Waarom sommige arbopaleizen ten onder gaan aan paalrot
29 juni 2020 
3 min. leestijd

Waarom sommige arbopaleizen ten onder gaan aan paalrot

In de etalage van Farmacia Borelli van Piazza de Rei staat een electronisch bord. Dat bord staat midden tussen de antieke pillendoosjes en displays van schaars geklede bikinimeisjes.

Op het bord staat in rode opflikkerende led-lichten een getal. Vandaag is dat 51.475.

Het exact aantal inwoners van Venetië. Nog geen 70 jaar geleden was dat nog 175.000.

Nu er geen 80.000 toeristen per dag door Venetië struinen, is het een bijna dode stad.

Dat komt ook omdat de Liston zo goed als is uitgestorven. Far el Liston is een wandelingetje over het Piazza San Marco tot voorbij de pilaren van Marco en Todaro.

Zo’n wandelingetje doen ze in heel Italië, vaak ’s avond na het eten. Goed voor de spijsvertering en goed voor de sociale contacten.

Maar de inwoners van Venetië zijn of verdreven door het massatoerisme of inmiddels al zo oud, dat men zelfs verwacht dat er na deze generatie geen nieuwe generatie meer komt. Omdat er geen kinderen meer geboren worden in de stad.

En als de laatste bewoner is vertrokken, dan wordt Venetië waarschijnlijk het openluchtmuseum waar de inwoners al decennia lang tegen strijden. Waar alleen nog toeristen zich komen vergapen aan iets wat ooit overweldigend was.

In de wereld van Arbo speelt iets soortgelijks. Toen struikelde je 10 jaar geleden nog over de organisaties die eigen regie zagen als de meest vooruitstrevende manier om verzuimbegeleiding in te vullen. Als je alles zelf maar in de hand had, dan kwam alles goed, zo was de gedachte.

Inmiddels is dat aantal organisaties gedecimeerd. Het ooit zo succesvolle eigen regie model is teloor gegaan door de aangescherpte privacy regelgeving, maar vooral door de matige resultaten die dit model oplevert, met als enige tastbare resultaat een torenhoog verzuim en tonnen onnodige schadelast.

Dit ooit zo prachtige verzuimpaleis zinkt steeds harder weg in een moeras van goede bedoelingen en vergane glorie. De kosten van onderhoud zijn zo hoog dat de eigenaren alleen tegen beter weten in nog wat oplappen en weinig anders kunnen dan het paleis laten verkrotten.

Daarna stort het in en kan vervangen worden door een nieuw verzuimmodel. Eentje die de tand des tijds wel kan doorstaan en niet volgend jaar al aangevreten is door paalrot.

Wil jij weten welke verzuimmodellen er allemaal zijn, of ben je benieuwd welk arbomodel voor jouw organisatie het meest geschikt is?

Schrijf je dan in voor de extra zomer-editie van de gratis online workshop over inkoop van arbodienstverlening en preventie.

Marco en ik vertellen je alles wat we weten over het selecteren van een nieuwe arbodienst. En dat is veel, want in de afgelopen 10 jaar hielpen we al meer dan 11.000 organisaties bij het vinden van een arbodienst.

In deze gratis online workshop vertellen we je ook welke manieren er allemaal zijn om je arbo- en preventiebeleid in te richten.

Maar ook hoe je een arbopaleisje bouwt waar je prinsjes en prinsesjes voor altijd willen wonen.

Omdat al onze workshops van juni binnen een paar dagen waren volgeboekt, hebben we nog een extra zomer-editie van onze populairste workshop gepland. Die is 14 juli.

Wees er snel bij want er is plaats voor maximaal 10 deelnemers en vol = vol.

Bekijk de details of meld je direct aan

Meedoen?

De workshop is gratis, maar er zijn wel wat spelregels.

Zo is de online workshop bedoeld voor HR-professionals van organisaties met 100 werknemers of meer. Omdat we concreet aan de slag gaan met jouw actuele vraag en er heel veel interactie is, heeft het alleen zin om mee te doen als je echt op zoek bent.

Je krijgt van ons trouwens ook wat huiswerk vooraf en je mag alleen meedoen als je dat braaf hebt gemaakt;-)

Dus ben je consultant, op zoek naar werk, heb je tijd over of geen echte vraag? Of wil je alleen maar achterover leunen, maak je nooit je huiswerk en wil je vooral de wijsneus uithangen? Dan heeft het geen zin om je aan te melden.

Oh ja, de workshop is gratis, maar niet vrijblijvend. Dus ben jij zo iemand die zich overal voor aanmeldt, maar nooit komt opdagen? Weet dan dat je in dat geval wél een factuur van ons krijgt.

Ben je je wel aan het voorbereiden, zoek je een arbodienst maar heb je geen idee waar te beginnen? Heb je een behoorlijk verzuimprobleem? Ben je ontevreden over de resultaten van je huidige arbodienst? Of heb je de afgelopen coronamaanden niets gehoord van je arbodienst, behalve een factuur, en baal je daar behoorlijk van? Klik dan hieronder op de link.

Bekijk hier alle details of meld je gelijk aan