Reigernest in een westernfilm
26 maart 2022 
1 min. leestijd

Reigernest in een westernfilm

'Ze zijn een boompje verder gegaan.', zegt de man met de oranje pet en het eeuwige fototoestel om zijn nek, terwijl ik het stadspark vlak bij mijn huis in loop.

Een paar jaar geleden had hij nog een neurotische Mechelse herder, die blafte tegen alles wat bewoog. 

Maar nu heeft hij dus een camera, waarmee hij schiet op alles wat op een vogel lijkt. 

'Ze' zijn de tientallen reigers van de reigerkolonie, die in bomen van soms wel dertig meter hoog, jaar in jaar uit, hun broedsels verzorgen. 

En na meer dan een decennium parkbezoek weet je welke paadjes je in het voorjaar moet vermijden, omdat die bedreigertjes nogal handig zijn in het mensen onderflatsen.

Maar nu waren er dus Dudley, Eunice en Franklin, de voorjaarstormpjes die de wederheropbouwplannen van de reigerkolonie in de war orkaanden. 

Na de stormen waaiden complete reigernesten laag over de grond, als in een matige jaren zeventig westernfilm.

Daarom zijn de reigers maar opnieuw begonnen met hun nesten bouwen, in een paar bomen die iets minder wind vangen, mocht er toch nog zo'n storm langskomen. 

En moeten argeloze bosbewandelaars zoals ik hun dagelijkse boswandeling opnieuw uitstippelen. Want je wilt niet het risico lopen op zo'n ongewenste reigerdump op je net gefatsoeneerde haren.

Als er op het werk zomaar dingen uit de lucht kunnen vallen is dat ook niet tof. En of je nu op een kantoor werkt, in een fabriek of op een olieplatform, medewerkers moeten daar veilig kunnen werken. 

Om te beoordelen of de werkplek veilig is, bijvoorbeeld of er geen gevaarlijke stoffen door de fabriekshal vloeien, maar ook of zaken als werkdruk op orde zijn, is er de RIE, kort voor Risico Inventarisatie en -Evaluatie. 

De RIE moet je af en toe even opfrissen, zeker als je net een nieuw pand hebt betrokken, als je een nieuwe machine staat te glanzen of als je het idee hebt dat de werkdruk een beetje tegen het kookpunt aan zit.

Want net als bij de reigers is het niet fijn als je productiehal bij de eerste de beste storm naar beneden stort, of als medewerkers massaal omvallen bij een beetje tegenwind.

Wat de risico's in jouw organisatie ook zijn, wacht er niet te lang mee. Een RIE moet gewoon op orde zijn en je krijgt een flinke boete als dat niet zo is.

Via onze handige vergelijkingshulp kun je heel gemakkelijk drie offertes opvragen van drie aanbieders, die je volledig kunnen ontzorgen bij het uitvoeren of toetsen van zo'n RIE. 

Meer weten? Vul dan de RIE-vragenlijst in via deze link. 

>>> Vind voor mij de beste RIE-aanbieder