In één teug achterover
15 september 2022 
1 min. leestijd

In één teug achterover

Als hij de klas binnenkwam, stond er altijd een glas water op zijn bureau naast het krijtbord.

Nadat hij zijn beetje morsige leren tas achteloos in het raamkozijn had geworpen en was gaan zitten, duurde het meestal niet lang voordat dat glas in één teug achterover werd geslagen.

Ook toen een van de leerlingen het water vervangen had door pure jenever, gaf meester Tjalling de Wit geen kik en ging het glas gewoon hupsakee achterover in zijn keel.

Op zijn verjaardag kreeg hij van een groepje leerlingen eens een brok Libanon hasjiesj, met een pijpje erbij, omdat hij tijdens een les eens had verzucht dat het zeker 20 jaar geleden was dat hij een pretsigaretje had gerookt.

Voor mij is meester Tjalling de Wit vooral de man die als eerste het boek las, dat ik als zeventienjarige geschreven had. Het stond vol grote puberthema's als eenzaamheid, je onbegrepen voelen en een hang naar het verleden.

Het boek had ik met de hand geschreven in schoolschriften en misschien wel 6 of 7 lessen lang las hij in die schriften, waarbij hij steeds opnieuw een gekrulde haarlok door zijn vinger liet glijden. Die lok was aan het einde altijd een beetje vettig.

En toen hij het boek uithad, vertelde hij ten overstaan van de hele klas, dat er een groot talent onder hen aanwezig was en dat ik maar vooral moest doorgaan met schrijven.

Wat ik natuurlijk niet deed, want welke puber luistert er nu naar een volwassene.

Maar toch, nu, bijna 35 jaar later is het zover. Mijn eerste boek is eindelijk in de verkoop gegaan. En nee, dat gaat natuurlijk niet over grote puberthema's. Wel over grote HR-thema's.

Of meester Tjalling gelijk had, kun je nu zelf beoordelen, want je kunt het boek alvast reserveren op de speciale website. Dan ligt het rond 25 oktober als eerste bij jou op de mat.

Als je het boek de komende dagen bestelt, maak je kans op een heerlijke lunch met mij en Pauline Miedema. Zij schreef ook mee aan een paar hoofdstukken.

Er is plek voor zes personen en iedereen die de komende week het boek reserveert, maakt kans. Als je een van de winnaars bent, kun je mij en Pauline de oren van ons hoofd vragen over het boek, of gewoon over HR, je hoofdpijndossiers of iets anders wat je altijd al eens met ons hebt willen bespreken.

Op de speciale website lees je alles over het boek en kun je het gelijk bestellen. En wie weet, zien we elkaar binnenkort voor een lunchdate? Dit is de link.

https://hrmetballen.nl/reserveer