Val jij voor een gillende keukenmeid?
02 december 2021 
2 min. leestijd

Val jij voor een gillende keukenmeid?

Op 27 mei 1784 kocht Wolgang Amadeus voor vier cent een spreeuw.

Wolfie was dol op zijn spreeuw, vooral op zijn vermogen om dingen na te doen. 

En al snel leerde hij die spreeuw een thema nafluiten. Een thema uit het zeventiende pianoconcert in G KV 453 om precies te zijn. 

En dat kon die spreeuw best aardig, op net iets teveel dissonante mollen en kruizen na. Waarna Wolgang in zijn notitieboek schreef : "Das war schön".

Toen de spreeuw drie jaar later stierf, kreeg de spreeuw zijn eigen begrafenis en schreef Amadeus kort daarna 'Ein musikalischer Spass KV 522'. Een vaak nogal vals klinkend muziekstuk, geschreven in twee toonsoorten die door elkaar klinken.

Een spreeuw is de imitator van de vogelwereld. Spreeuwen hebben er een handje van om de zang van alle vogels die ze tegenkomen na te doen. Ze doen dus de grutto, de bonte specht of een scholekster na, als die toevallig hun buren zijn.

Maar ze imiteren ook andere dingen die op hun pad komen. Zo zijn ze een reuze goede imitator van een gillende keukenmeid. 

Er is zelfs een spreeuw die een scheidsrechterfluitje zo goed nadeed, dat de hele voetbalwedstrijd in de soep liep.

In onze wereld hebben wij ook al jaren te maken met imitatiespreeuwen. 

Websites die claimen je te helpen bij het vinden van een arbodienst bijvoorbeeld, maar die weinig anders doen dan onze HR Navigator arbodienst selectiesite kopiëren, maar dan met nogal wat valse noten erin. 

Het is bijvoorbeeld onduidelijk met wie ze nu precies zaken doen, of hoe ze nu precies hun geld verdienen. En omdat ze geen verdiepende vragen aan je stellen, krijg je willekeurig wat arbodiensten voorgesteld. Het enige wat ze namelijk doen, is jouw naam en nummer doormailen naar zoveel mogelijk arbodiensten.

Er zijn ook een paar arbodiensten die zelf hun eigen selectiewebsite zijn begonnen. Als je die invult, krijg je - hoe toevallig - de salestijger van die arbodiensten aan de lijn en worden er altijd dezelfde partijen voorgesteld. Je raadt al welke arbodiensten dat zijn.

En alsof deze arbo wc-eend variant nog niet genoeg is, is er natuurlijk ook nog de consultancyclub die je - nadat je duizenden euro's advieskosten hebt betaald om een vragenlijst in te vullen die altijd hetzelfde is - vervolgens altijd dezelfde arbodiensten adviseert. Arbodiensten waar ze soms ook nog een aandelenbelang in hebben.

Natuurlijk, een beetje concurrentie is niet zo erg, dat houdt je scherp.

Maar waar ik wel van baal, is dat dit soort nepvergelijkingswebsites de suggestie wekken dat ze je willen helpen. Maar feitelijk willen ze alleen maar snel geld verdienen, over jouw rug. Sommige zelfs twee keer.

En als klap op de gillende keukenmeid claimen ze onafhankelijk te zijn, maar adviseren vooral zichzelf. Het is aan jou om daar even bij stil te staan als je toevallig een arbodienst zoekt.

Want om te eindigen met de spreeuw: hoe goed een spreeuw ook andere vogels kan nadoen, hoe grappig zijn dissonanten of boventonen ook zijn, het is en blijft gewoon een ordinaire imitator. 

Als je zijn imitatie weghaalt, dan is er alleen nog wat armoedig gekras.

Kortom, zoek je een arbodienst, of wil je je huidige contract weer eens tegen de markt aanhouden, en wil je dat jouw medewerkers zo goed en gezond mogelijk kunnen bijdragen aan jouw bedrijfsresultaat, doe dan geen zaken met een copycat, maar met een arbodienst vergelijker die wel origineel is en die al meer dan 15.000 klanten succesvol heeft geholpen.

We helpen je gratis, hebben altijd een gesprek met jou, zodat we jouw vraag echt goed begrijpen, en we zijn al bijna 12,5 jaar lang de enige 100% onafhankelijke HR-vergelijkingswesbite. 

Oh ja, en of je nu de bakker op de hoek bent of 20.000 medewerkers, we creëren samen een uniek muziekstuk dat alleen bij jouw organisatie past. 

>>> vind voor mij de beste arbodienst