Je hersens zijn veel te slim om te lezen
12 april 2022 
2 min. leestijd

Je hersens zijn veel te slim om te lezen

Vorige week vertelde ik je dat je 80 procent van wat ik toen schreef vandaag vergeten zou zijn.

Dat komt niet omdat je slecht leest en ook niet omdat je niet je best doet om iets te onthouden. Integendeel, het komt omdat je hersens in de luie stand staan, je daagt ze niet genoeg uit. 

Je hersens werken namelijk veel sneller dan jij kunt lezen en al helemaal sneller dan je luistert, waardoor ze tijd over hebben om allemaal dingen te gaan bedenken. 

Zijspoortjes, boodschappenlijstjes, drie mogelijke antwoorden op wat een ander zegt, allerlei andere associaties en ga zo maar door.

De truc is dus om je veel te grote intelligentie iets extra's te doen te geven terwijl je leest, zonder dat je dit meer inspanning kost. Je kunt bijvoorbeeld gaan doodlen bij een presentatie of een telefoongesprek. Door dat te doen, onthoud je veel beter wat er gezegd wordt. 

Door te tekenen tijdens een presentatie toon je geen desinteresse, maar luister je dus beter.

Vroeger op school leerde je waarschijnlijk dingen uit je hoofd door eerst een hoofdstuk te lezen en dan datzelfde hoofdstuk nog een paar keer te lezen. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen.

Maar dat werkt niet heel erg goed. Want je hersens herkennen weliswaar de letters en de woorden, waarmee je misschien denkt dat je de stof hebt onthouden, maar dat is niet zo. 

Als je iets twee of zelfs drie keer leest, wordt het niet beter in je geheugen opgeslagen dan als je het maar een keer zou lezen.

Wat je veel beter kunt doen, is iets één keer goed doorlezen en tijdens het doorlezen alvast allerlei vragen aan jezelf te stellen. 

En nadat je het hoofdstuk of die presentatie of dat beleidsplan hebt gelezen, jezelf te bevragen. Waar ging dit over? Wat zijn de belangrijkste punten van het plan of die presentatie? 

Dit noemen ze actief herhalen van informatie. Door dit te doen, activeer je je geheugen veel beter en wordt het een stuk makkelijker om te onthouden. 

Omdat ik tijdens het schrijven van mijn boek veel minder gelezen heb dan anders, liggen er nu nog zeker dertig boeken op me te wachten. Dus deze tip van Mark Tighelaar komt zeker van pas wanneer ik de schade in ga halen.

Ondertussen leg ik deze week nog de laatste hand aan het manuscript van mijn boek. 

Want volgende week ga ik een klein groepje HR-professionals de eerste versie van mijn boek sturen. Die krijgen als eerste het boek 'Zo word je HR-adviseur met ballen' te lezen. 

Superspannend en ik ben best wel een beetje zenuwachtig wat ze ervan gaan vinden.

Ik heb trouwens nog een paar plekjes vrij, dus als het jou leuk lijkt om ook het manuscript te lezen, stuur me dan even een mail. 

Je krijgt van mij dan een pdf van het boek en ik vraag je als tegenprestatie een paar vragen te beantwoorden, waarmee ik de puntjes op de i kan zetten. 

En daarna gaat het manuscript naar de uitgever.