Kauwgum koestering
13 juli 2023 
3 min. leestijd

Kauwgum koestering

In een aktetas zat een handdoek, duidelijk gebruikt, maar gek genoeg zonder make-up vlekken en keurig opgevouwen. Als je de handdoek openvouwde, zat er een stukje kauwgum tussen geklemd.

Die handdoek en dat stukje kauwgum zijn de hele wereld rondgereisd, samen met een viool, voorwerpen die bijna symbiotisch verbonden zijn met de eigenaar: Warren, een eigenzinnige muziekkunstenaar met een baard.

Waar hij ook sliep - want hij had jarenlang geen huis en hij was alleen maar op toernee - de tas stond naast het bed.

Ook al was elke man met een baard een tijd lang erg verdacht, als door een wonder werd de inhoud van aktetas nooit door de douane gecontroleerd.

Maar op een dag besefte de eigenaar hoe groot eigenlijk de waarde was van het stukje kauwgum en liet het voortaan thuis. Eerst in een gele plastic tas bovenop de piano, tussen een songboek van David Bowie, een citatenboek van Lou Reed en een paar onbeschreven muziekbladen.

Maar omdat dat toch nog erg opviel, werd de tas in de piano achter het klankbord gestopt, totdat iemand zei dat dit de eerste plek was waar inbrekers een stukje kauwgum zouden zoeken.

Hij was zo bang dat er iets met de kauwgum zou gebeuren, dat hij regelmatig paniekaanvallen had. Dat iemand de handdoek met daarin een stukje kauwgom in de was zou doen, of gewoon domweg zou weggooien.

De kauwgom, die Nina Simone bij het begin van haar optreden ergens in 1999 - waar ze eerst champagne, coke en paar worstjes had genuttigd en ze als een oud besje, zelfs een beetje strompelend, het podium was opgelopen en op de pianokruk was gaan zitten - met een bijna achteloos gebaar op de piano plakte, haar hoofd bette met de handdoek en volgens de huidige eigenaar van het stukje kauwgum het beste concert gaf dat hij ooit had gezien, waarna hij op het podium afstormde en de kauwgum en handdoek van de piano griste om deze vervolgens twee decennia lang te koesteren als een religieus relikwie.

Bijna 20 jaar lang was de kauwgum samen met hem op toernee, totdat deze in 2019 tentoongesteld werd op een expositie in Kopenhagen.

Je kunt dit bizarre verhaal, inclusief een briljante inkijk in het brein van een muzikaal genie, lezen in het boek van Warren Ellis, Nina Simone's kauwgum.

Warren zegt dat hij alles te danken heeft aan dit stukje kauwgum van Nina Simone. Zijn hele muzikale carrière zou anders niet hebben bestaan en daarom laat hij het zelfs gieten in zilver zodat het altijd blijft bestaan.

Nu zijn er dingen die je moet koesteren, maar soms moet je ook dingen loslaten. Dus als de samenwerking met je arbodienst net zo waardevol voor je is als dat stukje kauwgom van Ellis, verzilver deze dan en bewaak het met je leven.

Het kan ook zijn dat de samenwerking met jouw arbodienst volledig stuk gekauwd is, smakeloos bovendien en je er inmiddels zelfs pijn in je kaken van krijgt. 

Omdat je verzuim maar blijft stijgen, omdat de arbodienst je een ander contract door de strot probeert te duwen, omdat je steeds een andere arts en zelfs een andere casemanager hebt, omdat de wachttijd soms een paar maanden is, of gewoon omdat je toe bent aan een nieuwe smaak Bubblicious, dan is het waarschijnlijk tijd om op zoek te gaan naar een ander arbodienst.

Tuurlijk, kun je allemaal zelf doen, gewoon 170 arbodiensten mailen en bellen en hopen dat je de juiste persoon aan de lijn krijgt of dat ze überhaupt tijd voor je hebben

Of even snel een paar offertes opvragen bij een vergelijkingssite die alleen maar je telefoonnummer en bedrijfsnaam vraagt. Drie keer raden waarom en niet boos worden als je daarna maandenlang helemaal wordt sufgebeld door allemaal verkopers die hun target moeten halen.

Of je gaat naar de speciale arbodienst vragenlijst op onze website en vult deze in.

Daar ben je trouwens niet in twee minuten klaar. En we gaan ook helemaal niets voor je doen, als we je niet eerst gesproken hebben en de hoed en de rand kennen van jouw arbovraag. Je krijgt dus geen lijstje met namen. In elk geval niet voordat we je gesproken hebben.

We gaan ook niet voor je aan de slag als je alleen maar een paar offertes wilt om aan je baas te laten zien, zodat die prijzen kan vergelijken. Zonde van onze tijd, jouw tijd en zonde van de tijd van de arbodiensten, want arbo is allang geen prijs-product meer en is dat trouwens ook nooit geweest.

Maar als je wel een serieuze vraag hebt, of als je een verzuimprobleem hebt waar je wel eens over wilt sparren, als je ontevreden bent en wilt weten hoe het anders kan, of als jouw arbodienst je in de kou laat staat of zelf het contract heeft opgezegd en je bereid bent samen met ons wat tijd te besteden aan een oplossing die je net zo gaat koesteren als Warren Ellis zijn kauwgum, zodat je weer jaren vooruit kan, vul dan vandaag nog de arbodienst vragenlijst in. 

Heb je de vragenlijst ingevuld, dan bel ik je snel. Dit is de link.

Vind de beste arbodienst voor mij >>>