Twee bijen en een fles Fanta
11 januari 2022 
2 min. leestijd

Twee bijen en een fles Fanta

Bijen worden helemaal cookiewaus in hun hoofd van zelfs maar het kleinste druppeltje suikerwater. 

Het brengt ze in een emotionele toestand die vergelijkbaar is met menselijk optimisme. Niet gek dus dat ze er alles aan doen om suikerwater te bemachtigen. En suikerwater drinken, daar zijn wij mensen goed in.

Dus zodra zo'n honingbij jouw flesje Fanta spot, #bijtoo't ze je met haar gezoem om de oren. En ze roepen gelijk hun mattie erbij, want oranje Fanta is hun lievelings, zo blijkt uit dit filmpje.

Je kunt eigenlijk niets anders dan dit samenwerktafereel met vertederde blik aanschouwen, ook al zijn het natuurlijk gewoon je reinste suikercriminelen, die het spul recht onder je suikerpappaneus vandaan jatten.

Maar ook zonder die vertedering, kun je onder de indruk zijn van het bijenvolk. Het zijn nogal intelligente beestjes namelijk. 

Uit onderzoek van Harvard University blijkt bijvoorbeeld dat bijen zo goed in een zwerm kunnen samenblijven, omdat ze de bewegingen van hun mede-insecten kunnen interpreteren. Dus ze weten al wat hun buurman of buurvrouw gaat doen, nog voordat die zijn move maakt. WAUW!

Maar bijen zouden ook kunnen tellen en simpele wiskundige vergelijkingen kunnen oplossen en ze leren elkaar hoe ze gereedschap moeten gebruiken.

Een bij heeft unsunkeer geleerd hoe hij het Fantaflesje open moet krijgen en inmiddels weten al zijn bijen homies dat ook.

In het korte filmpje zitten een paar mooie lessen voor jou, oh grote HR-strijder. 

Ten eerste, let dus de volgende keer even op voordat je je frisdrank onbeheerd achterlaat. Voordat je het weet, heb je een paar dronken van geluk bijen in je glas.

Ten tweede, als je weet wat je collega of manager van plan is, dan wordt het veel makkelijk om met die collega in een zwerm te vliegen. Dus bestudeer zijn moves, anticipeer op het gedrag dat je verwacht en je zult zien dat je veel minder vaak botst.

Ten derde, leer tellen. Ja, dat is flauw, maar sorry, de gemiddelde HR-strijder kan nog niet eens een balans lezen. En dat is niet alleen mijn mening, maar van vele andere lezers van hrm-tertainment. 

Want toen ik vroeg om input op het boek dat ik over HR aan het schrijven ben, was het een van de veel genoemde onderwerpen en bij sommigen zelfs irritaties. Dus dat de gemiddelde HR-professional geen benul heeft van cijfers, laat staan van de balans of begrippen als verlies en winst.

Terwijl de meeste organisaties gestuurd worden door de cijfers op diezelfde balans. 

Als jij die cijfers van zo'n balans niet begrijpt, of geen zin hebt om je erin te verdiepen, dan weet je nooit wat jou manager of directie beweegt, en slaat die je met zo'n wespen elektrocuteermepper dood omdat je irritant om zijn hoofd zoemt met in zijn ogen allemaal HR geneuzel.

Gelukkig heb ik een klein opstapje voor je, waarmee je morgen nog in het MT kunt scoren met cijfers die ertoe doen, zonder dat je nu gelijk een suffe boekhoudstudie hoeft te doen.

Want aanstaande maandag 17 januari 13:30 uur geef ik samen met Pauline weer de gratis online mini-training: 'Maak gehakt van nietszeggende HR KPI's'. Daarin ontdek je:

  • Hoe je KPI’s opstelt waarmee je je jouw manager overtuigt van jouw plannen.
  • Waarom de meeste HR-professionals denken dat ze geen KPI's nodig hebben en waarom ze daarom zo stuurloos zijn als een rubberbootje op de oceaan. 
  • Welke KPI’s je moet gebruiken om elke maandag een homerun te slaan in het MT.
  • Welke KPI's onmisbaar zijn voor de HR-afdeling.

Na de training weet je ook welke drie HR KPI's voor jou organisatie de beste zijn. Aanmelden doen je via de link:

>>> aanmelden voor de online mini-training maak gehakt van nietszeggende KPI's

Tot morgen.

Ps. Check ook de andere nieuwe trainingsdata en de Workshop arbo en preventie in de kalender. De trainingen beginnen volgende week alweer.