Bananenwijsheid
24 januari 2023 
2 min. leestijd

Bananenwijsheid

Je hebt vast weleens een aap een banaan zien eten, toch?

Natuurlijk heb je dat wel eens gezien. In de dierentuin, in een EO-natuurfilm, of terwijl je zat te lummelen op joetoep.

Maar weet je ook hóe een aap een banaan eet? Die boomslingeraar doet dat dus heel anders dan jij en ik.

Niet een beetje anders hè, maar echt heul anders. En omdat ik vrijwel zeker weet dat een aap meer verstand heeft van bananen dan jij en ik, heeft Dr. Bob wat fektsjekking gedaan.

Het begint dus al bij het pellen van de banaan. Dat vind ik persoonlijk best een lastig dingetje.

Eerst het pellen van zo'n onwillig langwerpig ding, dan die vieze gele velletjes van het vruchtvlees, soms nog een bruin stukje eruit snijden, of een zwart kontje. En dan maar hopen dat ie niet te rijp is, anders zit je met een mond vol bananenmeel te kokken.

De meeste mensen pellen een banaan vanaf de bovenkant, dus zeg maar waar de banaan aan de tros heeft gehangen. Doet een aap niet, die pelt vanaf de onderkant. En wat blijkt, dat gaat iesiepiesie! 

Wat ook grappig is - of eigenlijk helemaal niet, zeker niet als je nu nog steeds denkt dat biologisch eten iets is voor macrobiotieze geitenwollensokkenneuzelaars - dat de enige banaan die een aap pelt níet een biologische banaan is. 

Die banaan, en dat ruikt die aap, zit vol pesticiden en andere fijne gifwaren. Die is met een mooi geel kleurtje overgespoten, zodat hij er zo lekker appetijtelijk uitziet in de winkel (wist je dat dat ook met ander fruit, zoals citroenen, gebeurt?). 

Want een banaan uit het oerwoud, of die biologische uit de winkel, die verslindt Bokito met huid en haar, uh schil. Dus niks-nie-pellen-nie die banaan, gewoon opeuten. 

Als je een beetje van koken houdt, zoals ik, dan kom je er ook al snel achter dat je met al die restjes banaan, die je jarenlang hebt weggetoedeledokiet in je geef-es-thee bak, misschien wel de beste vleesvervanger aller tijden hebt gemist. 

Want met die bananenschil kun je een heul lekkah broodje pulled banana maken, dat niet onderdoet voor een broodje pulled pork of chicken. 

Het voordeel van het opeten van zo'n bananenschil is dat je er ook niet meer over uit kunt glijden. Doet een aap trouwens ook niet. 

Soms helpt het naar iemand te kijken of luisteren die echt verstand heeft van een onderwerp. Die vertelt je dingen die je nog niet wist. Of die zorgt ervoor dat je voortaan niet meer uitglijdt over die bananenschil. 

Want soms doe je dingen, nou gewoon, omdat je ze al je hele leven zo doet... En dan helpt het soms als iemand je laat zien dat het ook anders kan. 

En dat is precies wat wij je laten zien in de gratis online workshop over inkoop van arbodienstverlening en preventie. 

En ik durf te stellen dat Marco en ik minstens net zo veel weten over arbo en preventie als Bokito over alle geneugten van bananen eten. Want de afgelopen jaren hielpen we al meer dan 18.000 organisaties bij het vinden van een arbodienst. 

In deze gratis online workshop vertellen we je welke manieren er allemaal zijn om je arbo- en preventiebeleid in te richten. Maar ook hoe je nooit meer uitglijdt over deze arbo bananenschillen: 
  • 5 fatale missers bij het vinden van een arbodienst 
  • Privacy en AVG 
  •  Eigen Regie: kan dat nog? (spoiler: nee dus) 
  •  Waarom gratis arbo niet alleen een sprookje is, maar vooral een nachtmerrie 
  • Waarom aanbesteden vaak pure tijdverspilling is 
  • Hoe je met één WGA-dossier je hele arbo- en vitaliteitsbudget financiert
De eerstvolgende workshop is 21 februari en je kunt je aanmelden via deze link.