Kan jouw manager over water lopen?
08 november 2021 
2 min. leestijd

Kan jouw manager over water lopen?

Meestal zit hij verstild aan de waterkant. Zijn hoofd wiegt zachtjes heen en weer. In trance lijkt het wel. 

Is hij aan het mediteren? Teveel paddestoelen van de psychedelische soort?

Zijn huid is groen en hard als perkament, door al die jaren verstilling in de brandende zon. Maar vergis je niet, want hij is een van de dodelijkste beesten op aarde, met superkrachten die alleen in de bijbel voorkomen.

Want, terwijl hij rustig om zich heen loert met zijn oranje ogen, flitst hij ineens weg, dwars over het water. Op weg naar een kansloze geleedpotige, die hij binnen no time te pakken heeft en verslindt met huid en haar.

Met zijn zwiepende poten en een lange staart houdt hij zich staande op het water. 

Hij loopt, nee rent over het water, daar waar hij eigenlijk gelijk zou moeten zinken. 

En er is maar een iemand anders waarvan gezegd wordt dat hij op water kon lopen. En daarom kreeg dit reptiel de wonderlijke naam: the Jesus Christ Lizard. 

Onze adviseur Jeroen zag hem op een van zijn reizen ver weg in het echt, maar jij en ik moeten het doen met dit ook best wel mooie filmpje van Nat Geo.

Nu zijn er dichterbij huis soms ook hele opmerkelijke beesten. Zo zag Pauline Miedema, met wie ik elke maand een training geef, in het begin van haar carrière hele grappige beesten in de management vergadering van maandag.

Dat waren de Kapies. Die Kapies hadden ook iets spiritueels. Want het management beschouwde die Kapies al een soort zakelijke tien geboden. Er waren managers die er soms zelfs een beetje opgewonden van werden. 

En wat er ook gebeurde, die 10 geboden van de Kapies waren heilig en daar moest alles voor wijken.

Terwijl de rest van de organisatie eigenlijk vooral groene vlekken van die Kapies kreeg. Soms werden ze er zelfs nogal misselijk van en waren dan zondagavond al beroerd.

Die Kapies, leerde Pauline later, dat waren geen gekke beesten, die over water konden lopen of zo. Maar dat waren KPI's, kort voor Key Performance Indicators. 

Hele bedrijven worden gestuurd op die KPI's. En als jij, net als heel veel HR-professionals een beetje allergisch bent voor alles wat meetbaar is, dan is het goed om te beseffen dat KPI's eigenlijk erg nuttig zijn. 

Dat jij, als je KPI's gebruikt, meer bereikt. Dat je bijvoorbeeld zult zien dat je met KPI's het management ineens wel kunt overtuigen, terwijl jou doorwrochte plan van 30 A-viertjes meestal ongelezen in de la belandt.

Als je het tenminste goed doet. 

Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om 100 KPI's te hebben. Of drie KPI's die zo vaag zijn dat niemand snapt wat ze precies betekenen. En het heeft ook geen zin als jouw HR KPI's een heel ander doel hebben dan die van de rest van de organisatie. Want dan is het het ieder voor zich. 

In de online mini-training 'Maak gehakt van nietszeggende KPI's' vertellen Pauline Miedema en ik je hoe je met een paar supersimpele aanpassingen KPI's opstelt waar je voltallige MT dolenthousiast van wordt. Zo enthousiast dat ze deze elke maandag als eerste willen behandelen in hun maandagmorgenvergadering.

In deze gratis training leer je: 

  • Met welke KPI's je direct naar de bodem zinkt.
  • Hoe je KPI’s opstelt waarmee je je jouw manager overtuigt van jouw plannen. 
  • Waarom de meeste HR-professionals denken dat ze geen KPI's nodig hebben en daarom zo stuurloos zijn als een rubberbootje op de oceaan.
  • Met welke drie KPI's je wel over water loopt. 
  • Welke KPI’s je moet gebruiken om elke maandag een homerun te slaan in het MT. 

De online mini-training is op 22 november om 13:30 uur en je kunt je aanmelden via deze link: 

>>> Inschrijven voor gratis training 'Maak gehakt van nietszeggende KPI's'