Dat kind van drie. Met schattige blonde of zwarte krullen. Kijkt je zonder gêne diep in de ogen met onbevangen kijkers en blijft maar vragen stellen.
Waarom is de wereld rond? Waarom mag ik niet naar oma als ik niet ziek ben. Waarom vind jij papa lief? Waar gaat de maan heen als de zon op komt?
Meestal trek je dat als ouder wel een tijdje, maar uiteindelijk antwoordt zelfs de meest geduldige ouder met het meest flauwe antwoord aller tijden:
“Gewoon, omdat het zo is.”
Als jij in je rol als HR-adviseur je als driejarige gedraagt, dan vind de baas dat meestal na een of maximaal twee vragen al niet zo tof meer.
En dat is best gek, zegt Cecile de Roos in de nieuwste masterclass van HR Masterminds.
“Als adviseur moet je regelmatig als driejarige door de organisatie van je klanten huppelen.”
Waarom?
“Het is opmerkelijk hoe weinig HR-professionals af en toe een rondje lopen door hun bedrijf. Sommigen komen zelfs nooit op de werkvloer en al helemaal niet in de fabriek. Die zitten dus de hele dag in hun kamertje achter een computer. Vaak vlak bij de directie. Wat denk je dat de medewerkers dan van je vinden?”
Cecile de Roos, arbeids- en organisatiedeskundige, grondlegger van de NAAW en auteur van twee boeken, waaronder het het boek ‘Succesvol adviseren’, gaat uitgebreid in op het belang van onbevangenheid in je adviesrol en windt er geen doekjes om.
De masterclass staat boordevol vol met eye-openers waarmee je als HR-professional vandaag nog aan de slag kan. In deze fonkelnieuwe masterclass leer je:
- Waarom een écht goede HR-adviseur regelmatig als een onbevangen driejarige door een organisatie huppelt.
- Waarom het geven van géén advies eigenlijk het beste advies is wat je als adviseur in huis hebt.
- Wat je zelfs als 60-jarige met 40 jaar ervaring kunt leren van een 25-jarige adviseur met maar 5 jaar ervaring.
- Hoe je erachter komt wat het échte probleem is van je opdrachtgever en hoe je, door dat probleem nog net iets groter te maken, juist een veel beter advies geeft.
- Waarom een onbeduidend prehistorisch deel van je hersenen ervoor zorgt, dat de waarheid en objectieve feiten minder van belang zijn bij het geven van advies, en hoe je – juist door emoties op te roepen – mensen in beweging krijgt.
- Waarom je, door soms even lekker ruzie te maken met je baas, ervoor zorgt dat die niet alleen ineens geïnteresseerd raakt in jouw mening, maar ook jouw adviezen veel serieuzer neemt.
- Waarom je eigenlijk standaard “nee” zou moeten zeggen tegen je baas als hij je om hulp vraagt, zelfs als hij je vraagt voor jouw ultieme droomproject. En hoe je er met een eenvoudig zinnetje voor zorgt, dat het daarna alsnog een “ja” wordt, maar dan op jouw voorwaarden.
- Welke twee simpele dingen je kunt doen om vandaag al een betere HR-adviseur te zijn, zonder dat je in tijdsnood of gewetensnood komt.
- Hoe je als HR-adviseur de meest lastige en zelfs irritante vragen stelt, zonder dat jouw opdrachtgever dat vervelend gaat vinden en jou achteraf zelfs bedankt voor het goede gesprek.
- Wat de enige vraag is die je echt altijd moet stellen om een goede HR-adviseur te worden.
- Waarom de beste adviseurs nooit advies geven, niet over zichzelf praten en zelden met een goede oplossing komen.
De masterclass is nu beschikbaar als losse masterclass, of als onderdeel van het jaarprogramma van HR Masterminds.