Knaken snitcher
21 april 2022 
1 min. leestijd

Knaken snitcher

In New York lopen zestig gewapende strijders rond.

Geen HR-strijders zoals jij en ik, maar snitchende strijders. Ze vechten met hun mobilo tegen het ecologische kwaad van bedrijven als Amazon, UPS en FedEx.

Met hun mobiele telefoon maken ze namelijk de hele dag opnames van stationair draaiende auto's, waarvan de chauffeurs even iets anders doen. En dat mag niet, volgens het Citizen's Air Complaint Program.

En als ze dan een drie minuten filmpje hebben gemaakt van zo'n ronkende walmende auto, dan sturen ze die naar website van het Department of Environmentol Protection. Die dan een boete van 350 dollar stuurt naar de overtreder.

En daarna toucheert de filmer 25% van die boete en krijgt dus 87,50 per filmpje. En dat is best een goed verdienmodel.

Één 'Idle Warrior', zoals deze overijverige brave burgert zichzelf noemt, heeft zelfs zijn baan als tweederangs beurshandelaar opgezegd en is lekker full-time snitch in de buitenlucht geworden. Verdient toch al snel 100k per jaar.

Waaraan de stationaire strijder toevoegde, dat als je iemands gedrag wilt veranderen, je hem of haar of onzijdig het beste in de portemonnee kan raken. 

Wiens portemonnee is me voorlopig niet helemaal duidelijk.

Zoiets zou je ook kunnen proberen met duurzame inzetbaarheid. 

Dat je notoire stokjesrokers een boete geeft van 100 piek als ze te lang stomen, of als je te dikke medewerkers verplicht een half uur trap laat lopen als ze een uur op hun bips hebben gezeten. Foei.

Of dat je die stresskip van debiteuren drie keer per dag in een benen-in-nek yoga-pose zet. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Misschien werkt het, maar de kans lijkt me klein. Bovendien, zie je het al voor je dat iedereen filmpjes gaat maken van zijn collega's en dat jij als een soort politieman of -vrouw boetes uit mag delen?

Nee, als je aan de slag wilt met duurzame inzetbaarheid kun je beter iets anders doen. 

In onze online mini-training 'Duurzame Inzetbaarheid in pittige tijden' geven Pauline Miedema en ik je daarom een paar simpele en tegelijk onmisbare tips over hoe je als HR-professional van Duurzame Inzetbaarheid een succes maakt, zonder dat je hoeft te snitchen.

En je krijgt ook een blauwdruk waarmee je direct kunt starten met Duurzame Inzetbaarheid in jouw organisatie, zonder dat je ook maar een boete hoeft uit te delen.

De gratis mini-training over Duurzame Inzetbaarheid is maandag 25 april om 13:30 uur en duurt ongeveer 60 minuten. Aanmelden voor de online training kan via deze link:

>>> Aanmelden gratis mini-training Duurzame Inzetbaarheid in pittige tijden