Soms kun je beter even over je linkerschouder kijken
09 juli 2020 
3 min. leestijd

Soms kun je beter even over je linkerschouder kijken

Het was kwart over vier en de dag van glazenwasser Herman zat er op. Hij had vandaag toch al snel zo’n 100 vierkante meters raam gezeemd.

Hij gooide zijn ladder op zijn schouder en stapt op zijn fietsie. Zoals elke dag nam hij de korte route naar huis.

Dat was over de keien langs de Waterstaatskerk, het plein over en dan – vooruit, want het is mooi weer- met een klein ommetje toch nog even langs het hunebed.

Maar deze dag was er iets anders, want net als hij langs de kerk fietst, met drie meter ladder op zijn schouder, probeert een man in een blauw pak met bruine schoenen hem van zijn fiets te trekken.

Die is duidelijk niet van hier, met zijn mooie lakschoentjes met riempjes.

Herman kan hem nog net ontwijken en roept dan, terwijl hij behendig tussen twee paaltjes door fietst en boos over zijn rechterschouder kijkt: “Wat ben je aan het doen man, gek!”.

Als Herman over zijn linkerschouder had gekeken, had hij koning Willem-Alexander gezien, die net op dat moment op werkbezoek was. En dan had Herman begrepen dat zijn dagelijkse fietsroute dwars door het interview van onze koning met RTV Drenthe ging.

Gelukkig woont Herman in Borger en niet in Amsterdam, want anders was hij waarschijnlijk door drie gorilla’s overmeesterd en in een nekklem gezet, van zijn fiets geschoten door een sniper die ergens onder het beeld van Atlas bovenop het Paleis op de Dam lag te campen, of had hij een Duitsige Herder in zijn broek hangen.

Maar zo niet in Borger, daar mag Herman gewoon dwars door het interview fietsen, hoeft hij geen komieke buiging te maken voor Zijne Majesteit en mag hij zelfs de bewaker voor “gek” uit maken, zonder dat hij geradbraakt wordt.

En terwijl Herman Noordelings nuchter zijn relaas op TV doet, over misschien wel de gebeurtenis van zijn leven, vertelt hij ook nog even hoe hij denkt dat Alex ’s avonds eega Maxima bijpraat over zijn wilde avonturen in het heuge neurd’n.

En eigenlijk wil ik het liefst onmiddellijk mijn huis te koop zetten en per direct verhuizen naar een plek waar een crisis zo nuchter wordt benaderd.

De nieuwste masterclass van HR Masterminds gaat trouwens over HR in crisistijd.

Als jij net als glazenwasser Herman wilt leren hoe je elke crisis kunt doorstaan, dan stap je nu op je fietsie en neemt een kiekje op HR Masterminds.

In de masterclass over HR in crisistijd leer je:

  • Hoe je voorkomt dat je bij een crisis in blinde paniek de verkeerde besluiten neemt, waardoor jouw organisatie als een lemming het ravijn instort.
  • Waarom er altijd weer een volgende crisis komt en wat je vandaag al kunt doen om voortaan elke crisis als een ware zen-master te kunnen weerstaan, zonder dat je nog last hebt van natte klots-oksels of gierende hyperventilatie.
  • Hoe je korte metten maakt met de normaal zo relaxte en joviale managers en medewerkers die zich tijdens een crisisperiode ineens gedragen als huilende zeehondjes op een overstromende zandbank, en hoe je er zelfs voor zorgt dat ze weer dapper het diepe in durven te springen.
  • Hoe je tijdens een crisisperiode jouw meest waardevolle informatie verkrijgt door direct je computer uit te zetten, de managers uit hun afgesloten vergaderkamers te trekken en alle deuren open te gooien.
  • Wat er gebeurt als jouw horkerige manager een crisis misbruikt om af te komen van in zijn ogen tientallen ‘nutteloze’ medewerkers en hoe je jouw manager in managerstaal voorrekent, dat hij in deze hork-modus tien keer zoveel verlies draait.
  • Waarom een crisis het moment bij uitstek is waarop jij kunt laten zien wat je waard bent, en hoe je door 5 eenvoudige dingen te doen ineens een onweerstaanbare magneet wordt waar iedereen zich tot wendt voor HR-advies.
  • Hoe je bij de volgende crisis je eigen ondoordringbare panic room binnenstapt, waarbij je – in het oog van de storm – controle neem over alles om je heen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je ten onder gaat aan falende alfa-managers, publieke opinie of verstoorde relaties, en je het HR-schip rustig naar de veilige haven laveert.
  • Waarom een crisis zorgt voor saamhorigheid, onverwachte daden en wij-gaan-het-redden-vibe, waarbij jij in je rol van HR-superheld helemaal op je plek bent en uit de strijd komt met een extra rugzak vol bagage. die natuurlijk prima van pas komt bij het volgende salarisgesprek.
  • Hoe jij je met 7 simpele vragen nu al voorbereidt op de volgende crisis, zelfs als je geen idee hebt wat die crisis zal zijn, zodat je bij de volgende crisis vol vertrouwen en rustig glimlachend naar je baas stapt, om hem te helpen bij het nemen van zijn moeilijkste crisisbesluiten.

Bekijk hier het jaarprogramma van HR Masterminds

Tot ’n anermaol,