Mierenuitvliegdag
19 juli 2023 
2 min. leestijd

Mierenuitvliegdag

Als je gisteren nog even lekker op je bankje in de zon zat, heb je ze waarschijnlijk wel gezien. Mieren. En dan de vliegende variant.

Mieren zijn waarschijnlijk ook niet jouw favoriete beestjes. Ze kriebelen op je benen, zitten als je pech hebt in je jam, of leggen mijnen onder je mooi aangelegde terras.

Een mierenvolk bestaat uit de duizenden kids van de mierenkoningin. Die heeft een minitiara op en doet niets anders dan de hele dag eitjes leggen. 

Die mierenkids heten werksters en die naam hebben ze niet voor niets. Want werksters doen niet aan såcks of ander vertier, maar houden de mierenfabriek draaiende. Ze zijn schoonmaker, kindermeisje, lijkbezorger, soldaat, politieagent of verkenner. Ze zorgen dus voor voedsel, veiligheid, de larven of de koningin. 

Totdat de kolonie last krijgt van overbevolking. Dan is er ineens crisis. Want er is niet genoeg ruimte, niet genoeg eten, de jeugd wordt ongeduldig en wil haar eigen honk. Iedereen zit maar op een kluitje en dat leidt tot ruzies, opstootjes georganiseerd door het mierenbevrijdingfront en ja, ook vervelende ziektes waar nog geen medicijn tegen is. 

En dát is het moment dat de natuur haar ding doet. Want ineens is er een kleine groep mieren die vleugels krijgt. Dat worden nieuwe koninginnen en vooruit, een paar larfjes worden ook opgeleid tot man, want die heb je toch nodig als de natuur zijn gang moet gaan. 

En dan, meestal op een mooie zomerdag, zoals gisteren dus, zit de hele lucht en je terras vol met vliegende mieren. Die vliegende kriebelaars zitten ineens massaal in je haar of op je eten, terwijl ze versuft nog nagenieten van hun bruidsvlucht. 

En het opvallende is, ook de vliegende mieren van het mierennest bij de buren en van je overbuurman vliegen die dag uit. Massaal op zoek naar partners om een nieuw nestje mee te beginnen. 

Hoe het precies komt weten de wetenschappers niet. Het kan iets te maken hebben met de daglengte, de temperatuur of de luchtvochtigheid. Maar het zou ook kunnen dat die uitvliegende mierenkoningin gewoon een lekker luchtje uitscheidt, waarmee ze willige mannen uit hun tent lokt. Waarna ze samen met de man een gezellig rondje vliegt en deze zijn ding mag doen. 

En terwijl de donor na de bruidsvlucht dood ter aarde stort, werpt de koningin haar vleugels af en begint een nieuw nestje voor zichzelf. 

Er zijn momenten in een mensenleven dat je graag wilt dat iemand vleugels krijgt en een end opvliegt. Dat is soms ook heel goed. En kinderen die nooit uitvliegen, dat is meestal niet zo'n best idee. 

En soms ga je zelf even lekker uitvliegen, al dan niet in een volbepakte auto, zoals we nu massaal doen.

Dan is het goed te weten, dat het mierenuitvliegmoment geweest is en er jou niets meer in de weg staat om lekker in het zonnetje te genieten van een goed boek, met een glas wijn erbij en zo'n lekker stinkkaasje ernaast.

Nou dat boek is er, ook in jouw vakgebied, want dit is wat Froukje Lieuwes erover zegt:

 "Eindelijk een HR boek dat je kunt lezen met een glas wijn erbij." 

Dus mocht je 'HR met Ballen' nog niet hebben, bestel het dan vandaag en stop het in je koffer, je walkman of op je e-reader, want alleen deze week kun je de bundel van het boek bestellen tegen de speciale actieprijs. 

Je krijgt dan het papieren boek in lekkere feloranje hardcover, het e-boek én het luisterboek en je betaalt geen € 44,49 maar slechts € 34,99. 

Dit is de link om te bestellen. Gebruik bij de checkout wel even de code vakantiestand.

Bestel de speciale bundel 'HR met Ballen' voor de actieprijs >>>