Kijk jij door de spiegel of in het raam?
22 mei 2023 
2 min. leestijd

Kijk jij door de spiegel of in het raam?

Ondanks 4 blauwe en inmiddels nogal pijnlijke tenen, een stijf lichaam van kruin tot achilleshiel, en daar bovenop twee nipt verloren driesetters, die dit strebertje liever had gewonnen natuurlijk, leverde meer dan 4,5 uur tennissen me zaterdag toch vooral een prachtige metafoor op.

Volgens Marion, die - behalve dat ze strooit met metaforen - ook nog prachtige illustraties maakt, wordt die vaak gebruikt in kinderboeken. Maar daar ben ik al bijna 1,5 decennia uit, dus ik had hem even gemist.

Anyway, die metafoor gaat over een spiegel en een raam.

En nee, het gaat niet over grijze haren die zich als muizen vermenigvuldigen of verzakkende lichaamsdelen, ijdeltuutje.

Het komt erop neer, dat als je alleen maar in de spiegel kijkt, je dan ook alleen maar je eigen wereld ziet. Dus alleen wat er gebeurt in jouw omgeving, jouw werk, jouw sociale bubbel, met gelijkgestemde vrienden, al dan niet gevuld met rosé en hapjes van de traiteur.

Als je in plaats daarvan ook eens uit het raam kijkt en je spiegelbeeld even laat voor wat dat is, dan zie je een wereld die minstens net zo echt is. Maar dan niet gevuld met louter dingen die je graag wilt zien, maar ook met dingen - en mensen - die je liever negeert, of waar je je - vandaag even niet hoor - niet druk over wilt maken.

Maar als je dat doet, al is het maar heel even, dan is de kans erg groot dat je ook dingen gaat zien, die je zullen verrassen.

Dingen, waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden. Dingen van schoonheid, maar ook dingen - en natuurlijk mensen - die je een andere kijk op de wereld gunnen.

En ja, ook mensen die totaal anders denken en doen dan jij, maar die toch hele mooie mensen zijn. Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen.

Nu ja, ik vond het wel een mooie gedachte, dat kinderen in elk geval kunnen lezen dat er meer is dan hun spiegelbeeld, of de normen en waarden van paps en mams, of wat de elitaire codes zijn van hun school in de villawijk, of die van huiswerkbegeleiding vanaf de derde klas, zodat ze geen loser worden die naar de havo moet.

Als ze tenminste dat boek lezen natuurlijk waarin de spiegel en het raam voorkomen en hun ouders dat wel verantwoord vinden voor die tere kinderzieltjes.

Maar goed, ik ben hier niet om wie dan ook de les te lezen. 

Liever daag ik je uit. Want zeker in je werk kun je best wel een dagje zonder je spiegelbeeld en is het heel fijn om uit het raam te staren. En ja, zeker ook metaforisch...

Sterker nog, de kans dat je meer leert als je door het raam kijkt dan wanneer je in de spiegel kijkt, is 100%. Want daar, in de tuin van HR, spelen duizenden HR-professionals zoals jij, maar toch zijn ze allemaal net even anders. 

En, tenzij je echt helemaal heppiedepeppie met jezelf bent, je helemaal dolverliefd bent op je lievelingsspiegelbeeld, tenzij je een groot succesnummer bent die maar niet genoeg van zichzelf krijgt, kun je daar meer van leren dan van alles wat je ooit zult waarnemen in de spiegel.

In de afgelopen 15 jaar sprak ik met duizenden HR-strijders zoals jij, en schreef vervolgens het boek 'HR met Ballen'. Dat gaat over alles wat ik zag en hoorde terwijl ik uit het raam staarde.

Morgen om 13:30 uur ga ik 9 van de beste tips uit mijn boek 'HR met Ballen' in een uurtje met je delen. 

Ik beloof je, dat ik sommige dingen net zo simpel maak als in een kinderboek, want ik ben niet zo van ingewikkeld gedoe, blaattaal of wetenschappelijk geneuzel. Ik beloof je ook, dat je er gelijk mee aan de slag kunt. 

En wie weet vind je dan een spiegel, waarmee je voortaan ook uit het raam kunt kijken.

Dus, als je helemaal klaar bent met kraaienpootjes tellen en benieuwd bent wat de grote wijde HR-wereld je allemaal voor moois te bieden heeft, meld je dan vandaag nog aan voor de gratis mini-training 'Zo word je HR-adviseur met Ballen'.

Die is morgen om 13:30 uur. Dit is de link om je aan te melden:

Aanmelden voor de gratis online mini-training 'Zo word je HR-adviseur met Ballen' >>>