Personeelstekort? Welk personeelstekort?
07 juni 2023 
3 min. leestijd

Personeelstekort? Welk personeelstekort?

Toen ik gisteren iets voor drie uur met mijn tennisracket het podium op klom om 200 HR-strijders uit de zorg te vertellen over 'HR met Ballen', besloot ik ineens iets heel anders te doen.

Want een van de leukste onderdelen van voor een groep staan, is dat je ze dingen kunt laten doen die ze normaal nooit doen, zeker niet tijdens het werk.

Daarom liet ik ze even de ogen dicht doen en teruggaan naar het moment dat ze naar hun eerste popconcert gingen. Je weet wel, van die stoere rocker, die ultrakoele errenbiebabe of die blonde van de boyband, en liet ze even heel hard gillen en joelen alsof ze daar weer stonden in al hun puisterige puberidolatie.

Ondertussen stond ik daar de snaren van mijn racket te bespelen met mijn tanden en zette mijn gitaar in brand. "Yeah baby!!"

Was een fijne opkomst zal ik je vertellen en daarna deed ik nog wat andere dingen met dat tennisracket om ze wel een beetje wakker te houden.

Was het alleen maar dolle pret dan? Nou nee, want de zorg heeft flink wat HR-issues.

Bijvoorbeeld: Hoe word ik serieus genomen in de boardroom, hoe krijg ik mijn torenhoge verzuim eronder en waar vind ik een paar busladingen vol nieuwe medewerkers. Vooral die laatste is een probleem.

Of niet?

Want ik verklapte gisteren al dat ik denk dat het wel meevalt. En sommige oplossingen zijn zo simpel, dat je niet begrijpt dat die niet massaal worden ingevoerd. Gewoon vandaag nog.

Bij Jinek was er een paar maanden terug een heel gesprek over de zorg, waarin werd gesteld dat als iedereen nu gewoon 2 uur extra ging werken, het hele personeelstekort zou zijn opgelost.

Wat een interessant idee is, als iedereen dat zou doen. Maar in de zaal die ik gister toesprak, was het maar voor 10% van de mensen mogelijk om meer te werken. Dus tenzij die allemaal 20 in plaats van 2 uur extra gaan werken, is het personeelstekort daarmee niet opgelost.

Toen zag ik dus een bericht van Typejuf Diana. Die claimde dat als iedereen in de zorg nu gewoon zijn typediploma zou halen, er dan 2 uur per week tijd bespaard zou worden. 

Aan het sneller verwerken van al die verslagen voor patiënten, het niet maken van typefouten natuurlijk, en dus geen correcties hoeven doen, en bovendien minder klachten aan het bewegingsapparaat, omdat je beter achter je beeldscherm zit. 

Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik vond het een prachtige oplossing. In zijn eenvoud. En vooral in haalbaarheid.

Nadat ik dit gelezen had, heb ik voor 100 piek binnen 6 weken mijn typediploma gehaald en dacht alleen maar: waarom heb ik dit niet 30 jaar eerder gedaan, want het scheelt me uren schrijftijd per week. 

Alleen al in het afhandelen van een paar mails scheelt het mij minstens 15 minuten per dag, laat staan wat het doet voor mensen die dikke rapporten schrijven, notities uitwerken, of de mensen in de zorg die soms de helft van hun tijd patiëntenverslagen moeten intiepelen.

Goed, tot zover een simpele oplossing voor een groot probleem. Als je denkt dat het wat voor je is, probeer het eens uit, in het klein, zodat niet gelijk de hele goedgemeente er wat van vindt. En heb je succes, rol het daarna rustig verder uit in de hele organisatie.

In mijn boek 'HR met Ballen' staan wel meer simpele oplossingen, of succesformules zoals ik ze noem. Met die formules overtuig je het MT te investeren in menselijk kapitaal.

Dus doe je ogen eens dicht en denk nu aan die presentatie die je binnenkort gaat geven over jouw HR-plan. En stel je dan eens voor dat, nadat jij je plan hebt gepresenteerd aan de hand van de 9 succesformules uit mijn boek, dat jouw MT staat te gillen en te joelen alsof ze een stel idolate pubers zijn. Dat kan dus gewoon.

Het enige wat je vandaag hoeft te doen om dat voor elkaar te krijgen, is vandaag even mijn boek te bestellen. Dat kan deze week ook nog voor een heel zacht prijsje. Als je tenminste de speciale code drukvier bij de checkout gebruikt.

Je krijgt dan de fel oranje hardcover, het luisterboek én het e-boek, en betaalt geen € 44,49 maar slechts € 34,99. 

Bestel hier de 'HR met Ballen' bundel voor de speciale bundelprijs >>>

Ps. mocht je liever een door mij gesigneerd exemplaar willen met een persoonlijke opdracht erin? Bijvoorbeeld om een collega cadeau te geven of gewoon aan jezelf? De kortingscode werkt ook daar.