Laat je manager op zijn Es Joe Vie dansen, terwijl je jouw HR-plan presenteert
12 november 2020 
3 min. leestijd

Laat je manager op zijn Es Joe Vie dansen, terwijl je jouw HR-plan presenteert

Zondagnacht keek ik naar de president-elect speech van Joe Biden.

Die werd toegejuicht door enthousiaste aanhangers met lichtgevende blauwe stokjes, die uitbundig op gebumperstickerde Es Joe Vies stonden te dansen.

Zijn speech duurde bijna een kwartier en was lekker Amerikaans. Vol bijna kwijlende zelfverheerlijking, vol hoop en vol dromen waar niemand tegen kan zijn. Behalve misschien wat al te fanatieke aanhangers van een verdeeldheid zaaiende toekomstige ex-president.

Regelmatig werd ingezoomd op ja-knikkende my fellow Americans, waarbij tot tranen geroerde vrouwen stonden te juichen, of schattige kindjes in beeld kwamen die de volgende American dream zouden gaan waarmaken.

Ik vond het mooi en zat daar zelf ook met een klein traantje in mijn linkeroog te genieten van een prachtige speech van een begenadigd sprekert.

Behalve een speech met de retoriek van hoop en emotie, was het vooral een speech met met een hele simpele onderliggende boodschap: die van verzoening.

Die boodschap was makkelijk te onthouden, werd flink wat keren herhaald en smaakte als een zelfgebakken appeltaart waar iedereen graag een stuk van mee naar huis nam.

Als je HR-professional bent, dan kun je veel leren van zo’n speech.

Want veel HR-professionals hebben de neiging om in vaagtaal te spreken.

Vaagtaal is praten in mistige woorden. In plaats van het sterke visioen van een klein, schattig, donker meisje – dat later zelf president van Amerika kan worden – schets je dan het beeld van een plotselinge mistbank op een provinciale weg.

Jouw gehoor gaat dan keihard in de ankers, omdat jouw collega’s geen reudt voor eugenmeer zien, behalve een rode mistlamp en daar willen ze niet frontaal bovenop knallen.

Als je vaagtaal spreekt, dan zul je niemand tot tranen ontroeren. Dan zal je manager niet driftig ja zitten knikken als je jouw HR-visoen voor de toekomst presenteert. En niemand klimt bovenop de stoelen om je toe te juichen aan het einde van jouw powurrrpoint vol wazige volzinnen.

Nee, in plaats daarvan word je meewarig aangekeken. Als je geluk hebt, zegt je directeur dat hij over je plan gaat nadenken.

En dat betekent eigenlijk noweehozee.

Vooral bedoeld om je niet te veel te kwetsen.

Als je een betere HR-adviseur wilt worden, dan is het dus niet alleen wat je zegt, maar vooral ook hoe je het zegt, een belangrijke eerste stap.

Als jij het wel ziet zitten om voortaan duidelijke taal te spreken, dan is onze nieuwe online training ‘Hoe word ik een HR-adviseur met ballen’ misschien wel iets voor jou.

In deze nieuwe gratis online mini-training leer je:

  • Wat de eigenschappen zijn van een goede HR-adviseur en hoe je erachter komt wat voor adviseur jij bent.
  • Hoe je de oogjes van je manager elke keer weer kunt laten glimmen zodra je met een voorstel komt, zonder dat je foute beïnvloedingstechnieken hoeft te gebruiken.
  • Waarom je moet stoppen met vaag HR-jargon en hoe je met een paar supersimpele aanpassingen alleen nog maar duidelijke taal spreekt, die iedereen binnen je organisatie binnen twee zinnen begrijpt.
  • Hoe je jouw directie inpakt met slimme verleidingstechnieken, waardoor zelfs de meest lastige HR-thema’s als warme broodjes over de toonbank gaan.
  • Hoe je ervoor zorgt dat HRM voortaan standaard op de MT-agenda staat en je bovendien steeds als eerste wordt gevraagd mee te denken over strategische HR-vraagstukken.
  • En nog veel meer…

Die online training is 3 december om 10:00 uur, duurt 90 minuten en kun je gratis volgen.

Maar wel een waarschuwing vooraf, in duidelijke taal;-)

  • Meld je alsjeblieft alleen aan als je ook echt aanwezig bent. Anders houd je de plek bezet van iemand die wel gemotiveerd is om wat te leren.
  • De training is alleen geschikt als je nu al werkzaam bent als HR-adviseur en heeft ook alleen zin als je de overtuigingen en ideeën over jezelf in die rol durft te herzien.
  • Ben je op zoek naar een baan, vind je online trainingen wel een grappig tijdverdrijf, of hang je vooral de betweterige consultant uit? Meld je dan vooral niet aan, want ik gooi je er – tot groot plezier van de andere deelnemers – tijdens de training alsnog uit.
  • Ben je snel op je ieniepiemie getrapt, ben je alleen maar geïnteresseerd in gratis HR-meuk, of krijg je al afhangende mondhoeken als je één opvolgmail krijgt? Doe dan zeker niet mee, want we doen niet aan soft HR geneuzel, gaan je absoluut een verleidelijk aanbod doen voor een betaalde vervolgopleiding en sturen ook zeker te weten vaker mails.

Zit je nu driftig te knikken, moet je zelfs een beetje glimlachen om zoveel vrijpostigheid en heb je hier allemaal geen moeite mee? En wil je nog steeds graag meedoen?

Dan ben jij klaar om een echt goede HR-adviseur (met ballen) te worden en meer dan welkom.

Dit is de link om je aan te melden:

Inschrijven voor de gratis online training HR-adviseur met ballen