Sinds ik rond mijn 21-ste elke ochtend zo rond het krieken van de dag werd wakker gekoerd door een paar hitsige duiven die per se achter de kapotte wasmachine op het balkon van de Orteliusstraat in Amsterdam-West een nest moesten bouwen, haat ik ze.
Duiven, oftewel gevleugelde stadsratten, vaak gemankeerd met gezwellen aan de poten, als ze al een poot hebben, pronkend met komieke weerschijn in hun vacht alsof ze de schoonste wezens zijn op aarde, terwijl ze alles onder kacken en je er de lorre-ziekte van kunt krijgen.
Toch bekeek ik dit voegeltje laatst ineens heel anders, omdat er eentje parmantig over het terras liep waar ik met mijn precious iets aan het drinken was.
Want kweet niet of je ook op dat soort dingen let, maar als een duif loopt dan doet die dus iets heel geks. Want terwijl de duif zijn lichaam naar voren zet, blijft het hoofd namelijk namelijk nog even stil staan. De duif schuift zijn lijf dus zo'n beetje onder zijn kop door.
En dat ziet er zowel natuurkundig als evolutionair best een beetje grappig uit.
Maar toen ik opzocht waarom die duif zo koddig loopt te paraderen, blijkt de reden helemaal niet zo grappig. Want een duif is op de grond een hele makkelijke prooi voor roofvogels en andere beesten die dol zijn op parmantige tortelduifjes.
En dat hele funny walk gedoe van de duif heeft maar een doel. Lijfsbehoud.
Want door je hoofd even stil houden kan je de omgeving veel beter in de gaten houden. En door dat te doen, leeft zo'n duif gewoon langer.
Geen idee waarom je een beest vol enge ziektes in je handen zou willen houden, maar grappig detail is dat een duif ook nog steeds diezelfde kopbewegingen maakt als je hem in je handen houdt en een stukje gaat lopen.
Misschien heb jij in je organisatie ook je eigen versie van een duivenloopje? Zodat de medewerkers veilig kunnen rondlopen zonder dat ze verschalkt worden door enge apparaten die uit de lucht vallen of bloeddorstige machines?
In organisatietaal heet dat de RI&E, wat staat voor Risico-inventarisatie en -evaluatie.
Alleen, de meeste organisaties doen nog niet zo heel erg mee aan de evolutieleer. Want uit analyse van onze eigen cijfers blijkt namelijk dat maar liefst tweederde van de organisaties die we helpen, hun RI&E niet op orde hebben.
Terwijl veilig en gezond werken allemaal begint bij RIE. Hiermee onderzoek je welke risico's er zijn op de werkvloer. En nee, dat gaat dus niet alleen om werkplekken waar enge dingen uit de lucht kunnen vallen die je medewerkers verschalken.
Het gaat ook om de duivenkolonie zelf. Dus net iets te handtastelijke duivenmelkers, pesten, intimidatie, agressie, maar zeker ook werkdruk en werkstress, want dat laatste zorgt namelijk voor een heel groot deel van het langdurige verzuim in Nederland.
Dus houd vanmorgen even je koppie stil en kijk hoe iedereen erbij loopt. Heb je het goed geregeld, of hoor je bij de tweederde van de organisaties die het nog niet op orde heeft?
Heb je nog geen RIE? Of is het misschien alweer een paar jaar geleden en hoog tijd om voor een update? Weet dan dat een RIE niet alleen wettelijk verplicht is, maar dat er ook een flinke boete op staat als je die niet kunt laten zien.
Gelukkig is het echt opstellen van een RIE bijna net zo makkelijk als een duivenloopje.
Vul gewoon vandaag nog de korte RIE-vragenlijst in op onze website. Daarna hebben we kort telefonisch contact en gaan we snel op zoek naar de beste RIE-aanbieder voor jouw organisatie.