Lijkt de eerste werkdag op een perfecte date?
29 juli 2022 
3 min. leestijd

Lijkt de eerste werkdag op een perfecte date?

Vanavond heb je een date met iemand die je nog niet zo lang kent en die je nog nooit in het echt gezien hebt.

Jullie hebben al een beetje zitten appen en ook al heel even met elkaar gebeld. De vonkjes sprongen eraf. En dan niet alleen tijdens het typen met die felgelakte harsnagels, maar ook tijdens het praten.

Dus sprak je om 19.00 uur af bij dat ene leuke restaurantje in de stad.

De muziek staat daar niet te hard, er staan wat kaarsjes op tafel en de bediening is grappig en attent, maar niet te, dus ze staan niet steeds om je heen te dartelen als je net had besloten elkaars hand vast te gaan houden. Vol verwachting en een beetje gezonde spanning ga je erheen. 

Als je daar aankomt, zit je date er al, en Oe Mien Kott, wat ziet die er goed uit zeg. Je krijgt een dikke smile als welkom en jullie omhelzen elkaar even. Wat leuk je eindelijk eens in het echt te zien.

Alleen, nadat je bent gaan zitten, zie je dat het eerste drankje al zo goed als op is en je date zelfs al halverwege het voorgerecht is. Wat de vork hé?

Voel je je speciaal? Voel je je welkom? Voel je je gezien? 

Vast niet. Wel overbodig waarschijnlijk of zelfs een beetje ongemakkelijk. Misschien wil je wel zo snel mogelijk weer weg? Of, als je toch blijft, zelfs als de date uiteindelijk best leuk is, houd je de rest van de avond op zijn minst een beetje een vreemd gevoel.

Wat ook kan. Jij komt op tijd aan, hangt je jas op en gaat aan dat romantische tafeltje bij de open haard zitten. Je spanning is voelbaar, maar je hebt er ook zin in. 

Totdat de minuten wegtikken en je gewoon drie kwartier aan het wachten bent. 

Dan komt je date eindelijk opdagen. Die doet alsof er niets aan de hand is. Hi, leuk je eindelijk eens te zien. Terwijl jullie gaan eten, zit je date steeds naar een ander tafeltje te loeren. En om de drie minuten op de telefoon.

Je krijgt het gevoel dat jullie date helemaal niet uitkomt. Dat je date er ook helemaal niet zoveel zin in heeft als jij.

De eerste werkdag bij een nieuwe baan is net zoals een eerste date: beide kanten doen hun best om een goede indruk te maken. Ze willen zich allebei gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. 

De maanden die volgen, lijken ook op een prille liefdesrelatie: je leert elkaar steeds beter kennen, je ontdekt wat je bevalt en wat niet, en je beslist of je hiermee kan leven of niet. 

Maar dat gaat dus heel vaak mis. Veel werkgevers doen nog net een klein beetje moeite voor de eerste date, maar daarna zakt het als een chemisch gekleurde jellypudding in elkaar.

Sommige werkgevers denken zelfs, dat het genoeg is om een kopje koffie met "die nieuwe" te drinken op de eerste werkdag, een paar folders of een instructieboek in hun handen te duwen en ze dan los te laten in het bedrijf. Succes ermee! 

Maar de werkplek is nog helemaal niet klaar, er is niet nagedacht over een inwerkprogramma. De medewerkers weten niet waar ze moeten zijn met hun vragen, ze kennen de geschreven en ongeschreven regels niet van hun organisatie, of hun nieuwe collega's hebben geen tijd en negeren hen volledig.

70% van de nieuwe medewerkers voelt zich daarom de eerste zes maanden ongemakkelijk. Ze zijn gestart in hun nieuwe baan, maar zijn niet per se blij. 

Het resultaat? Een op de drie medewerkers wil binnen zes maanden alweer weg. 

Dat heeft bijna altijd te maken met de introductieperiode, kortweg het onboarden van medewerkers. Want een paar fatale missers bij het onboarden zijn zo gemaakt.

Daarom hebben we een speciale masterclass over dit onderwerp gemaakt. Hierin leer je: 

  • Hoe je van de introductieperiode voor nieuwe medewerkers een ervaring maakt die lijkt op een perfecte eerste date, zodat je zeker weet dat je de ware bent voor elkaar. 
  • Welke 9 simpele dingen je kunt doen waardoor een medewerker zich al welkom voelt nog voordat hij of zij is begonnen. 
  • Hoe jij met 3 eenvoudige aanpassingen in je inwerkprogramma ervoor zorgt, dat alle nieuwe medewerkers vanaf dag één enthousiast zijn over hun nieuwe baan. 
  • Hoe je voorkomt, dat nieuwe medewerkers lost in space zijn zodra ze het introductieprogramma achter de rug hebben. 
  • Wat er gebeurt als je nieuwe medewerkers als machines behandelt, maar ook waarom je elke nieuwe medewerker beter een eigen onboarding programma kunt geven, zodat ze zich als een vis in het water voelen. 
  • Welke 8 dingen jij niet moet doen bij het onboarden van nieuwe medewerkers, zodat ze niet binnen 6 maanden alweer net zo hard weghollen. 

Je kunt de speciale Masterclass over Onboarding deze maand bestellen met flinke korting. Je betaalt namelijk geen € 99,-- maar slechts € 62,50. Dat kan via deze link: