Onmisbare spreekwoorden voor je arbobeleid
23 augustus 2023 
2 min. leestijd

Onmisbare spreekwoorden voor je arbobeleid

"We zijn dat, wat we bij herhaling doen."

Dit zei Aristoteles ooit. Aristoteles is zeg maar de eindbaas van de tegeltjeswijsheden. 

En laat ik nu dol zijn op tegeltjeswijsheden. Heb ik opgedaan toen ik als twaalfjarige in de plusklas mocht. 

Ik leerde daar trouwens geen Mandarijn of sterrenkunde. In 1982 leerde je in de plusklas op woensdagmorgen gewoon nog moeilijke woorden met meer dan drie lettergrepen en heul veul spreekwoorden en gezegden. 

Ik kan ze nog steeds dromen. Van die obligate oneliners die je lekker spontaan uit je mouw kunt schudden. In de kroeg, op je werk, of in deze hrm-tertainment. 

Ik hou er dus van om 'de koe bij de hoorns vatten'. 'Klip en klaar alles uit te leggen'. 'Geen blad voor mijn mond te nemen'.

Maar mijn favoriet is die van het 'concert des levens waar niemand een program van krijgt'. Vooral omdat die bij mijn opa aan de muur hing. In witte gekalligrafeerde letters aangebracht op zo'n bruine geglazuurde tegel met een reliëfkrul aan de onderkant. 

Stiekem droom ik van een wand vol met dit soort tegeltjes, maar toen ik dit een keer deelde met my precious zei ze: "Alleen dommen en dwazen hangen tegeltjes op muren en glazen". 

Het heeft geen zin om te zeggen dat dit spreekwoord niet klopt, want dan gaat dat feest zeker niet door. 

Wat vind je trouwens van deze : 

"Het gaat er niet om wat je weet. Het gaat erom wat je doet."

Om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor je medewerkers geldt precies hetzelfde: actie in de taxi aan de hand van je arbobeleid! 

Nog veel te weinig werkgevers zijn structureel hiermee bezig. Ze weten allemaal dat het moet, dat het bijdraagt aan minder verzuim, aan minder verloop, aan een betere werksfeer, aan minder werkdruk, etc. etc. 

Maar doen en blijven doen is vaak een struikelblok. 

Maar elke reis begint bij de eerste stap toch? 

Dus zet vandaag de kleine eerste stap en gebruik deze checklist om een sterk en constructief arbobeleid neer te zetten, te voeren en te blijven voeren. Daarmee kun je jouw beleid en acties vormgeven of aanpassen aan de huidige situatie. 

Ga daarna wel gelijk door naar de RI&E. Want de RI&E is de absolute basis van je arbobeleid. Je krijgt trouwens ook een forse boete als je deze RI&E niet op orde hebt.

Begin je bij de RIE, dan weet je namelijk precies hoe je ervoor staat. Het is niet heel moeilijk en er zijn veel aanbieders die je hier tegen een redelijke prijs bij kunnen helpen. Voor sommige branches is er al een voorgedefinieerde vragenlijst die je zelf kunt invullen.

Hulp nodig? Dan kun je op onze website de handige RIE-vragenlijst invullen. Daarna neemt onze RIE-specialist contact met je op en krijg je een aanbod van de drie best passende aanbieders voor jouw situatie en risicoprofiel. 

Start de RIE-vragenlijst >>>