Wappie arbodienst ontmaskerd
02 februari 2022 
3 min. leestijd

Wappie arbodienst ontmaskerd

Vraag me niet waarom, maar de laatste tijd als ik iets lees op LinkedIn, heb ik steeds meer het gevoel dat ik op Fakeboek zit. 

Wat er op neerkomt, dat onzin de meeste aandacht krijgt. En dat iedereen over elkaar heen buitelt om die onzin te voorzien van dom commentaar en lijkes. 

Ik vraag me dan altijd af wat je hier als werkgever van moet denken. 

Dat je secretaresse Joke haar extreem linkse, of juist extreem rechtse, maar bovenal evident foute denkbeelden als een zure yoghurtdouche over haar LinkedIn volgers uitstort. 

En dat sommige medewerkers er bijna wel een dagtaak aan moeten hebben om alles te voorzien van hun politieke commentaren. 

Arnout is bijvoorbeeld een hele aardige accountmanager van een HR-blad, die naar mij altijd uiterst beleefd is, maar die op VerlinkedIn dus he-le-maal losgeht op kwadratisch corona gewauwel. 

En nu is er zelfs een directeur van een arbodienst die als een soort goeroe impliciet goedkeuring geeft aan posts die alles rondom corona in twijfel trekken. 

Dus dan zegt ene Elsje: "35.000 besmettingen. Dat kan helemaal niet. De overheid bedondert ons allemaal, want als er zoveel besmettingen waren, dan zouden we we binnen no time allemaal corona hebben, en ik ken helemaal niemand met corona".

Waarop die directeur van die arbodienst dan reageert met : "Goed gedacht", duimpje omhoog. 

Of als iemand een verspreking van Jaap in de persconferentie tot op de punaise analyseert en dan altijd wel ergens een bewijs voor een complot met kinderlokkers verstopt in pizzadozen ontdekt, dan zegt ze: "Ja, dat zou ik ook wel eens willen weten, Jaap", duimpje omhoog. 

Waarmee ze nog wel zo slim is om corona niet direct te ontkennen, maar tegelijkertijd haar niche gevonden heeft. 

Namelijk van klanten die willen geloven dat sommige ziektes niet bestaan. 

Het zijn misschien niet allemaal gelijk wappies, maar volgens een deel van hen bestaat corona gewoon niet. Burn-out trouwens ook niet, en verzuim, ach joh, dat is allemaal gedrag van mensen die helemaal niet ziek zijn. 

Ik vind het onvoorstelbaar dat je als directeur van een arbodienst een ziekte als corona bagatelliseert. Terwijl het spreekuur vol zit met medewerkers die soms al een half jaar of langer niet kunnen functioneren door de gevolgen van long-covid. 

Ik pleit er misschien zelfs wel voor deze arbodienst directeur te ontzetten uit haar functie, per direct de licentie te ontnemen en haar organisatie te laten ontmantelen door de Vereniging tegen Kwakzalverij. 

Maar dat zal wel niet gebeuren, dus dan zit er maar één ding op. 

Zorgen dat jij op je hoede bent als je ooit met deze arbodienst in contact mocht komen. 

In onze maandelijkse workshop 'Inkoop Arbodienstverlening en Preventie' vertellen Marco en ik je daarom precies waar je op moet letten als je op zoek bent naar een nieuwe arbodienst. 

Daarin maken we korte metten met fake nieuws over de arbowereld. Dus bij ons geen fabels over arbodienstverlening, maar keiharde feiten. 

Bijvoorbeeld waarom het eigenregiemodel tot een veel hoger verzuim leidt, soms zelfs extreem hoog zelfs. Maar ook wat de echte reden is waarom arbodienstverleners dit soort eigen regie contracten massaal opzeggen.

Van ons hoor je dus ook geen stukgesmakte kauwgumclichés over verzuim in relatie tot gedrag, maar wel wat de laatste trends in arboland zijn en welke gevolgen dat vandaag al heeft voor jouw aanpak en keuzes. 

En we leggen je uit hoe je je boekhouder ervan overtuigt, dat hij voortaan juist veel meer moet uitgeven aan een goede arbodienst in plaats van te miezemauwen over een paar tientjes korting. En hoe je ervoor zorgt, dat hij dat zal omarmen, zonder maar één seconde te morren.

En hoe je dus voorkomt dat je een arbodienst selecteert die jou en je zieke medewerker met corona niet serieus neemt.

De volgende workshop 'Inkoop Arbodienstverlening & Preventie' is 15 februari om 13:30 uur en je kunt gratis meedoen. Als je tenminste de volgende regels nog even goed doorleest.

Want wel een kleine waarschuwing vooraf: de workshop is bedoeld voor HR-professionals van organisaties met 100 werknemers of meer. We gaan in een kleine groep concreet aan de slag, dus het heeft alleen zin om mee te doen als je écht op zoek bent. 

Je krijgt van ons trouwens ook wat huiswerk vooraf en je mag alleen meedoen als je dat braaf gemaakt hebt ;-). 

Dus ben je consultant, op zoek naar werk, heb je tijd over, wil je alleen maar achterover leunen, maak je nooit je huiswerk of wil je vooral de wijsneus uithangen? Dan heeft het weinig zin om je aan te melden. 

Ben je wel op zoek? Heb je geen idee waar te beginnen? Dan is dit de plek waar je moet zijn. 

Reserveer nu jouw plek met de link hieronder. 

>>> Inschrijven voor de gratis workshop Inkoop Arbodienstverlening en preventie