HR en de muizencomplottheorie
16 augustus 2021 
2 min. leestijd

HR en de muizencomplottheorie

Gisteren zag ik tijdens mijn ochtendwandeling met mijn Friese Stabij Sam drie dooie muisjes op het pad liggen.

Een zonder hoofd en nogal bloeierig, daarna een met zijn hoofd geknakt en zijn ogen devoot naar de muizenhemel geheven. En verderop nog een grijs hoopje in elkaar gedoken ellende met een paar happen eruit.

Ze lagen willekeurig verspreid over een een paar honderd meter en mijn muizencomplottheoriënmachine sloeg gelijk op hol.

Misschien had onze bosbuizerd pijn aan zijn grijpmachinerie en moestie hoognodig naar de chiropractor. Misschien was het die irritante verwende mauwkat van de buren die liever zalmsheeba bliefde.

Of hangvandalen met capuchons tot ver over hun borstelige wenkbrauwen die als nieuwste verveelhobby het muizenterrorisme omarmd hebben. Of gewoon zoiets simpels als het ontregelde klimaat, zou dat ook kunnen?

Maar nu las ik in de vogeldagboeken van Adri de Groot over een vogel die eerst negen prooien doodt, voordat hij er een echt oppeuzelt.

Dat is de grauwe Klauwier, a.k.a de Negendoder. Maar die heeft de neiging zijn eerste acht prooien uit te stallen op takken op prikkeldraad, dus die was het ook niet.

Kortom, ik ben er nog niet uit, met dit muizenmysterie.

Wat voor mij geen mysterie is, is waar het meestal mis gaat bij HR-adviezen.

Vorige week sprak ik een uitgever van een grote HR-website waar ik het ongeveer zo samenvatte: "De uitdaging van HR is eigenlijk zelden HR zelf. Hoe komt het nu dat we iets dat in wezen retesimpel is, zo retemoeilijk maken". En dat vond hij de spijker op zijn kop.

HR-professionals zijn eigenlijk altijd gedreven vakidioten, met veel kennis en ervaring. Je zou dus wel verwachten dat de directie goed luistert als zo'n HR-expert langs komt.

Maar dat gebeurt meestal niet. Sterker nog, vaak wordt het onderwerp HR gewoon genegeerd, het is niet belangrijk, als dat kleine dode geknakte muisje op de stoep. Als iets futiel dat je kunt negeren, een mini-hoopje waar je gewoon overheen kunt stappen.

Als je iets wilt bereiken met HR, dan heeft het weinig zin om nog meer kennis op te doen, of nog betere adviezen te geven. Het gaat blijkbaar om iets heel anders.

Het draait namelijk vooral om de taal die je spreekt. Waarbij je adviezen geeft die het management begrijpt.

In taal die niet vaag is, maar concreet. Waarbij je voorstellen presenteert die geen mysteries oproepen of leiden tot onzinnige complottheoriën, maar voorstellen die het management bij de strot grijpen, zodat ze ineens heel graag een keuze maken.

Maar om dat te doen, moet je wel een beetje ballen hebben, want je gaat dan iets doen wat jouw management nog niet eerder heeft gezien. Misschien ligt je manager van schrik zelfs wel heel eventjes schijndood op het trottoir als jij je ineens anders gaat gedragen.

En dat wil je voorkomen. Want het is veel slimmer om ze te verleiden dan om je klauwen uit te slaan.

Daarom geven we 23 augustus de online minitraining: Hoe word ik adviseur met ballen?

Dat is een training waarin je hele simpele verleidingstechnieken leert, waarna zelfs de meest lastige HR-thema's voortaan als warme broodjes over de toonbank gaan.

In deze gratis online mini-training ontdek je ook:

  • Wat de eigenschappen zijn van een goede HR-adviseur en hoe je erachter komt wat voor adviseur jij bent.
  • Waarom je moet stoppen met vaag HR-jargon en hoe je met een paar supersimpele aanpassingen alleen nog maar duidelijke taal spreekt.
  • Hoe je de oogjes van je manager elke keer weer kunt laten glimmen zodra je met een voorstel komt, zonder dat je foute beïnvloedingstechnieken hoeft te gebruiken.
  • Hoe je ervoor zorgt dat HRM voortaan standaard op de MT-agenda staan en je bovendien steeds als eerste gevraagd wordt mee te denken over strategische HR-vraagstukken.

Meedoen? Je kunt je aanmelden kan via deze link:

>> Aanmelden voor de gratis training Hoe word ik HR-adviseur met ballen