Sta je met je bolle billen te zwaaien?
08 september 2022 
2 min. leestijd

Sta je met je bolle billen te zwaaien?

Hij zwaait zijn bolle billen naar achter en geeft een afgrijselijke kreet alsof hij in doodsnood is. Daarna slaat hij een paar keer met zijn kolenschoppen op een grote boom.

In de verte klinkt tromgeroffel. Een korte klop, gevolgd door een lange, en dat steeds twee keer. Met een lage gil erachteraan die overgaat in hoog geschreeuw.

Hij luistert. Zover al?

Van rechts komt nu een ander geluid. Alsof iemand met zijn voeten drie keer heel hard tegen een boombast aanschopt.

Hij moet een beetje grimassen. Dat is Chomp, zijn beste mattie van het hele bos. Met een dubbele gil alsof hij Tarzan van The Jungle zelf is. Chomp overdrijft altijd een beetje.

Gister zag ik een grappig filmpje over hoe chimpansees in het bos communiceren. Ze trommelen daarvoor met hun handen en voeten op een boom.

Voor de leek is het allemaal gelijk. Je zou makkelijk kunnen denken, dat ze gewoon een beetje achteloos tegen een boom aanschoppen en er een oververhit puberaal gilletje achteraan gooien. Maar niets is minder waar.

Want elke chimpansee heeft een eigen ritme waaraan hij te herkennen is. En ook zijn eigen unieke gilletje.

Elke andere chimp herkent dat unieke drumgeluid van de rest van de groepsleden, zodat ze precies van elkaar weten waar ze zijn.

Daarom nemen chimpansees misschien ook nooit afscheid, want ze houden steeds contact met elkaar door af en toe lekker op een boom te rossen. Ook al zijn ze een kilometer verderop, ze weten precies waar die ander is.

Apen onderscheiden zichzelf met hun eigen unieke drumgeluid. Voor de leek klinkt het allemaal hetzelfde, maar de apenkenner weet precies wie Chimp, Chomp en Champ zijn.

Zo is het eigenlijk ook met arbodiensten. Niet dat die nu op apen lijken, dat bedoel ik zeker niet.

Maar voor de leek doen ze allemaal een beetje hetzelfde. En ze klinken ook nog eens hetzelfde, zeker als je hun websites bekijkt.

Maar als je net als wij al meer dan 15 jaar onderzoek doet naar de habitat van arbodiensten, dan zou je weten dat elke arbodienst zijn eigen unieke geluid heeft.

Een eigen ritme waaraan hij op kilometers afstand te herkennen is, met een eigen taal, en met hun eigen voorkeuren. Daarom weten we precies met welke klanten ze het liefst uithangen.

En dat is wel handig, want net als dat een chimpansee in gorilla territorium niet goed gaat, of dat je een uitgehongerde leeuw ook beter niet tussen de sappige lammetjes kunt zetten, zo zet je een grote onpersoonlijke arbodienst ook liever niet bij een kleine MKB-er die juist persoonlijk contact zoekt.

Net zo min zet je een typische zuidas arbodienst in een productiebedrijf in De Peel. Dat werkt niet en je bent elkaar binnen no-time kwijt.

Mocht je op zoek zijn naar een arbodienst, dan vind je het misschien wel fijn om iemand naast je te hebben, die je feilloos door de gevaarlijke arbojungle loodst.

Dus dat je geen wurgslang om je smalle nekje krijgt zodra je even pauze neemt, en dat er geen bloedzuigerts op nare plekken in je onderbroek kruipen als je even door een plas waadt.

Iemand die alle geheimen van het arbobos kent en je veilig thuisbrengt voor het donker wordt. Met een arbodienst op zak die precies past bij het ritme en geluid van jouw bedrijf.

Meer weten, vul dan eerst even de arbodienst vragenlijst in op onze website. Daarna neemt een van onze gidsen contact met je op.

>>> Invullen vragenlijst selectie arbodienst