Heb jij wel eens midden in een heuse crisis gezeten? Vast wel. En dan bedoel ik niet dat je nu midden in de coronapandemie zit. Ik bedoel een andere crisis.
Want iedereen heeft wel eens een relatiecrisis gehad, of raakte ineens zijn baan kwijt.
Misschien had je wel een baas die een greep in de kas deed, of werkte je bij een bedrijf dat in opspraak raakte en moest je dat de hele tijd verantwoorden op verjaardagsfeestjes. Misschien ben je ernstig ziek geweest, of iemand in jouw directe omgeving.
Wat kenmerkend is aan een crisis is dat de tijd vertraagt. En terwijl je uur na uur loopt te piekeren, hoor je soms letterlijk de seconden wegtikken. Waarbij het lijkt alsof al je zintuigen tegelijk aan het werk zijn en je dingen opmerkt die je anders nooit ziet of hoort.
Jaren later herinner je je nog de kleinste details. De letterlijke woorden van een goede vriend of vriendin, de gekke of juist lieve manier waarop iemand keek, de Tutti Frutti bloemen die in je tuin groeiden of welk liedje er op de radio was.
Een liedje dat je vervolgens nooit meer of juist heel vaak wilt horen. Omdat je dan weer even terug bent in dat moment.
En tegelijkertijd gaat de tijd in een crisis heel snel. Je bent uren en soms dagen kwijt. En dingen waar je je normaal druk over maakt, spelen ineens geen enkele rol meer.
Een crisis wordt vaak gezien als iets negatiefs, iets wat je vooral moet vermijden, maar hoeft dat niet te zijn. Want jaren later weet je echt wel dat die relatie gedoemd was om te mislukken, of dat je huidige baan veel leuker is en dat je gewoon heel blij bent dat je toen ontslagen bent. Meestal kun je ook feilloos benoemen waarom dat zo is.
Vroeger zag men een crisis daarom als een ‘moment van de waarheid’, waarop een beslissing genomen moet worden die van grote invloed is op de toekomst.
Als je een crisis ziet als een moment waarop jij een beslissing kunt nemen, dan is het dus juist een kans. Wil ik wel bij die partner blijven? Zie ik mezelf nog drie jaar voor die hork van een baas werken? Wat wil ik eigenlijk écht met mijn leven?
Een crisis is bij uitstek een moment waarop je gaat leren, waarbij je gigantische sprongen kunt maken omdat je in korte tijd veel kennis en ervaring opdoet.
In de nieuwste masterclass van HR Masterminds leer je hoe je aan de slag gaat met jouw ‘moment van de waarheid’, want HR in crisistijd is het thema van deze maand.
Daarin leer je bijvoorbeeld hoe je je, door 7 simpele vragen te stellen, voorbereidt op de volgende crisis, zelfs als je geen enkel idee hebt wat die crisis zal zijn, zodat je bij de volgende crisis vol vertrouwen en rustig glimlachend naar je baas stapt, om hem te helpen bij het nemen van zijn moeilijkste crisisbesluiten.
Lijkt je dat wel wat? Dan meld je je nu aan voor HR Masterminds
In de masterclass over HR in crisistijd leer je ook:
- Hoe je voorkomt dat je bij een crisis in blinde paniek de verkeerde besluiten neemt, waardoor jouw organisatie als een lemming het ravijn instort.
- Waarom er altijd weer een volgende crisis komt en wat je vandaag al kunt doen om voortaan elke crisis als een ware zen-master te kunnen weerstaan, zonder dat je nog last hebt van klotsoksels of gierende hyperventilatie.
- Hoe je tijdens een crisisperiode jouw meest waardevolle informatie verkrijgt door direct je computer uit te zetten, de managers uit hun afgesloten vergaderkamers te trekken en alle deuren open te gooien.
- Wat er gebeurt als jouw horkige manager een crisis misbruikt om af te komen van – in zijn ogen – tientallen ‘nutteloze’ medewerkers, en hoe je jouw manager in managerstaal voorrekent dat hij in deze hork-modus 10 keer zo veel verlies draait.
- Waarom een crisis het moment bij uitstek is, waarop jij kunt laten zien wat je waard bent, en hoe je door 5 eenvoudige dingen te doen, ineens een onweerstaanbare magneet wordt waar iedereen zich tot wendt voor HR-advies.
- Hoe je bij de volgende crisis je eigen ondoordringbare panic room binnenstapt, waarbij je in het oog van de storm controle neem over alles om je heen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je ten onder gaat aan falende alfa-managers, publieke opinie of verstoorde relaties, en je het HR-schip rustig naar de veilige haven laveert.
- Waarom een crisis zorgt voor saamhorigheid, onverwachte daden en wij-gaan-het-redden vibe, waarbij jij – in je rol van HR-superheld – helemaal op je plek bent en uit de strijd komt met een rugzak vol bagage die natuurlijk prima van pas komt bij je volgende salarisgesprek.