Los een HR-crisis op door te handelen als een kunstenaar
11 oktober 2021 
2 min. leestijd

Los een HR-crisis op door te handelen als een kunstenaar

Al die maanden zag of hoorde Lasse niets van zijn muze Jens. 

Geen foto's van Jens met getormenteerde hooggehakte modellen, geen Snapchats van een woest bebaarde Viking die helemaal los ging in zijn atelier op net iets teveel Mikkeler George bier met flæskesteg en smørrebrød.

Zelf geen live verslag van een door verf besmeurde nakende Jens, die met handen, voeten en blondharige billen over zijn doek aan het skinnypainten was, en nee zelfs niet een kort knorrig telefoontje om drie uur 's nachts over hoe het allemaal ging. 

En daar werd Lasse een beetje ongelukkig van, want het leukste onderdeel van zijn baan als directeur van het Deens Museum of Modern art was toch om elke dag weer tien likes of meer te scoren op de SM-accounts van het museum met filmpjes en foto's van zijn kunstner.

En net nu zijn favoriete kunstenaar een belangrijk werk over het thema arbeid en ongelijkheid aan het restaureren was, bleef het zo lang stil. Tot die maandagmorgen dan, toen het kunstwerk eindelijk werden afgeleverd. 

Dus Lasse trok zijn mooiste groene flairy green Lureaux bordeelstappers aan, dat paar met die hondsdolle zebra's erop, deed zijn komieke weerschien vlinderdasje om en een fleurig bijpassend bloemenbloesje en ging voor het eerst in maanden opgewekt naar zijn werk.

En daar scheurde Lasse samen met zijn secretaresse vol spanning het papier dat om het doek zat eraf. En daar stond het kunstwerk weer, na al die tijd, in al zijn glorie, alleen...

En toen ging Lasse Anderson een beetje over de rooie. Nu ja eigenlijk over de 70 rooie.

Want het het kunstwerk was helemaal blanco. En in plaats van de 70 duuzend euro die in briefjes op het canvas waren geplakt en die het inkomen van de gemiddeld Deen moest voorstellen, was het helemaal leeg. 

Nu ja, op een klein hoekje onderin dan. Daar stond in prachtige kunstenaarsletters: "Take the Money and run - Jens Haaning".

Want kunstenaar Jens vond, dat de paar duizend euro die hij kreeg voor de maanden werk om dit kunstwerk weer mooi te maken, nogal schamel. En maakte vervolgens het ultieme kunstwerk over arbeid en ongelijkheid. 

Door 70 duizend in eigen zak te steken en een heel nieuw kunstwerk te maken. Een die eindelijk wel eens goed betaald werd.

En moedigde in een anarchistische bui zijn mede-Denen aan hetzelfde te doen: "Ik moedig iedereen die te maken heeft met werkomstandigheden die zo slecht zijn als de mijne, om hetzelfde te doen. Als je een of ander rotbaantje hebt en je krijgt niet betaald, maar je moet zelfs geld bijleggen, pak dan alles wat je pakken kunt en smeer hem".

En daar had muze Jens een flink punt. En directeur Lasse een crisis van de eerste orde. 

Eentje die hij voor de verandering eens niet kon oplossen met een ander vlinderdasje.

Hoe je als HR-professional in al dit soort situaties koelbloedig blijft en welke slimme oplossingen er zijn om zo'n crisis in de kiem te smoren, daarover gaat de online training HR-crisismanagement zonder klotsoksels.

In de training leer je: 

  • Waarom er altijd weer een volgende crisis komt en wat je vandaag al kunt doen om voortaan elke crisis als een ware zen-master te kunnen weerstaan, zonder dat je nog last hebt van klotsoksels of gierende hyperventilatie. 
  • Hoe je voorkomt dat je bij een crisis in blinde paniek de verkeerde besluiten neemt, waardoor jouw organisatie als een lemming het ravijn instort.
  • Hoe je tijdens een crisisperiode jouw meest waardevolle informatie verkrijgt door totaal iets anders te doen dan de boeken je adviseren.

De training is gratis en je kunt je aanmelden via de link hieronder. 

>> Aanmelden voor de gratis training HR-crisismanagement zonder klotsoksels