Ondersteboven aan je hoefjes
16 oktober 2023 
2 min. leestijd

Ondersteboven aan je hoefjes

"Elke week komen hier 150 varkenspoten binnen."

Zo begon Gabriele zijn ruim twee uur durende verhaal over de ham der hammen, namelijk de ham van San Daniele, die Parmaham tot een verkoold bbq-worstje doet verschroeien.

Het mooie is, wat je in Italië ook eet, meer dan vijf ingrediënten zijn het vaak niet. En dat geldt zeker voor deze ham. Bij de San Daniele is het namelijk alleen vlees, zout, twee soorten wind en een rivier wat het vlees zo zacht maakt.

Waarna Gabriele een uitleg geeft over de koude wind die 's ochtends uit de bergen komt en de zoute wind die 's middags vanaf de Adriatische zee komt, allemaal gestuurd door de Tagliamento, een vlechtende en bijna 1 kilometer brede rivier, en een van de laatste Alpenrivieren die nog in de oorspronkelijke staat is.

Die wind zorgt in een paar maanden tijd voor een langzame droging en daarom moet er elke dag iemand precies op tijd de luiken opendoen, zodat de hammen goed drogen en niet gaan schimmelen. En omdat de wind doet waar die zin in heeft, is dat soms vier uur 's nachts, ook in het weekend ja.

De luikenopener is de erebaan van het bedrijf.

Een tijdje later staan we in een ruimte waar een paar duizend varkensbenen met hun hoefjes omhoog hangen. Ook dat heeft een belangrijk reden, want die hoef fungeert als een soort schoorsteen, waardoor het overtollige vocht verdampt.

Dit is geen ruimte voor vegetariërs en de lucht van vlees beneemt je de adem. Behalve die van Gabriele, want die praat rustig nog een uurtje door.

Laat ons met een stukje paardenbot, dat hij in het vlees steekt, de verschillende geuren ruiken van gerijpte ham en natuurlijk mogen we uiteindelijk ook nog meer dan een beetje ham proeven, waarbij er niet aan Hollandse zuinigheid wordt gedaan.

Wat me altijd weer opvalt, is de passie waarmee Italianen over eten, auto's, cultuur en geschiedenis en waarschijnlijk elk willekeurig onderwerp kunnen praten. Je gooit er een dubbeltje in en er komt een joetje uit zeg maar.

Ondertussen doen we hier in ons kikkerlandje nogal ingewikkeld over werkgeluk en zijn er steeds meer bedrijven met een heuse eindbaas werkgeluk. 

Maar ik denk dat motivatie vooral uit jezelf moet komen. De Gabriele van San Daniele  die ons twee uur lang hamtertainde was gewoon een kantoormedewerker die iets met in- en verkoop deed, maar stond dus vol passie het verhaal te vertellen alsof hij zelf elke ochtend om vier uur opstaat om de luiken open te doen en de wind binnen te laten.

Ik geloof dus niet zo in de term werkgeluk. Daarom schreef ik er ook een verboden hoofdstuk over, dat uiteindelijk niet in mijn boek 'HR met Ballen' is gekomen, maar dat je wel als bonus krijgt als je het boek bestelt.

Omdat 'HR met Ballen' nu al bijna een jaar onafgebroken in de Management Boek top 100 staat en de vijfde druk zojuist is uitgekomen, krijg je de speciale bundel van het boek nu voor een prikkie.

Want koop je het boek in de lekkere hardcover, dan krijg je er nu het luisterboek én het e-boek met een flinke korting bij. Je betaalt geen € 44,49, maar slechts € 34,99.

Het enige wat je hoeft te doen, is bij de checkout even de kortingscode drukvijf te gebruiken. Dit is de link om te bestellen.

Bestel de speciale bundel van 'HR met Ballen' met korting >>>