Van oksel rozen, de dingen die voorbij gaan
15 februari 2023 
2 min. leestijd

Van oksel rozen, de dingen die voorbij gaan

Een fan van Axl Rose plaatste vorige week het eerbetoon van deze rockgöd aan zijn overleden vriendin Lisa Marie Presley.

In keurig zwart pak speelde Oksel November Rain, een van de mooiste Guns 'n Roses' nummers en de reacties waren overweldigend.

Alleen was de joetoep goegemeente even vergeten dat het om een begrafenis ging, want ze lieten geen traantje om arme Lisa Marie die toch echt geen leuk leven had gehad, maar gingen vooral helemaal los op de niet per se beste performance van Oksels leven.

"Moet die uitgerangeerde graftak niet gewoon alvast naast haar gaan liggen. Zingen kan hij toch niet meer."

"Hij heeft maar liefst één zuivere noot gezongen. Tijd voor pensioen, want no way hosanna dat ik 200 euro voor een ticket voor een concert van een valse kraai ga betalen."

"Kan hij dat Oh yea-heah niet beter vervangen door oh no-hooh en dan optieften."

En zo ging het nog even door, totdat de enige overgebleven fan van zijn orale kunsten de reacties onder het filmpje maar gewoon uitzette, en je alleen nog zelf mag oordelen over de zangkunsten van Axl Rose.

Wat mij wel een goed idee leek. En toen ik luisterde, hoorde ik inderdaad een paar net niet gelukte noten. Vooral de "oh yeahs" in het begin waren een beetje gênant, maar verder was het vooral een oudere heer met een net iets te pafferig hoofdje die veel te hard op de piano speelde, er vroeger echt een stuk beter uitzag, maar die wel zijn ruikende best deed om er iets moois van te maken en die duidelijk overmand werd door emoties, ook al kon je dat niet zo goed zien, omdat de botox hem een beetje in de weg zat.

De analyse van mijn lief, zangcoach en ademexpert was zoals altijd wél spot-on. Kan zijn dat ik het niet helemaal goed reproduceer, maar ze zei zoiets als:

"Axl had misschien wel de beste mannenrockstem van de afgelopen decennia en zijn varkensachtige manier van zingen is uniek. Dat komt omdat hij distortion, grunts en high scream falsetto met rattle gebruikt, ofwel hij zingt in een schreeuwend falsetto, maar het klinkt dus alsof hij een octaaf lager zingt.

Maar hij heeft zijn beste tijd gehad. Het is niet alleen een vadsige oude man geworden maar hij heeft zichzelf jarenlang zo overschreeuwd, dat dit nu de enige manier is waarop hij nog kan zingen. Er komt alleen nog maar wat vals gekrijs uit."

Dat je het weet.

En ja, dat Axl niet zo goed voor zichzelf gezorgd heeft, moge duidelijk zijn. Drank, drugs, en vast nog wel wat meer dingen die rockgoden steevast als ontbijt nemen, hebben zijn sporen achtergelaten en zijn t.h.t is waarschijnlijk met een decennia of meer verkort.

Maar of je nu in een rockband zit of een HR-strijder bent, je wilt niet dat dit jou of je medewerkers overkomt. Want niemand zit erop te wachten, dat hun collega's te vroeg overlijden en dat een welgemeende ode op de begrafenis wordt afgedaan als een requiem van een afgetakelde onnozelaar.  

Je doet er dus alles aan om ervoor te zorgen, dat jij en je medewerkers niet alleen vandaag, maar ook morgen gezond en met plezier hun werk kunnen doen. 

En daarom bied je dus regelmatig een PMO aan, kort voor Preventief Medisch Onderzoek. 

Als werkgever ben je trouwens ook verplicht dat aan je medewerkers aan te bieden. Met zo'n PMO krijg je een inkijkje in de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. 

Wel zo fijn als je van plan bent nog lange tijd met elkaar door te brengen.

Over het onderwerp PMO hebben we daarom een speciale pagina gemaakt waar alle ins en out op staan. 

Meer weten of gelijk een offerte aanvragen van drie aanbieders die je hierbij kunnen helpen? De link staat hieronder. 

Bekijk de speciale PMO- pagina >>>