Mijn tante Dieuwke, een struise Friezin, ging als laatste.
Tante Djoeke, zoals je dat uitspreekt, was al een paar jaar wat aan het dementeren, maar ze was eigenlijk haar hele leven al een beetje tiepies.
Na de dood van haar man kreeg ze bijvoorbeeld openlijk een relatie met Hansi Hinterseer.
Nu ja, eigenlijk een relatie met de ceedee van Hansie, met daarop een mooie glitterfoto van jodel superster Hansi aus Tirol.
De blonde coupe soleil werd dagelijks kirrend toegesproken door het verliefde ouwe besje en daarna lekker ingestopt in een wollen rode kerstmuts.
Der Jodlermeister kreeg zelfs zijn eigen relaxstoel in het steeds meer vervuilde huis, zodat ze gezellig samen tv konden kijken.
Maar nu was ze dus dood. En omdat ze geen kinderen heeft en al haar hoogbejaarde broers en zussen ergens in Canada wonen, gingen wij het huis uitruimen en misschien nog wat nostalgia redden voordat de opkopert alles in een container zou plempen.
Nu ja, zeg ik eerlijk, we gingen ook een beetje schatgraven. Want zulke ouwe mensen moesten toch nog een paar mooie schatten hebben liggen?
Weet ik veel, een postzegelverzameling met Willem III uit 1867 als pronkstuk, of honderd gouwen tientjes of zo? Ik herinnerde me ook de mega Marklin treinbaan die ik als zevenjarig jongetje had gezien. Of anders toch mooie sieraden, die zeker niet naar zo’n opkoper mochten.
Maar de benedenverdieping bevatte alleen maar oude, zwaar vervuilde meuk. Alsof mijn oom geen directeur van de post was geweest maar een armoedzaaier.
Er was een kast vol grijsgedraaide jodelmuzak en wat ongeopende schnappsflessen. Maar verder vooral de uitzet van een Action filiaal avant la lettre.
De eerste verdieping dan? Maar ook hier lege kamers, versleten kleding uit alle decennia, inclusief vergane glorie double brested directeurs pakken, maar ook een foto van mijn oom samen met een nog jonge Beatrix ergens in de jaren tachtig.
En toen de zolder, onze laatste hoop. Daar vonden we een muizenkolonie, die een mega speeltuin vol glijbanen en kruipdoor tunnels hadden gegraven in dozen vol boeken en tijdschriften die teruggingen tot 1960. Yihaaa…
En toen was daar die houten doos. Daarin zaten brieven.
Liefdesbrieven van mijn oom aan mijn tante en van mijn tante aan mijn oom. In twee verschillende pakketjes, met een lintje eromheen. Van ergens in de jaren veertig van de vorige eeuw, terwijl ze allebei op een ander eiland in Indonesië zaten.
Brieven vol mooie handschriften van mensen die nog rapportcijfers kregen voor fijnschrift, vol mooie zinnen van twee verliefde mensen die wisten dat hun brief er weken over zou doen om de ander te bereiken.
Van twee mensen die elkaar ongelofelijk misten en daarna, hoe aparterig mijn tante ook was, toen ze eenmaal weer thuis kwamen, wel hun hele leven bij elkaar bleven. Iets wat heel veel ‘normale’ mensen niet kunnen zeggen.
En het deed me ineens heel anders naar mijn tante kijken.
Soms is het dus nodig dat je even gereset wordt. Want als mens doe je te vaak allerlei aannames. Die meestal gewoon niet kloppen.
Dat geldt zeker ook voor verzuimbeleid. Zeker werkgevers en directies, maar ook HR-professionals zien dat vaak als een noodzakelijk kwaad. Als iets wat nu eenmaal geld kost maar waar geen pepernoot mee valt te verdienen.
Maar dat is dus niet zo. Want als je je verzuimbeleid goed inricht, kun je geld verdienen. Niet een beetje, maar heul veul.
En je hoeft er niet eens een goede schatgraver voor te zijn, want de kist met dubloenen ligt meestal gewoon voor het grijpen.
Als je tenminste weet wáár je moet zoeken. En laat ík nu de schatkaart voor je hebben.
Een mooie start van jouw speurtocht is meedoen aan onze mini-training ‘Pegels verdienen met verzuimbegeleiding’. In deze kakelgloedjenieuwe training laten we je de schatkaart zien, waarmee je kan gaan schatgraven in je eigen organisatie.
In deze gratis online mini-training leer je:
✓ Hoe je knaken verdient met het zaaaaaiste HR-thema ooit
✓ Hoe het komt dat zoveel bedrijven jaar op jaar tonnen verzuimschade accepteren, omdat ze niet verder kijken dan hun neus lang is
✓ Wat klimaatontkenners en goedkope arbocontracten met elkaar gemeen hebben en wat jij vandaag anders kunt doen, zodat het verzuim gelijk een flink stuk afkoelt
Aanmelden voor de gratis mini-training ‘Pegels verdienen met verzuimbegeleiding’