Sta jij voetje voor voetje in de massa te schuifelen?
27 april 2020 
4 min. leestijd

Sta jij voetje voor voetje in de massa te schuifelen?

Dit jaar gaatie niet door. Maar omdat goede voorbereiding het halve werk is, geef ik je vandaag het ultieme recept zodat je volgend jaar de meest relaxte Koningsdag ooit hebt. 

Eén waarbij je niet de mensenmassa's in hoeft en rug aan bierbuik, of voetje voor voetje langs eindeloze straatkraampjes met meuk hoeft te struinen. 

Waarbij je niet thuis komt met allemaal prullaria die je echt niet nodig hebt en waarbij je geen acute darmkrampen krijgt, omdat je het toch niet kon laten weer iets te snaaien bij zo'n schimmig vreetstalletje. 

Nee, je hebt zelfs de meest relaxte dag van het jaar. Zo'n dag waarbij je al je vrienden en bekenden ziet, zo'n dag waarop iedereen vrolijk is en waarbij jij ineens alle tijd hebt om met iedereen een praatje te maken. En met een beetje geluk ook nog een lekker kleurtje hebt aan het einde van de dag.

Een dag waarbij je ook niet uren in de file hoeft te staan voor ut stort om van je ouwe zooi af te komen en waarbij je met een beetje Hollandse koopmansgeest nog een paar honderd piekermannen verdient ook. 

Doekoes die je gewoon verdiend onder het genot van een lekker glas wijn of een gele gerstrakkert. 

Dus: in het zonnetje, op een luie stoel, met je vrienden en muntjes in je handjes...

Klinkt goed toch?

Oké, komt ie.

Ik zeg eerlijk, het enige nadeel is dat het wel handig is als je die dag vroeg je bed uit komt. 

Meestal sta ik om zes uur op. En dan claim ik mijn strategische plekkie om het hoekje van De Kamp en het Sint Janskerkhof, dat is namelijk de looproute naar de parkeergarage vlak bij de binnenstad.

Daar zet ik dan wat tafels neer, met een mooi kleed erop. En als een ware etalateur stal ik dan mijn ouwe meuk ten toon. Ik open voor één dag mijn exclusieve Koningsdag pop-up store. 

Dus ik kwak niet alles op een hoop, maar doe net alsof ik een hele exclusieve PC Hooft-dependence in de provincie ben. Compleet met kledingrekken en blingbling, zeg maar een tikkeltje over-the-top en urdinair.

Als ik klaar ben, rond een uurtje of half acht, zet ik achter die opgesmukte tafels een paar stoelen neer. Vanaf tien uur zit je daar heerlijk in de zon. 

Om acht uur gaat dat koffietentje om de hoek open. Daar hebben ze niet alleen waanzinnig lekkere koffie maar ook taart waar je je vingers bij opeet.

Maar omdat het pas half acht is schenk ik uit de meegebrachte thermosbeker een bakkie what-else pleur. Zo, het relaxen kan beginnen. Ergens rond acht uur komt de rest van de familie Z.

Al snel verschijnen de eerste beroepssprokkelaars. Die speuren naar collector's items, hermetische parafernalia, of eerste drukken zonder ezelsoren. Vóór acht uur heb ik meestal mijn eerste honderd euri's al binnen. 

Daarna komen de Willems en Maxima's. De hele dag zien we ze langslopen. Met oranje hoedjes of T-shirts, Pluizige oranje boa's, geschminkte rood-wit-blauw-vlaggetjes op vrolijke kinderwangetjes.

Ze schuifelen in drommen langs, eerst tientallen, al snel honderden en duizenden.

Links van ons speelt een blond meisje met vlechtjes heeeuuul vals viool. Toch krijgt ze af en toe wat centjes toegestopt van vertederde oudere mensen. Ik betaal haar af en toe een euro om een ijsje te halen.

Rechts om de hoek zit Mo met zijn moeder, die heeft al zijn rommel op een plastic kleed gekwakt en zit nu lekker te gamen op zijn mobiel. Die verkoopt niet veel, maar kan wel lekker de hele dag gamen, zonder dat Ma Mo zeurt.

Wij verkopen aan de lopende band spullen, de geldkist raakt al flink vol. Van de buit gaat mijn zoon natuurlijk nieuwe meuk scoren. Die hij soms ook weer verkoopt voor het dubbele PC H. tarief.

De parkeergarage is inmiddels vol, de straten zijn geblokkeerd, mensen schuifelen voetje voor voetje langs de looproute. 

Wij openen een fles wijn en zitten relaxed in het zonnetje op onze stoelen. Vrienden komen langs, drinken wat mee en we kletsen wat bij. De zon draait heerlijk tergend langzaam naar het westen. 

En of het nu van de wijn komt, of omdat je geld verdient door op je achterbips te zitten, of omdat je gewoon lekker met je vrienden bijpraat in het aprilzonnetje, we zijn de hele dag al ongelofelijk zen.

Dat gevoel op Koningsdag, als je de hele dag achter je kraampje zit en heulemaal niets hoeft, dat is precies waar ik aan denk als ik het heel erg druk heb. 

Ken je dat? Dat je van het ene op het andere moment niet meer weet dat je van voren bestaat. Dat jouw to-do-lijst al maanden niet eens meer op een dubbelzijdig A4-tje past? 

Dat je vergeet te ademen, of te eten, of juist heel veel gaat eten en jouw hersens de hele dag, en steeds vaker ook 's nachts, overuren maken? Waardoor je relativeringsvermogen zo zwart wordt als de nacht?

Ik noem dat de burn-out boobytrap. 

En de kans dat je daarop stapt is zeker nú heel groot. Want hoe houd je midden in deze crisistijd je hoofd koel? Hoe blijf jij beschikbaar voor je medewerkers en de directie? Zonder je gezin aan hun lot over te laten?

Want nu je thuis werkt, loopt alles door elkaar. Dan is grip op je werk-privébalans extra belangrijk. Hoe ga je om met al die extra stress? Hoe kies je de juiste prioriteiten? En hoe voorkom je dat je opbrandt?

Niet alleen nu maar ook straks, als het stof van de coronacrisis is neergedaald, want het laatste wat je wilt is dat je straks, als alles weer normaal is, thuis zit met een burn-out.

Wil jij weten hoe je voorkomt dat je op de burn-out boobytrap stapt? 

Hoe je kunt leren om net zo zen te worden als op een mooie aprildag in het zonnetje? Zonder dat je om zes uur je bed uit hoeft? 

Hoe je weer baas wordt van je eigen tijd, zonder dat je je met schildertape de stoep hoeft af te plakken?

Volg dan onze gratis online mini-training op 7 mei. Daarin vertellen we je 5 bizar simpele dingen leren waarmee je voorkomt dat je opbrandt. En daarin leer je:

  • Hoe je voortaan een glasheldere focus krijgt en de juiste prioriteiten stelt.
  • Hoe je voorkomt dat je je steeds laat afleiden door onbelangrijk geneuzel, zodat je weer tijd krijgt voor echt belangrijke zaken.
  • Hoe je in moeilijke tijden je balans vindt en houdt, zodat je voortaan moeiteloos laveert tussen kinderen, de was en pittige online vergaderingen.
  • Hoe je weer de baas wordt over je tijd en je energie.
  • Hoe je heel eenvoudig omgaat met werkdruk en verlammende deadlines.

De gratis online training is op 7 mei van 14:00 tot 15:00 uur. 

Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld je alsjeblieft alleen aan als je zeker weet dat je er ook écht bij kunt zijn.

>> YESS, IK WIL MINDER STRESS!