Hoe ga jij om met schaamteloze nietsnutten, domkoppen en punaisepoetsers?
06 juli 2023 
2 min. leestijd

Hoe ga jij om met schaamteloze nietsnutten, domkoppen en punaisepoetsers?

Thomas was een jaar of 25 toen hij voor het eerst een ondernemer moest interviewen.

Sture heette de man. Hij was een jaar of zestig en had zijn bedrijf in een paar decennia opgebouwd en succesvol gemaakt. 

Een van de eerste dingen die Sture tijdens het interview zei, is dat hij omringd werd door idioten, stomme kletsmeijers, anöl gefixeerde kommanoikers, schaamteloze nietsnutten en muisstille droogstoppels.

Waarop Thomas een beetje begon te grinniken, maar Sture was bloedserieus en zijn gezicht werd steeds roder toen hij verklaarde dat de medewerkers van de afdeling sales complete idioten waren.

Op de afdeling financiën had je alleen maar domkoppen die niets begrepen. Het enige wat ze konden, was heel geconcentreerd punaisepoetsen. 

En dan had hij het nog niet eens over de afdeling HR gehad. Daar was het het ergst, want de mensen die daar werkten waren zo vreemd en apart dat Sture niet begreep dat ze ‘s morgens überhaupt hun werk wisten te vinden. 

Waarop Thomas vroeg of Sture echt vond dat hij omringd was door idioten. Sture keek hem aan en zei toen, dat zijn personeel grotendeels uit waardeloze mensen bestond. 

Waarop Thomas de enige juiste vraag stelde: "Maar wie heeft al die idioten dan aangenomen?" 

Het antwoord op die vraag is je als het goed is al wel duidelijk. Want eigenlijk zei hij: "Wie is hier nu de grootste idioot?" 

Dus Thomas kon gelijk vertrekken, het interview was klaar. Later hoorde hij nog dat Sture hem eigenlijk met een buks in zijn bips had willen schieten. 

Deze vermakelijke anekdote staat in het boek 'Omringd door idioten' van Thomas Erikson. Het boek geeft je inzicht in de vier gedragstypen rood, geel, groen en blauw, en je hebt er vast wel eens van gehoord.

Maar gebruik je het ook? Begrijp je wat het je kan opleveren?

Ofwel lukt het jou om HR - of het nu gaat om het HR-beleid, een plan om de inzetbaarheid te verbeteren, of een complex onderwerp als strategische personeelsbeleid -  tussen de oren te krijgen van alle stakeholders in jouw organisatie? Dus het MT, de leidinggevenden, de OR en natuurlijk de medewerkers zelf?

Of word je meestal straal genegeerd door het MT, vooral achterdochtig aangekeken door medewerkers en zeker de OR, en hebben leidinggevenden even andere prioriteiten deze week, en de volgende en de volgende? 

Terwijl je er keihard aan trekt, lijkt niets je nog te lukken en denk je af en toe hetzelfde als Sture. "Wat een idioten". Je werk vind je misschien lang niet meer zo leuk als vroeger.

Wat zou er gebeuren als je in staat bent om HR weer bovenaan de MT agenda te krijgen? Als je met een paar supersimpele gesprekstechnieken in staat bent een plan te presenteren dat niet alleen het MT van hun stoelen blaast, maar ook de leidinggevenden, de medewerkers en zelfs de leden van de altijd brommende OR? Een plan waar zelfs de knieperigste directeur in gaat investeren.

Wat zou er gebeuren als je precies weet wat je moet zeggen om mensen bloednieuwsgierig te maken? Als je ineens gevraagd wordt voor projecten van je dromen, simpelweg omdat je de geheimen kent van de beste adviseurs van de afgelopen 2.000 jaar. 

In de training 'Zo word je 'HR-adviseur met ballen' ga jij dit allemaal leren. Want ik heb samen met co-auteur Pauline Miedema een training gemaakt waarin al deze onderwerpen aan bod komen.

Een praktijkgerichte training waar je in één dag een HR-adviseur 'met ballen' wordt. Eentje die snapt hoe hij al die 'idioten' aan moet pakken. Zonder buks, dus zonder geweld, maar gewoon door gebruik te maken van jouw specialiteit als HR-strijder. Namelijk het werken met mensen.

Op de speciale pagina kun je alle details lezen over de training 'Zo word je HR-adviseur met ballen in één dag'.

Deze week kun je je daar aanmelden voor de early bird prijs. Je betaalt tot morgen 18:00 uur namelijk geen € 795 maar slechts € 595. Wees er op tijd bij, want het aantal plaatsen is beperkt.

Lees alles over de training 'Zo word je HR-adviseur met ballen in één dag' >>>