De Ajax voetballer Tadic staat beetje onder druk, las ik.
Hij zou niet presteren, zijn acties zijn houterig, hij komt zelden nog buitenom en zijn veelgeroemde uitdraaiende voorzet lukt niet meer zo goed als eerst.
Tadic denkt bovendien dat hij de coach zelve is en staat schreeuwend aanwijzingen te geven vanaf de zijlijn en zet daarmee de positie van de echte trainert van Ajax onder druk.
Ex-voetballers die er verstand van zouden kunnen hebben, roddelen 's avonds als een stel viswijven in voetbalouwehoereershows dat hij maar snel vervroegd met pensioen moet.
En ook al was het veel speculatie en gepraat vanuit de onderbuik, toch dacht ik: ze zullen er vast meer verstand van hebben dan ik.
Maar toen las ik dus de statistieken. En die zeggen iets totaal anders.
Tadic creëert namelijk twee keer zoveel kansen als topspelers Steven Bergwijn en Steven Berghuis, zelfs vier en een beetje keer zoveel uit open spel situaties. En dan is hij ook nog tweeëneenhalf keer zo goed in assists, zeg maar het hulpje spelen van andere voetballers. Dus hoezo moet hij met pensioen dan?
Soms zeggen cijfers meer dan de onderbuik. Want misschien lijkt het alsof het niet zo lekker gaat, misschien draait hij op rechts inderdaad niet zo lekker om de bal heen als toen hij nog op links speelde, maar zijn resultaten liegen er niet om.
En de trainer van een voetbalclub luistert zeker te weten niet naar zijn onderbuikgevoel, die kijkt naar feitelijke informatie.
Daar kun jij als HR-strijder iets van leren. Want HR is bij uitstek een vak waar de onderbuik regeert. En meestal werkt dat niet. In elk geval als je het MT wilt overtuigen.
Want het MT of jouw manager is helemaal niet bezig met jouw onderbuikgevoel. Hoe goed die ook is.
Die kijken naar cijfers, zoals omzet, winst, productiviteit, groei en zo.
Concrete cijfers dus, niet vage kriebeltjes in de onderbuik.
In mijn boek 'HR met ballen' vertel ik je hoe je de taal van managers leert begrijpen, zonder dat je daarbij je onderbuik hoeft te verloochenen.
Ik leer je ook hoe je de taal van het MT leert spreken, zodat je ze met gemak overtuigt te investeren in menselijk kapitaal.
Mijn boek komt volgende week dinsdag eindelijk officieel uit en daarom organiseer ik een online boeklancering waarin ik alvast negen van de beste tips uit het boek met je deel.
Als je er bij wilt zijn, klik dan even op de link hieronder en kies een van de beschikbare data in oktober en november. Er is dus altijd wel een moment dat je kunt.