Wat je als HR-adviseur kunt leren van politici
08 maart 2021 
2 min. leestijd

Wat je als HR-adviseur kunt leren van politici

Over een goede week is het uitje van het jaar, dan mogen we met zijn allen naar de stembus.

Dan mogen we na maanden eindelijk weer eens met meer dan twee mensen in een ruimte samenkomen, waarbij ik de martelaren die dit weekend vrijwillig naar Jr. Hazes gingen ff niet meereken.

Dus kijken we gebiologeerd naar alle politici op TV, spellen de Televaag of het NRC Handelsblatt en zitten de hele dag op het midden van de bank joetoep promofilmpjes over de linkse of juist over de rechtse bubbel te kijken.

Een van de mooiste dingen in deze opmaat naar de verkiezingen is hoe de de dames en heren politici de cijfers interpreteren.

En hoe ze die cijfers in populistische oneliners weten te proppen, zodat niet alleen Henk en Ingrid, maar ook Achmed en Fatima ze snappen.

Zo ging Wopke van het CDA nogal door het slijk met zijn eigenlijk best wel genuanceerde verhaal over noodzakelijke verbeteringen op de arbeidsmarkt.

Maar volgens links is dat natuurlijk super asociaal – en ik vat dit even in hun oneliner samen hè – als je mensen hun geld afpakt en ze stimuleert om vooral te gaan werken zodat ze niet afhankelijk zijn van staatsteun.

En nee, nu niet roepen dat ik zeker zo’n rechtse bal ben. Want ooit was ik bijna getrouwd met de dochter van de voorzitter van de VVD en daarna heb ik besloten dat ik nooit meer rechts stem.

De veestapel en het milieu, om nog maar twee koeienflatsen te noemen.

70 procent van de voedselproductie in de wereld wordt gebruikt voor de gehaktbal die Henk en Ingrid elke dag op hun bord moeten hebben, al dan niet in een halal variant.

Corona is een gezellig kinderfeestje in vergelijking met de milieurampen die op ons af stormen, als we niet willen inzien dat dat anders moet en ons blijven gedragen als feestvierende struisvogels in het Vondelpark.

Van politici kun je als HR-professional behoorlijk wat leren. Ze weten complexe onderwerpen samen te vatten in simpele zinnen, waarbij ze cijfers gebruiken om hun pleidooi kracht bij te zetten en daarmee stemmen winnen.

Dus dan zeggen ze bijvoorbeeld over de plannen van hun linkse tegenstander: “Uw beleid zadelt het het land van onze kinderen op met een failliete boedel.”

En dan zegt de tegenpartij: “En terwijl u lekker champagne nipt op feestjes van multinationals, betalen de zwakkeren in de samenleving de rekening.

Als je een punt wilt maken, dan helpt het dus om duidelijke taal te spreken. Maar als HR-professionals zijn we daar niet zo goed in. Want meestal praten HR-professionals in vaagtaal.

Dan zeggen ze bijvoorbeeld: “Ik wil meer betrokken medewerkers”, of “we moeten werken aan de jaarlijkse gesprekscyclus“. Ja dûh, denk je nu echt dat je manager (of wie dan ook) hier warm voor loopt?

Nee, die manager kijkt elke maandagmorgen samen met het MT op zijn management dashboard vol kleurtjes getalletjes en smilies.

Een beetje kort door de bocht, maar de meeste managers praten en denken net als politici in oneliners en daar passen jouw in vaagtaal geformuleerde doelstellingen gewoon niet bij.

Dus, als je iets voor elkaar wilt krijgen, zul je moeten praten in taal die je managers wél begrijpen.

En managers, die sturen op KPI’s, kort voor Key Performance Indicatoren. Dat zijn namelijk de getallen die elke maandagmorgen op dat managementdashboard staan.

En als jij wilt dat het MT iets gaat doen met HR, dan ontkom je niet aan jouw bijdrage aan dit management dashboard. Maar zorg dan wel dat je met getallen en bijbehorende oneliners komt die ook echt iets zeggen. Met KPI’s waar je chocola van kunt maken, of hamburgers.

Daarom hebben we een nieuwe online mini-training voor je. Dat is een training waarmee je gehakt maakt van nietszeggende KPI’s.

In deze gratis training leer je:

  • Hoe je KPI’s opstelt waarmee je je jouw manager overtuigt van jouw plannen.
  • Waarom de meeste HR-professionals denken dat ze geen KPI’s nodig hebben en daarom zo stuurloos zijn als een rubberbootje op de oceaan.
  • Welke drie KPI’s je zelfs meeneemt naar een onbewoond eiland.
  • Hoe je het eilandjesdenken van KPI’s voorkomt.
  • Welke KPI’s je moet gebruiken om elke maandag een homerun te slaan in het MT.

De online training is op 22 maart en je kunt je aanmelden via deze link:

Https://hrnavigator.nl/gratis-mini-training