eigenlijk een wonderplant.

Die werd 12.000 jaar geleden al gegeten, is goed voor de stoelgang, is een bron van vitamine A, B en álle mineralen, verbetert de weerstand en is vooral goed bij luchtweginfecties.

Maar je kunt hem ook gebruiken als je geen pleisters bij je hebt, want de blaadjes stelpen het bloeden, doden bacteriën en weren infecties.

En als je toevallig met je billen in de brandnetels gevallen bent, dan pak je een blaadje van dit plantje en is de jeuk snel weer weg. De blaadjes werken ook bij blaren.

Soms heb je iemand nodig die je iets laat zien wat je normaalgesproken over het hoofd ziet. Omdat je denkt dat dat iets maar onkruid is. Onbelangrijk dus. Terwijl het tegendeel soms waar is.

En dan helpt het als iemand je laat zien dat het ook anders kan. Of dat er onkruid midden in de natuur groeit, dat weinig anders is dan een wonderkruid.

Of juist andersom natuurlijk. Als je een prachtige bloeier ziet die oh zo heerlijk ruikt, maar dat die prachtige plant een exoot blijkt te zijn die alle natuurlijke planten overwoekert. En niets anders is dan een moordenaar in een mooi glanzen pak.

En dat is precies wat wij je laten zien in onze online workshop over inkoop van arbodienstverlening en preventie.

Want Marco en ik weten minstens zoveel over arbo en preventie als deze anonieme plantenkenner van Amersfoort. Want de afgelopen jaren hielpen we al meer dan 11.000 organisaties bij het vinden van een arbodienst.

Meedoen is een absolute must als je dit jaar van plan bent over te stappen naar een andere arbodienst.

In deze gratis online workshop vertellen we je bijvoorbeeld welke manieren er allemaal zijn om je arbo en preventiebeleid in te richten.

Maar ook hoe je arbo-onkruid en arbo-exoten al van mijlenver herkent, zodat je voorkomt dat je verkeerd ingerichte arbobeleid je tienduizenden euro’s kost. En nog veel meer, zoals:

  • 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening die niemand je vertelt.
  • Wat de échte impact is van corona op je arbobeleid.
  • Hoe je door alle glimmende folders en verkooppraatjes van arbodiensten heenprikt, zodat je nooit meer een verkeerde arbodienst kiest.
  • Hoe je in drie simpele stappen direct aan de slag kunt met preventie en duurzame inzetbaarheid.
  • Hoe je omgaat met een explosieve stijging van verzuim en wat je vandaag kunt doen om tonnen schade te voorkomen.
  • Waarom gratis arbo niet bestaat en zelfs niets anders is dan een fopcontract, met teleurstelling, frustratie en een vette rekening als resultaat.
  • Welke 5 valkuilen er zijn als je op zoek gaat naar de beste arbopartner.
  • Waarom sommige duurbetaalde consultants maar blijven volhouden dat eigen regie de oplossing is bij verzuim, maar in feite al jaren morsdood is en vooral leidt tot een hoger verzuim.

Omdat de eerste workshop binnen 2 dagen was volgeboekt, hebben we een extra editie van deze workshop. Die is 23 juni.

Maar omdat die ook alweer bijna vol is, hebben we nóg een extra derde workshop op 7 juli.

Bekijk de details, of meld je direct aan

Meedoen?

De workshop is gratis, maar er zijn wel wat spelregels.

Zo is de online workshop bedoeld voor HR-professionals van organisaties met 100 werknemers of meer. Omdat we concreet aan de slag gaan met jouw actuele vraag en er heel veel interactie is, heeft het alleen zin als je echt op zoek bent.

Je krijgt van ons trouwens ook wat huiswerk vooraf en je mag alleen meedoen als je dat braaf gedaan hebt 😉

Dus ben je consultant, op zoek naar werk, heb je tijd over of geen echte vraag? Of wil je alleen maar achterover leunen, maak je nooit je huiswerk en wil je vooral de wijsneus uithangen? Dan heeft het geen zin om je aan te melden.

Oh ja, de workshop is gratis, maar niet vrijblijvend. Dus ben jij zo iemand die zich overal voor aanmeldt, maar nooit komt opdagen? Weet dan dat je in dat geval wél een factuur van ons krijgt.

Ben je je wel aan het voorbereiden, zoek je een arbodienst maar heb je geen idee waar te beginnen? Heb je een behoorlijk verzuimprobleem? Of heb je de afgelopen coronamaanden niets gehoord van je arbodienst, behalve een factuur, en baal je daar behoorlijk van? Klik dan hieronder op de link.

Bekijk hier alle details of meld je direct aan