Waarom je kippenvel krijgt van een doorrookte kroegtroubadour
22 juni 2020 
3 min. leestijd

Waarom je kippenvel krijgt van een doorrookte kroegtroubadour

Wat hebben Thom Yorke van Radiohead, Robert Smith van The Cure en Björk met elkaar gemeen?

En Leonard Cohen, Nick Cave, Bob Dylan en Billie Eilish?

Natuurlijk, het zijn allemaal beroemde artiesten, waarvan sommigen al decennia lang mensen weten te ontroeren en raken. Ze hebben allemaal miljoen platen verkocht en gaven in het pre- en hopelijk ook in het post-coronatijdperk concerten voor uitzinnige fans.

Maar ze hebben nog iets gemeen. Ze kunnen namelijk niet zo heul erg goed zingen.

Sommige zingen zelfs uitgesproken vals, tenminste als je hun zangkunsten volgens de standaard conventies die er over zingen zijn zou beoordelen.

Anderen zingen nogal geaspireerd, wat bij zingen zoveel betekent als geluid maken met heel veel valse lucht, een beetje zoals de Frans zuchtmeisjes in te korte rokjes in de jaren zeventig. Niet per se mooi en in een klassieke concertzaal zou alleen de eerste rij je kunnen horen.

En daar maak je volgens die klassieke normen en waarden niet veel indruk mee. Grote kans zelfs dat je uitgejouwd wordt door een zaal boze kunstminners op leeftijd.

En toch, die afgrijselijke valszingers, die luchthappende zuchters, die grauwkreuners en ja, zelfs die doorrookte kroegtroubadour, die weten meer mensen te raken dan de mooizingers of de ik-doe-beyonce-na-puberts met honderdtien ad-libs per minuut.

Als Björk alles volgens het boekje had gedaan, was ze nu vast die geisergids met dat schattige wipneusje geworden. En Robert Smith waarschijnlijk automonteur of accountant, alhoewel dat met zo’n kapsel wel een beetje raar zou staan.

Soms moet je je niets aantrekken van conventies of hoe het allemaal heurt. Als jij wilt zingen, en je weet mensen daarbij te raken, en ook al zing je zo vals als een kraai, dan moet je dus echt doorgaan met zingen.

En zo is het natuurlijk ook als jij een betere HR-adviseur wilt worden. Ook daar kun je ervoor kiezen alles volgens het boekje doen. Precies binnen de lijntjes kleuren en geen enkele valse noot zingen.

Maar denk je dat je manager of je directie dat opvalt?

Mwah, niet echt. Je mag vast elke maand je lijstjes opleveren, je verslagje schrijven en soms je mening zeggen in het teamoverleg, Maar opvallen?

Maar wat doe je dan, als je je jouw manager wilt raken? Als je wilt dat hij of zij je écht gaat zien?

Nou, eigenlijk komt het erop neer, dat je gewoon een tijdje bewust buiten de lijntjes gaat zingen, desnoods heul heul erg vals.

Maar ook dat je een tijdje op de baas zijn zenuwen gaat werken. Door vragen te stellen die een beetje schuren en ongemakkelijk zijn. Misschien moet je zelfs wel even ruzie maken met je baas, zodat die je daarna serieus gaat nemen.

Een betere adviseur word je als je dezelfde taal als je manager gaat spreken. En, om alvast een klein tipje van de sluier op te lichten, een betere adviseur word je niet door een beter advies te geven, maar vooral door betere vragen te stellen.

Dat zijn dus vragen die je manager niet kan afdoen met een afwimpel-antwoord, waarmee hij je het bos in stuurt.

Hoe je dat precies doet, vertellen we je in de fonkelnieuwste masterclass van het HR Masterminds jaarprogramma.

De masterclass staat boordevol nieuwe eye-openers waarmee je als HR-professional vandaag al een betere adviseur wordt. Zo leer je:

  • Waarom een goede HR-adviseur regelmatig als een onbevangen driejarige door een organisatie huppelt.
  •  Waarom het geven van géén advies eigenlijk het beste advies is wat je als adviseur in huis hebt.
  • Wat je zelfs als 60-jarige met 40 jaar ervaring kunt leren van een 25-jarige adviseur met maar 5 jaar ervaring.
  •  Hoe je erachter komt wat het échte probleem is van je opdrachtgever en hoe je, door dat probleem nog net iets groter te maken, juist een veel beter advies geeft.
  • Waarom een onbeduidend prehistorisch deel van je hersenen ervoor zorgt, dat de waarheid en objectieve feiten minder van belang zijn bij het geven van advies en hoe je – juist door emoties op te roepen – mensen in beweging krijgt.
  •  Waarom je, door soms even lekker ruzie te maken met je baas, ervoor zorgt dat die niet alleen ineens geïnteresseerd raakt in jouw mening, maar ook jouw adviezen veel serieuzer neemt.
  •  Waarom je eigenlijk standaard “nee” zou moeten zeggen tegen je baas als hij je om hulp vraagt, zelfs als hij je vraagt voor jouw ultieme droomproject. En hoe je er met een eenvoudig zinnetje voor zorgt, dat het daarna alsnog een “ja” wordt, maar dan op jouw voorwaarden.
  •  Welke twee simpele dingen je kunt doen om vandaag al een betere HR-adviseur te zijn, zonder dat je in tijdsnood of gewetensnood komt.
  •  Hoe je als HR-adviseur de meest lastige en zelfs irritante vragen stelt, zonder dat jouw opdrachtgever dat vervelend gaat vinden en jou achteraf zelfs bedankt voor het goede gesprek.
  • Wat de enige vraag is die je altijd moet stellen om een écht goede HR-adviseur te worden.
  • Waarom de beste adviseurs nooit advies geven, niet over zichzelf praten en zelden met een goede oplossing komen.

De masterclass is nu beschikbaar als losse masterclass of als onderdeel van het jaarprogramma van HR Masterminds.

Bekijk hier het jaarprogramma of meld je direct aan