Krijg jij ook een massaclaim aan je broek?
14 februari 2023 
2 min. leestijd

Krijg jij ook een massaclaim aan je broek?

Het was gisteren wat mij betreft hèt arbonieuws van de dag.

De massaclaim die advocaten namens al meer dan 400 werknemers voorbereiden tegen bagage- en vrachtbedrijven op onze nationale trots Schiphol. 

Samengevat:

  • Uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur blijkt, dat deze bedrijven hun personeel al jaren fysiek te zwaar werk laten doen, terwijl ze op de hoogte waren van de gezondheidsrisico's.
  • Bij het meldpunt zijn al meer dan 400 meldingen binnengekomen en er worden schadevergoedingen geëist, die kunnen oplopen tot tonnen per persoon.
  • De Arbeidsinspectie constateerde recent ook, dat het werkt veel te zwaar is en dat de bedrijven de Arbowet overtreden. Medewerkers sjouwen de bagage veelal handmatig en tilhulpmiddelen werken niet, worden niet gebruikt of zijn niet eens aanwezig.
  • Ook de RI&E is veelal niet op orde.
  • Sommige van deze bedrijven doen er nogal lacherig over en zien het vooral als slechte reclame.
  • Saillant detail: vakbondsman Joost van Doesburg, die het meldpunt voor dit onderwerp opende, is nu hoofd Cargo bij Schiphol. Oeps.
  • Het is de standaard om zoveel mogelijk handmatig te werken, ook omdat de tijdsdruk van de luchtvaarmaatschappijen gigantisch is. Als de bagage niet op tijd is, lopen de boetes op tot 300 euro per minuut.

Ofwel: zes bagagebedrijven worden door Schiphol uitgeknepen in een race naar de bodem. En dat gaat niet zo'n klein beetje ten koste van de medewerkers.

Allemaal omdat wij voor 29 euro een weekendje naar Barcelona willen en spotgoedkope Chinese imitatie pakketjes met recht van retour laten overvliegen door Ali Baba Express.

Je kunt dus rustig stellen, dat jouw en mijn kleine pleziertjes ten koste gaan van de kromme ruggen en kapotte knieën en schouders van deze kofferhelden. 

Maar ook, dat de verzuimschade nu al in de miljoenen loopt. Nu al. Zonder actie komen daar nog vele miljoenen bij. Drie keer raden wie dat gaat betalen? 

Kleine hint: nee, het is niet Schiphol en het zijn ook niet de luchtvaartmaatschappijen.

Ik ga er even vanuit, dat jij geen moderne slavendrijver bent die mensen voor een habbekrats over de kling jaagt en ze de deur uitskupt zodra ze maar een beetje klachten krijgen.

Dat je er zelfs baat bij hebt om ervoor te zorgen dat ze niet alleen vandaag, maar ook morgen gezond en vooral ook met plezier hun werk kunnen doen. 

Omdat dat niet alleen jouw medewerkers maar ook je organisatie ten goede komt. En dan niet alleen het volgende kwartaal, maar vooral over vijf jaar.

Ik ga er ook vanuit, dat je niet aan de schandpaal genageld wilt worden, zoals de cargobedrijven nu overkomt. En dat is ook helemaal niet nodig.

Want jij biedt regelmatig een PMO aan, kort voor Preventief Medisch Onderzoek.

Als werkgever ben je verplicht dat aan je medewerkers aan te bieden. Zo'n PMO geeft jou en je medewerkers, ver voordat ze door hun hoeven zakken, een inkijkje in hoe het ervoor staat met gezondheid.

Niet alleen met hun fysieke gezondheid, maar ook hun mentale gezondheid. Maar ook onderwerpen als leiderschap, productiviteit of werkgeluk kun je meenemen in zo'n onderzoek.

En voor de leidinggevende die een beetje lacherig doet over zo'n onderzoek... dat heet investeren in je medewerkers. 

Net zoals je dat doet met machines, je software of je bedrijfsgebouw. Die laat je ook niet verkrotten.

Meer weten of gelijk een offerte aanvragen van drie aanbieders die je hierbij kunnen helpen? Kijk dan op de speciale PMO pagina. 

Bekijk de speciale PMO-pagina >>>