Vorige week zag ik een journalist misschien wel de meest briljante vraag ooit stellen.
Een vraag waarop heel eenvoudig een goed antwoord te geven was, maar zelfs het meest simpele antwoord zou enorme consequenties kunnen hebben.
Namelijk ruzie met de machtigste man op aarde. En die stars-n-stripes-eindbaas was sowieso nogal boos en triggerhappy die week.
De vraag werd gesteld aan de premier van Canada en ging erover wat hij vond van de protesten in Amerika tegen racisme, en dan met name het optreden van de Amerikaanse president.
Ofwel: Wat Justin Trudeau eigenlijk vond van de woorden en daden van opperhoofd Trump, omdat hij tot nog toe nogal terughoudend was geweest met commentaar geven.
Hij had namelijk nog niets gezegd over de inzet van het Amerikaanse leger tegen demonstranten. Hij had zich zelfs onthouden van commentaar toen traangas werd gebruikt tegen duizenden vreedzame betogers zodat oom Donald even met een bijbel kon zwaaien bij een leuk kerkje om de hoek.
Het beste deel van de vraag was, toen de journalist Trudeau vroeg of hij zich wel realiseerde welke boodschap hij zou afgeven als hij zich opnieuw van commentaar zou onthouden…
Wat volgt zijn 21 seconden stilte, waarbij je bijna alle mogelijke antwoorden en scenario’s langs ziet komen in de gezichtsuitdrukkingen van Trudeau.
‘Wie zwijgt stemt toe‘, zie je hem bijvoorbeeld denken.
Dat vertrekt zijn gezicht in een grimas terwijl hij zijn lachen probeert in te houden, terwijl je hem ziet denken: Als ik Trump nu veroordeel, krijg ik gelijk 100 tweets om mijn oren.
En dan, terwijl zijn hele lichaam zich ontspant en zich overgeeft aan het onvermijdbare: Maar als ik iets zeg, wat dan precies?
Waarna een antwoord komt, dat alleen goede politici kunnen geven. Een beschouwing vol begrip, en een oproep tot eenheid, luisteren naar elkaar, om samen de wereld beter te maken.
Zoals een echt goede journalist altijd een vraag stelt waar je niet onderuit kunt, zo moet je als HR-adviseur standaard vijf vragen op zak hebben. Want met die vijf vragen in je binnenzak kun je, zelfs als je heel onervaren bent, toch het advies van een top-adviseur geven.
Het is een van de vele eye-openers uit de HR Masterminds masterclass over Adviesvaardigheden voor HR-professionals.
Voor deze masterclass gingen we in gesprek met Cecile de Roos, zelfstandig adviseur, arbeids- en organisatiedeskundige, en grondlegger van de NAAW. Ze schreef onder meer het boek ‘Succesvol adviseren’. In deze fonkelnieuwe masterclass leer je:
- Waarom een écht goede HR-adviseur regelmatig als een onbevangen driejarige door een organisatie huppelt.
- Waarom het geven van géén advies eigenlijk het beste advies is dat je als adviseur in huis hebt.
- Wat je zelfs als 60 jarige met 40 jaar ervaring kunt leren van een 25 jarige adviseur met maar 5 jaar ervaring.
- Hoe je erachter komt wat het echte probleem is van je opdrachtgever en hoe je, door dat probleem nog net iets groter te maken, juist een veel beter advies geeft.
- Waarom een onbeduidend prehistorisch deel van je hersenen ervoor zorgt dat de waarheid en objectieve feiten minder van belang zijn bij het geven van advies, en hoe je juist – door emoties op te roepen – mensen in beweging krijgt.
- Waarom je, door soms even lekker ruzie te maken met je baas, die niet alleen ineens geïnteresseerd raakt in jouw mening, maar ook jouw adviezen veel serieuzer neemt.
- Waarom je eigenlijk standaard nee zou moeten zeggen tegen je baas als hij je om hulp vraagt, zelfs als hij je vraagt voor jouw ultieme droomproject. En hoe je er met een eenvoudig zinnetje voor zorgt, dat het daarna alsnog een ja wordt, maar dan op jouw voorwaarden.
- Welke twee simpele dingen je kunt doen om vandaag al een betere HR-adviseur te zijn, zonder dat je in tijdsnood of gewetensnood komt.
- Hoe je als HR-adviseur de meest lastige en zelfs irritante vragen stelt, zonder dat jouw opdrachtgever dat vervelend gaat vinden en jou achteraf zelfs bedankt voor het goede gesprek.
- Wat de enige vraag is die je echt altijd moet stellen om een goede HR-adviseur te worden.
- Waarom de beste adviseurs nooit advies geven, niet over zichzelf praten en zelden met een goede oplossing komen.
De masterclass is vanaf vandaag beschikbaar als losse masterclass of als onderdeel van het jaarprogramma van HR Masterminds.