Vleugellam de vrieskist in
11 oktober 2023 
3 min. leestijd

Vleugellam de vrieskist in

Een hele tijd terug zag ik een docu over een stelletje pinguïns die ergens op de Zuidpool wonen.

Zeg maar daar waar het halve jaar geen fatsoenlijk licht is en je de hele tijd bij een fleempje maanlicht voor je uit zit te staren. Daar waar, als de zomer aanbreekt, je nog steeds wakker wordt in een diepvrieskist.

Het wordt daar soms zo koud, dat alle pinguïns dan in een cirkel tegen elkaar aan moeten gaan staan om het te kunnen overleven. De stoute, lelijke of overspelige pinguïns moeten dan aan de buitenkant van de cirkel gaan staan, waar ze ter plekke vastvriezen, of ondersneeuwen, of opgegeten worden door Yeti. Alleen maar om te zorgen dat de rest van de pinguïns het overleven.

Terwijl David aardappel-in-je-huig Attenborough het allemaal zat te voorzien van keurig biologisch commentaar, zag je een verliefd pinguïnstelletje een kind opvoeden. 

Nu ja, er lag een ei, en daar moest het mannetje - of het vrouwtje - dat ben ik ff kwijt, een halfjaar lang op zitten zonder wat fatsoenlijks te eten te krijgen, omdat - als dat ei ook maar één minuut in de vrieskou lag - dat babypinkwingetje in dat ei dan dood zou gaan. Dus geen feestjes, geen sociale contacten, niet eens een paar minuten jezelf afzonderen op het toilet om na te denken.

Ondertussen was die kerel van haar - of dat wijf, dat ben ik dus even kwijt - een half jaar lang ff een pakje sigaretten halen en als hij of zij geluk had, kwam die terug met een visje, die trouwens niet zo fris meer was, want daar liep die dus al een paar weken mee te sjouwen en was al half vergaan, ondanks dat het min 38 of zo was.

En ja, zielug, als die niet terugkwam, dan gingen ze dus allemaal dood. Het ei en de mama, of de papa, dat ben ik dus ff kwijt.

En toen dacht ik dus, djiezes, hoe dom kun je zijn zeg!

Waarom pakken die pinguïns niet gewoon hun boeltje op en gaan ergens in de jungle wonen, of op zijn minst een paar honderd kilometer verderop, daar waar je misschien nog wel winter hebt, maar ook een beetje fatsoenlijk zomer. Want daar woont toch ook geen poolhond, dus daar is plek zat. En er is vast ook wel vis.

Nee, ga je een beetje zitten afzien op een plek waar het licht nooit schijnt en je dood vriest als je even een ommetje wil maken. OMG.

Maar goed, ik ben geen bioloog en heb weinig verstand van pinguïns, dus ik denk niet dat ze naar me luisteren en ervoor kiezen om te blijven zitten waar ze zitten, met hun blote bips vastgevroren in het ijs.

Waar ik wel een beetje verstand van heb is HR. In de wereld van HR zijn er ook veel HR-professionals die zich een beetje gedragen als pinguïns. Ze lijken bevroren in hun werk, niet in staat om te bewegen, omdat hun HR-kindje het anders niet overleeft. Ze worstelen en ploeteren, komen doodmoe thuis en vinden hun werk lang niet meer zo leuk als vroeger. 

Maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Soms is de oplossing heel simpel. Moet je gewoon je boeltje oppakken en naar een andere plek verhuizen. De vrieskist opendoen en met je gezicht in de lentezon gaan staan. Zodat je ziet, dat de wereld er ook heel anders uit kan zien. Zodat je werk weer leuk wordt. Omdat HR gewoon het leukste vak ter wereld is.

Hoe dat precies werkt, beschrijf ik in mijn boek 'HR met Ballen'. Mijn boek verandert de manier waarop je naar je vak kijkt en maakt je werk weer leuk. Gegarandeerd. 

Het verhaal van de pinguïn staat er trouwens niet in, maar wel de negen succesformules voor 'HR met Ballen'. Simpele formules die je vandaag nog kunt toepassen en waarmee je het MT overtuigt te investeren in menselijk kapitaal.

Omdat 'HR met Ballen' nu al bijna een jaar onafgebroken in de Management Boek top 100 staat en de vijfde druk zojuist is uitgekomen, krijg je deze week de speciale bundel van het boek voor een prikkie.

Koop je het boek in een lekkere hardcover, dan krijg je er nu het luisterboek én het e-boek met een flinke korting bij. Je betaalt geen € 44,49, maar slechts € 34,99.

Het enige wat je hoeft te doen, is bij de checkout even de kortingscode drukvijf te gebruiken. Dit is de link om te bestellen.

Bestel de speciale bundel van 'HR met Ballen' met korting >>>